30 °C Budapest
A senior couple planning their finance and paying bills while using a laptop at home. A mature man and woman going through paperwork and working online with a computer

Ez is játszik a nyugdíjszámításnál: nem csekély szolgálati időt jelent, ha ezt érvényesítik

2024. június 4. 08:37

A családtámogatási ellátások igénybevétele a szolgálati időre és a nyugdíj összegére is hatással van.  A családtámogatási ellátások, mint a gyes és a gyet, befolyásolják a nyugdíjra jogosító szolgálati időt és az öregségi nyugdíj összegét, míg a családi pótlék és az anyasági támogatás nem tartoznak ebbe a körbe - írja az Adó Online.

A családtámogatási ellátások, mint a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet), jelentős hatással vannak a nyugdíj összegére és a szolgálati idő hosszára. Ezek az ellátások, eltérően a családi pótléktól és az anyasági támogatástól, közvetlenül kapcsolódnak a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez.

A 1998. évi LXXXIV. törvény alapján, mindkét ellátást a gyermek után annak szülője veheti igénybe, legyen az anya vagy apa, ami azt jelenti, hogy ez az időszak beleszámít a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe. Érdekesség, hogy a gyes esetében még a nagyszülők is jogosultak lehetnek az ellátás igénybevételére.

A gyes legfeljebb a gyermek három éves koráig folyósítható, kivéve ikrek vagy tartósan beteg illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén, amikor ez az időszak meghosszabbodhat. A gyes összege egyenlő a szociális vetítési alap összegével, ami után nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ezáltal ez az időszak beleszámít a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe és kedvezményes nyugellátás esetén is figyelembe vehető.

A gyermeknevelési támogatás (gyet), amely három vagy több gyermeket nevelő családoknak jár a gyes leteltét követően, szintén befolyásolja a nyugdíjszolgálati időt. Az ellátást igénybe vevő szülő hetente legfeljebb harminc órában végezhet keresőtevékenységet mellette, vagy korlátlanul, ha otthonról dolgozik. A gyet összege is megegyezik a szociális vetítési alap összegével és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség mellett szintén beleszámít a nyugdíjra jogosító időszakba.

Fontos megemlíteni, hogy mindkét ellátás esetén – gyes és gyet – csak akkor kell figyelembe venni az öregségi nyugdíj alapjának meghatározása során az ellátás összegét, ha ez kedvezményesebb az igénylő számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően tehát jelentős mértékben növelhetik az érintett szülők nyugdíjalapját és hozzájárulhatnak ahhozzal kapcsolatos jogosultságuk bővüléséhez is. Az ilyen típusú támogatások célja nem csak anyagi segítségnyújtás, hanem hosszú távú társadalmi és gazdasági stabilitás elősegítése is.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem