17 °C Budapest
Active retired couple at home researching world trip, map on table with sticky notes, planning where to stay and places to visit

Ez a borzalmas magyar rögvalóság: ennyi pénzből kell élnie sok nyugdíjasnak

2022. augusztus 18. 14:32

142 ezer forintnál is kevesebbet kap nagyon sok nyugdíjas, a szakértő szerint változtatás kellene.

Lényegesen eltér a nyugdíjasok fogyasztóiár-indexe az aktív korúakétól, és a tomboló infláció miatt csak tovább nyílik ez az olló - mondta Farkas András nyugdíjszakértő az RTL Reggeliben. A nyugdíjguru azt mondja: a nyugdíjasokat más kiadások jobban érintenek, mint azokat, akik bérből és fizetésből élnek.

A nyugdíjasok kosarában nincs semmilyen gyermekgondozási tétel, de jóval magasabb, kb. 6 százalék a gyógyszerre fordítandó tétel, és sokkal nagyobb arányt képvisel az élelmiszerre fordított összeg, náluk ez kb. 30 százalék. Ezért vannak most óriási bajban a nyugdíjasok

– mondta a Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő. Hozzátette azt is, hogy az inflációt is jobban érzik az öregségi nyugdíjat kapók, a magasabb árakat ők nehezebben tudják kifizetni. Szerinte a nyugdíjak ugyan emelkedtek, de még van mit javítani ezen a területen. "Az átlagnyugdíj most emelkedett 167 ezerre, a medián nyugdíj viszont mindössze 142 ezer. Tehát ma Magyarországon több mint egymillió ember 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kap" - mondta Farkas András.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem