21 °C Budapest
Young woman helping elderly grandmother with paperwork

Rengeteg magyar él tévhitben az öröklés kapcsán: nem a végrendelet az egyetlen megoldás

2023. november 21. 19:02

Annak ellenére, hogy lépten-nyomon vitás hagyatéki ügyekről hallani, még mindig kevesen végrendelkeznek Magyarországon. Ha nincs hivatalos végrendelet, akkorhiába lett volna más az elhunyt elképzelése a vagyon felosztásáról az örökösök között, a törvény dönt. Sokszor azonban hiába is született végrendelet, az örökösök megtámadják azt, figyelmen kívül hagyva az elhunyt akaratát. Mit lehet tenni, hogy ezt megelőzzük? Sokan nem tudják, hogy vannak olyan lehetőségek, amellyel a vagyon egy részét kizárólag egy személynek lehet juttatni, amelyet nem írhat felül a hagyatéki tárgyalás vagy a végrendelet megtámadása. 

Nem a végrendelkezés az egyetlen mód, hogy gondoskodjunk róla, hogy halálunk után bizonyos személyekhez kerüljön a vagyonunk. Bár egyre emelkedik azok száma, akik a végrendelkezés mellett döntenek, Magyarországon még mindig ritka, hogy valaki végrendeletet készítsen. Ráadásul ha a végrendelet nem hivatalos, esetleg a megírása után hozott szabályoknak már nem felel meg, nem tér ki mindenre, akkor támadható. Rengeteg esetben az örökösök megtámadják a végrendeletet, így végül hiába írták meg a papírt az ügyvéddel előre, a végakarat mégsem teljesül.

Vannak olyan esetek azonban, amikor az elhunyt vagyonának egy részét valamilyen megtakarítási formában tartotta egy pénzintézetnél. Ezek a megtakarítások nem képezik a hagyaték részét, ugyanakkor adó- és illetékmentes módon szállhatnak át a korábban megjelölt haláleseti kedvezményezettre. Ilyen megtakarítási forma többek között az élet- vagy balesetbiztosítás; a takarékbetét; vagy az önsegélyező, egészség- vagy nyugdíjpénztárak szerződései.

Gyakran, amikor valaki ilyen szerződést köt, nem is számít rá, hogy meg kell jelölnie valakit - legtöbb esetben egy közeli hozzátartozóját - haláleseti kedvezményezettként, beír valakit és meg is feledkezik erről. Évekkel később pedig az ilyen megtakarításokban tartott vagyon a hagyatéki eljárástól függetlenül arra az egy személyre száll majd, akit a szerződés megkötésekor, akár átgondolatlanul megjelölt. Természetesen van lehetőség módosítani a haláleseti kedvezményezett személyét, a legtöbb ügyfélnek azonban ez eszébe sem jut.

Az is megtörténhet, hogy olyan személyt jelöltek meg haláleseti kedvezményezetként egy ilyen szerződésen, aki időközben elhunyt. Ezt mindenképpen be kell jelenteni a pénzintézet felé és megadni egy új kedvezményezettet. Amennyiben a szerződő is elhunyna és a haláleseti kedvezményezett sem él már, akkor meglehetősen bonyolult lesz, mire az örökösök hozzá tudnak férni a pénzhez. 

Aki rendelkezik megtakarítási szerződéssel, annak érdemes meggyőződnie arról, hogy valóban olyan személyt jelölt-e meg kedvezményezettként, akinek halála után szánná a vagyonának ezt a részét. 

Ugyanakkor, ha kifejezetten szeretne valaki egy összeget egy bizonyos családtagjára hagyni, de nem bízik a végrendelkezésben, akkor úgy is megteheti, hogy ilyen megtakarítást indít, és ezt a személyt jelöli meg haláleseti kedvezményezettként. Mivel ez a megtakarítás nem fogja a hagyaték részét képezni, automatikusan a megjelölt személyre száll majd, végrendelettől és öröklési szabályoktól függetlenül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Gyakran okoz gondot a bankszámlán maradó pénz

Amikor valaki elhalálozik, sokszor gondot okoz a családnak hozzáférni az elhunyt családjának hozzáférni a bankszámlán tartott pénzhez. Gyakran még az élettárs, házastárs sem fér hozzá az egyébként közösen használt számlához, így saját fizetéséhez, vagy nyugdíjához sem, mert nem ő volt a szerződő, a számla pedig a szerződő halálával zárolásra kerül. A zárolást követően a szerződéshez tartozó kártyákkal sem lehet fizetni.

Akár házastárs, vagy más rokon férna hozzá a számlához, kézenfekvő lenne a temetési költségeket például ebből az összegből fedezzni ahelyett, hogy azt a családnál kell összekalapolni a pénzt, ami gyakran vezet feszültségekhez. A temetés manapság már olyan jelentős kiadás, hogy nem biztos, hogy hirtelen lesz honnan előteremteni rá a pénzt. Viszont a bankszámlához hozzáférni több hónapos procedúra is lehet. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ennek kapcsán korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy 

Sokszor kellemetlen meglepetést okoz az örökösöknek, hogy a bankszámla-tulajdonos haláláról való tudomásszerzést követően a számlavezető bank zárolja a számláját, amihez haláleseti kedvezményezett hiányában a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig, azaz a hagyatéki eljárás befejezéséig nem férhetnek hozzá. Az elhunyt bankszámláján lévő egyenleg ugyanis főszabály szerint ugyanúgy a hagyatékát képezi, mint bármelyik másik vagyontárgya, ezért a bankkártyáról (és a társkártyáról) az örökhagyó halála után, közjegyző által meghozott és jogerős hagyatékátadó végzés nélkül jogszerűen már nem lehet felvenni pénzt. A bankszámla-tulajdonos halála után a számla használatára feljogosító esetleges meghatalmazás is megszűnik, és a társkártya sem lesz használható. A bankszámlával csak az rendelkezhet minden esetben a tulajdonosa halálát követően a hagyaték átadására tekintet nélkül, aki haláleseti kedvezményezettként volt megjelölve. 

A MOKK szerint a haláleseti kedvezményezett megjelölésének egyik legfontosabb előnye, hogy az egyenleggel való szabad rendelkezéshez a kedvezményezettnek nem kell megvárnia a hagyatéki eljárás végét, mert a számlán lévő összeg nem esik öröklés alá, az nem örökölhető, tehát nem képezi az elhunyt hagyatékát, hanem a pénzintézet a számlán lévő összeget ki tudja fizetni a kedvezményezettnek már a hagyaték átadását megelőzően. Takarékbetétre, bankszámlára haláleseti kedvezményezettet nevezni nem végintézkedés, hanem az örökhagyó által adott megbízás a pénzügyi intézménynek, hogy a követelését az örökhagyó halála bekövetkezése esetén az általa megjelölt kedvezményezettnek fizesse ki - fejtették ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem