2018. október 18. csütörtök Lukács

37 évesen ment nyugdíjba az elszánt fiatal: módszerével neked is sikerülhet


Sokan álmodoznak arról, hogy nem dolgznak 65 éves korukig, hanem annál jóval korábban nyugdíjba vonulnak. Csakhogy ez a legtöbbek számára kivitelezhetetlen, sőt, elnézve az állami nyugdíjak összegeit, sokan arra kényszerülnek, hogy nyugdíjas éveikben is dolgozzanak. Csakhogy mindenki tehetne ellene, hogy később  rákényszerüljön a nyugdíj melletti munkára, sőt, a munkával töltött évek számát is lerövidíthetné.

Magyarországról olvasva a fiatal amerikai "nyugdíjasokról" szóló cikkeket, a legtöbb embernek eszébe juthat, hogy ez nálunk kivitelezhetetlen. A társadalom igen csekély része kap ugyanis akkora fizetést, amiből a rezsi, a törlesztőrészlet/albérleti díj kifizetése mellett és a szokásos havi költekezések után marad annyi pénze, hogy azt félretéve néhány év alatt jelentős vagyon halmozódjon fel. 2018. májusban a bruttó átlagkereset 327 500 forint volt, a KSH adatai szerint 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg azért csalóka: rengetegen vannak Magyarországon, akik nem keresnek ennyit, és sokan vannak, akik ennél jóval több pénzt visznek haza havonta.

Joggal merül fel tehát a kérdés: hogy lehet a kevés keresetből valamennyi pénzt megtakarítani hónapról hónapra? Hogy lesz a megtakarításból annyi pénz, hogy aztán a harmincas éveinkben felmondhassunk és tényleg csak azzal foglalkozhassunk, amiben örömünket leljük? Az amerikai Chris Reining 37 évesen lépett ki a munka világából. Ő úgy gondolja, hogy az anyagi függetlenséget egyetlen módon lehet elérni: ha spórolsz.

Mennyi pénz kell a korai nyugdíjhoz?

Külföldi kutatások szerint

az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

Így minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát lehet kivenni és abból lehet finanszírozni a kiadásokat. Vagyis első körben ki kell számolni, évente mennyi pénzre lenne szükségünk a biztos megélhetéshez.  Vagyis, ha van egy kezdeti összeg, mondjuk 100 millió, akkor minden évben kivehetsz 4 milliót, amiből finanszíarozod a megélhetésedet. Kutatások szerint a pénz így szinte biztosan nem fogy el, mert a hozam annyit visszatermel belőle,mint amennyit kivettünk.

Csakhogy Reinig szerint nem szükséges tartani magunkat az úgynevezett 4 százalékos szabályhoz, kevesebb pénzből is megvalósítható a korai nyugdíj. Ő például évente a vagyonának 2 százalékát veszi.

Pénzügyileg függetlennek lenni nem arról szól, hogy mennyi pénzed van, hanem hogy mennyit költesz, hiszen utóbbi meghatározza, mennyi pénzre van szükséged

-  idézi a Business Insider Chris Reininget, aki megjegyezte:

Ha pénzről van szó, mindenki úgy érzi, többre van szüksége, még akkor is, ha már bőven van elég pénze, egyszerűen sosem érzed elégnek.

Amikor ő úgy döntött, hogy kilép a mókuskerékből, drasztikusan csökkenteni kezdte kiadásait: lemondta a kábeltévét, nem költött többé kávéra a munkahelye melletti kávézóban, főzött magának, ahelyett, hogy ebédet rendelt volna, és hetente 100 dollár költőpénzt engedett magának. Itt persze joggal mordul fel a magyar olvasó: 100 dollár az nagyjából 27 600 forint. Egy átlagos magyarnak nincs ennyi "költőpénze" hetente. Ráadásul Reining sikeres üzletember volt, 35 éves korára több mint 1 millió dolláros portfólióval rendelkezett. Ez pedig a legtöbb magyar számára elérhetetlen.

Reining eredetileg úgy készült, hogy évente 48 ezer dollárból, vagyis kicsivel több mint 13 millió forintból tud majd élni, azonban úgy alakult, hogy 8 millió forintnak megfelelő összegből is gondtalanul él. 2017-ben a költségvetése a következőképp alakult:

  • autóra nagyjából 150 ezer forintnak megfelelő összeget költött,
  • a mobilköltsége 37 500 forint körüli összegből jött ki,
  • lakásköltségek 835 ezer forintnyi összeget emésztettek fel,
  • 46 ezer volt a lakásbiztosítás,
  • 55 ezerre rúgtak az egészségügyi kiadások,
  • kb. 1,7 millió forintot tettek ki egyéb kiadásai: vagyis a bevásárlás, a ruhák, a Netflix-előfizetés, az éttermi költségek, sport, stb.
  • a jelzáloghitel törlesztésére 3,7 millió forintot költött,
  • az ingatlanadó 1,2 millió forintnak megfelelő összegbe került,
  • nagyjából 69 ezer forintnyi összeget fordított utazási kiadásokra,
  • 210 ezer forintnak megfelelő összeget rezsire.

Azt írta, korábban sokat utazott, de valószínűleg az utazásba menekült az állandó stressz és kimerültség elől, és mióta felmondott, nem is érez igazán késztetést az utazásra. Arról is ír, hogy míg dolgozott, sok pénzt emésztett fel az, hogy másokat bízzon meg bizonyos munkák elvégzésével, amire neki nem volt ideje. Most viszont a maga ura: ha éhes, főz, ha valami elromlik, azt ő maga megszereli.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy ha nem is 37 évesen, de 65 éves korunknál előbb nem  teljesen lehetetlen nyugdíjba vonulni. Érdemes tehát már most visszaszorítani a felesleges kiadásainkat, és annyi pénzt félretenni havonta, amennyit csak tudunk. Elkezdeni soha nem késő, és ha csak 1-2 évvel rövidítjük meg a munkás évek számát, már nyertünk magunknak 1-2 évnyi szabadidőt!

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos

  Ajánlatunk