21 °C Budapest
Excited male and female hipsters rejoice in winning an internet lottery made bets on website on modern smartphone.Happy couple in love celebrating victory in online competitions enjoying success

Ketyeg az óra: 150 ezer forint visszatérítés járhat ezeknek a magyaroknak, ha még idén lépnek

2023. november 22. 10:06

Egyre közeledik az év vége, mely jellemzően az az időszak, amikor a magyar lakosság még igyekszik kihasználni a 2023-as év pénzügyi előnyeit, élni az adóvisszatérítési lehetőségekkel. Erre több módjuk is lehet, az egyik leggyakoribb az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés. Az MNB utolsó adatai szerint több mint 1 millió magyarnak van ilyen megtakarítása, de nem csak nekik érdemes megfontolni, hogy év végén megtakarított pénzüket itt helyezzék el: most még van idő számlanyitásra is. Az egyösszegű, 2023-as év végi befizetéssel növelhetjük a 2024-ben igényelhető adóvisszatérítési lehetőséget, illetve a nyugdíjpénztári megtakarításunk tőkéjét is.

Egyre többen fedezik fel évről-évre az önkéntes pénztári megtakarítási formákat, az év utolsó hónapjában pedig jellemzően áradnak az utolsó pillanatos befizetések. A különböző pénztárakban különféle adóvisszatérítési lehetőségek, illetve limitek vannak meghatározva, valamit a befizetett összegek felhasználása egészen más célokra történhet. Magyarországon jelenleg csaknem 300 ezer forintnyi adót igényelhetünk vissza különböző megtakarítási formák útján az államtól: külön-külön a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak esetében is legfeljebb 150 ezer forintot, de együttesen 280 ezer forint a felső korlát. Mivel a megtakarítási szerződésekre befizetett összegek után 20%-os adóvisszatérítés lehetséges, 1 millió 400 ezer forintnyi befizetéssel érnénk el a maximumot. Az nyugdíjpénztárba külön 750 ezer forintnyi - havi 62 500 forint - befizetéssel használhatja ki valaki maximálisan az adóvisszatérítési lehetőségeket.

Az ügyfelek a nyugdíjkorhatár elérését követően az eltelt várakozási idő hosszától függetlenül jogosulttá válnak a nyugdíjszolgáltatásra. Nyugdíjpénztári tag már akár 16 éves korában is lehet az ember, minél előbb tesz félre, annál biztosabb lesz idős korában az anyagi helyzete. Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye más megtakarítási formákkal szemben, hogy ehhez a munkáltató is hozzájárulhat a tagdíj részleges vagy teljes átvállalásával.

Fontos, hogy a nyugdíjpénztári megtakarításhoz hozamokkal, kamatokkal együtt a nyugdíjkorhatár betöltését követően lehet hozzáférni egy összegben vagy járadék formájában. Amennyiben egy pénztártag nem elégedett a nyugdíjpénztári szolgáltatással, át tudja vinni a megtakarítását más pénztárhoz egyszerű módon és ehhez nem is kell nagy összegeket kifizetnie.

Az elmúlt évek válságai meglátszanak a nyugdíjpénztára adatsoraiban is: az MNB 2023. június 30-i statisztikái szerint az új belépők száma 17,9 százalékkal volt kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. A kilépők száma a féléves adatok szerint 22,8 százalékkal emelkedett a múlt évhez viszonyítva. A tagok teljes létszáma 1 millió 84 ezer fő volt, 19 ezerrel kevesebb, mint 2022. június 30-án.

A féléves adatok szerint a befizetett tagdíjak ugyanakkor nőttek: 5,8 százalékkal több bevételt folyt be. Míg a tagok által befizetett összegek csak 4,4 százalékkal emelkedtek, a munkáltatói befizetések 16,3 százalékkal a múlt év első félévéhez képest. Ugyanez a trend látszik az egészségpénztáraknál is: idén jelentősen bővül a munkáltatói befizetések összege.

Találd meg az igényeidhez leginkább passzoló nyugdíjpénztárat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Te hallottál már az egészségpénztári és nyugdíjpénztári megtakarítások előnyeiről? Van is ilyen számlád? Segítsd munkánkat azzal, hogy válaszolsz a megtakarításokkal kapcsolatban néhány kérdésünkre. A felmérés eredményeit oldalunkon publikáljuk, melyből kiderülhet, milyen lehetőségeket használnak ki előszeretettel Olvasónk, ha megtakarításról van szó:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan felmondhatták a számlájukat

Az adatsorokból látható, hogy sokan mondhatták fel a szerződésüket az utóbbi időszakra. A fenti ábrán látszott, hogy nőtt a kilépők száma, az alábbi látható, hogy a kilépés miatti kifizetések összege még nagyobb mértékben, 64,5 százalékkal emelkedett.

Az egyösszegű kifizetések összege is emelkedett: 30,4 százalékkal - ez azokat a folyósításokat jelenti, amikor szerződésszerűen szűnik meg a számla. A "várakozási idő letelte, de még a felhalmozási időszakon belüli kifizetések" összege 21 százalékkal nőtt.

Elhalálozás esetén az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást a pénztártag által megjelölt haláleseti kedvezményezett, annak hiányában a törvényes örökös kapja meg. A megtakarítási számla nem képezi a hagyaték részét, egyenesen a megjelölt kedvezményezettre száll. Magasabbak voltak 2023. első félévében a kedvezményezettek, örökösök részére kifizetett tételek is, de sokan még mindig nem tudják, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítás jó megoldás lehet, hogy a vagyon egy részét biztosan egy bizonyos személyhez jutassa az örökhagyó, a végrendelettől, hagyatéki eljárástól függetlenül:

Ahhoz, hogy jó hozamot érjünk el a nyugdíjcélú megtakarításunkkal, a pénzintézetek különféle befektetési lehetőségeket kihasználva forgatják a náluk lévő vagyont. Úgy tűnik, az utóbbi években a nyugdíjpénztárak befektetési portfóliójában egyre inkább az állampapírok dominálnak, a bankszámlán tartott, nem befektetett összegek visszaszorulnak:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem