13 °C Budapest

Szerelőnek adták ki magukat: így verték át az időseket

2020. december 18. 17:13

Tizenkét és fél év fegyházra ítéltek egy férfit, aki két társával vízvezeték-szerelőnek adta ki magát és idős nőket fosztott ki. A másod- és a harmadrendű vádlott négy, illetve négy és fél év börtönbüntetést kapott - tájékoztatott a Győri Törvényszék szóvivője pénteken. Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy az ítélettel az elsőrendű vádlott esetében másfél évvel enyhítette a törvényszék az első fokon eljáró Soproni Járásbíróság ítéletét, míg a harmadrendűét helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett. A másodrendű vádlott büntetése már az elsőfokú tárgyalás után jogerőre emelkedett. A vádlottak közeli rokoni kapcsolatban állnak egymással.

A tényállás szerint a bűncselekményeket az elsőrendű vádlott tervelte ki, amelynek lényege, hogy idős, egyedülálló nők megtévesztésével jutottak be a lakásaikba. Az ingatlanokban a másodrendű vádlott vízvezetékszerelői munkálatokkal elterelte a sértettek figyelmét, amíg az elsőrendű vádlott megkereste az értékeket. A harmadrendű vádlott autóban ülve figyelte a környéket.

A vádlottak a sértetteket a társasházak kapucsengőin található nevek alapján választották ki: a régi hangzású nevek, az özvegy előtag vagy -né toldalék utalt arra, hogy az ott lakó vélhetően idős, egyedülálló nő. Előfordult az is, hogy a társasházak alsó szintjein lévő erkélyek, ablakok megfigyelése alapján választottak sértettet. Idős korra utaló jel volt a sok virág, a régimódi mintájú függöny vagy a rendezetlen erkély.

A vádlottak ezzel a módszerrel harmincnyolc esetben tulajdonítottak el ékszereket és készpénzt.

A másodfokú tanács a határozat indokolásában rámutatott arra, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárást szabályosan végezte, a tényállást helyesen állapította meg. A járásbíróság által kiszabott büntetés ugyanakkor az elsőrendű vádlott esetében túlzottan súlyos, vele szemben a büntetéskiszabási célok eléréséhez rövidebb tartamú szabadságvesztés is elegendő a törvényszék szerint. Az ítélet kiszabásakor figyelemmel volt a tanács arra is, hogy az elsőfokú ítélet után a vádlott hat sértettnek megfizette a kárát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem