2021. március 2. kedd Lujza

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap a legendás magyar művész, Wahorn András


Az ismert zenész és festőművész, Wahorn András egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy megkapta a levelet, mennyi lesz a nyugdíja.

Szerda este a HírTV Szabadfogás című műsorában Wahorn András zenész nyugdíjáról is vallott.

tegnap kaptam egy levelet, hogy megállapították a nyugdíjamat, 51 ezer forint"

- mondta Wahorn. A 64 éves művész szerint az a lényeg, hogy holnap és holnap után mi lesz.

A nyugdíjakról korábban több zenész is beszélt, Lang Györgyinek, a PaDöDő énekesének elmondása szerint 80 ezer forint a nyugdíja, emellett szerzői jogdíjakból és eseményekből van még bevétele. Demjén Ferenc is elmondta korábban, hogy az ő nyugdíja 48 500 forint.

A beszámolók szerint a művészek jóval átlag alatti nyugdíjat kapnak, mivel jelenleg hazánkban az öregségi átlagnyugdíj 110 ezer forint körül mozog. Ez a statisztikai adat azonban nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok zöme ennyit kap. A lenti ábra jól mutatja, hogy a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti összegből él Magyarországon, ráadásul 74 ezernél is többen vannak, akiknek havonta 50 ezer forintnál is kevesebből kell megélnie.

A zenészek többsége azt vallja, hogy addig dolgozik és koncertezik, ameddig csak tud, nem a kevés nyugdíjukból akarnak megélni. Ezzel a szemlélettel a magyarok többsége egyet ért. Egy kutatás szerint a magyar munkavállalók többsége a nyugdíjas évei alatt is aktív maradna, ám a valóságban csak keveseknek adatik meg a fokozatos visszavonulás lehetősége.

A magyar munkavállalóknak csak bő egyharmada (35 százaléka) akarja a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltésekor azonnal abbahagyni a munkát. Valamivel kevesebben (31 százalék) vannak, akik más formában, például részmunkaidőben vagy megbízási szerződéssel szeretnének továbbra is dolgozni, de csak addig, amíg végleg nyugdíjba nem mennek. 19 százalékuk szintén valamilyen formában folytatni szeretné a munkát, ám nyugdíjasként végig dolgozni szeretne. 7 százalék pedig a nyugdíjas éveiben végig ugyanúgy tervezi folytatni a munkát, mint annak előtte.

Az időskori munkavállalás lehetőségei ugyanakkor a legtöbb munkahelyen még korlátozottak Magyarországon. Tízből három dolgozónak semmiféle lehetősége nincs lépcsőzetesen nyugdíjba vonulni, további 17 százalék pedig nem tudja, van-e egyáltalán ilyen lehetőség. Akik előtt nyitva áll ez az út, azoknak a 26 százaléka részmunkaidőben tevékenykedhetne, 17 százalékuknak nyílna lehetősége időseknek megfelelő állás betöltésére, a nyugdíjkorhatár elérése után pedig csak 13 százalék dolgozhatna tovább. Átképzésre 13 százaléknak lenne lehetősége, egészségügyi ellátást 10, pénzügyi tanácsadást pedig 8 százalékuk igényelhetne a munkáltatójától.

Címlapkép: MTI

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked