10 °C Budapest
Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Pásztor Erzsi, a Szomszédok Janka nénije

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Pásztor Erzsi, a Szomszédok Janka nénije

2017. november 25. 16:02

Volt idő, amikor jól keresett, és "szétosztogatta a pénzét", de most nehezen jön ki anyagilag a kicsivel több, mint 120 ezres nyugdíjából Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő.

Ha tudna valamin változtatni, mi lenne az? - kérdezte a Best magazin riportere a 81 éves színművésznőtől, mire ő azt válaszolta:

A nyugdíjam. Eddig 120 ezer forint volt, most kicsit felemelték, de még így sem elég semmire. Egyedül vagyok, nincs, akire támaszkodhatok, ha mondjuk történik velem valami, fogalmam sincs, miből fogok megélni. Volt, hogy jól kerestem, de világéletemben szétosztogattam a családom tagjai között a pénzem.

Arról is beszélt, hogy a lánya sem tud neki segíteni, sőt, épp ellenkezőleg, ő az, aki lelkileg és anyagilag is támogatja Olaszországban élő lányát, akinek férje idén tavasszal meghalt. "Vettek egy lakást, amit most a lányomnak egyedül kell kifizetnie" - mondta Pásztor Erzsi.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Nem ő az egyetlen művész, aki megtapaszja a magyar nyugdíjrendszer nehézségeit. Koós János november elején beszélt arról, hogy hatvanhétezer forint a nyugdíja, ami még az átlaghoz viszonyítva is nagyon alacsony. Az ismert zenész és festőművész, Wahorn András ennél is kevesebbet kap. Szeptemberben beszélt arról, hogy 51 ezer forint a nyugdíja.

Aggódsz a nyugdíjad miatt? Nem alaptalan a félelem!

Magyarországon a nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak számára is 65 év, de legalább 20 évet kell dolgozni ahhoz, hogy valaki teljes öregségi nyugdíjat kaphasson. 2017 júniusában több mint 2 millió ember kapott öregségi nyugdíjat, méghozzá átlagosan 112 669 forintot havonta. A magyar társadalom pedig fogy és vészesen öregszik is, így nem alaptalan a nyugdíjak miatti aggodalom. 1910-ben még csak 8 százalék volt a 60 év felettiek aránya Magyarországon, 2060-ra ez 36 százalékra nőhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állam viszont csak annyi nyugdíjat tud fizetni, amennyit adók formájában beszed a járulékfizetőktől. Csakhogy mivel a járulékfizetők száma csökken, a nyugdíjasoké viszont nő, a rendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik. A nyugodt öregkorhoz szükséges havi jövedelmet három forrásból szedhetjük össze. Az egyik az az állam által fizetett nyugdíj, viszont ez a már említett okok miatt ez folyamatosan veszít a jelentőségéből. Itt jön a képbe a másik két lehetőség: a magánnyugdíjpénztárak és az öngondoskodással előteremtett bevétel. Azonban a magánnyugdíjpénztárak folyamatosan veszítenek jelentőségükből, épp ezért az öngondoskodás egyre fontosabbá válik. Csakhogy a magyar lakosság nem nagyon tud félretenni.

Ezt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) őszi, 1000 fős reprezentatív kutatása is alátámasztja, amely szerint a megkérdezett munkavállalók mintegy fele nem tesz félre a nyugdíjas évekre, holott fontosnak tartja az öngondoskodás kérdését. Az is kiderül, hogy a munkavállalók többsége a munkáltatótól várná a megoldást a problémára: a válaszadók 69 százaléka azt szeretné, ha a munkáltató is kiegészítené a megtakarításait, 61 százalék pedig szívesen venné, ha a foglalkoztató a nyugdíjpénztári befizetéseiben is részt venne.

Címlapfotó: Zih Zsolt / MTI

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?