Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

2016. augusztus 12. 14:05

Nem lehet elégszer figyelmeztetni az idősebbeket, a csalók ugyanis, akik a pénzükre vadásznak folyton újabb trükkökkel próbálkoznak. Szerencsére néha sikerül elkapni a szélhámosokat. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


A bűnözők sokszor még mindig az "unokázós" trükkel próbálkoznak, aminek az a lényege, hogy telefonon bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Korábban a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas, akitől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- mondta el a hölgy az eset kapcsán.

A közelmúltban pedig egyik olvasónk szüleinél is próbálkoztak a szélhámosok, akkor a telefonban az érintett  bajba jutott fiának adták ki magukat a csalók.

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen

Ketten már előzetes letartóztatásban vannak, a többiek pedig szabadlábon várják a bírósági tárgyalás - tudta meg az MTI a Fürcht Páltól, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettesétől. A bűnözők még 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csaltak ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket. A telefonban a sértettek unokájának adták ki magukat, aki éppen uzsorások fogságába került.

A kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja - általában alkalmanként felkért emberek - játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Nem csak az unokázással próbálkoznak

Nem ritka, hogy a szélhámosok valamilyen szolgáltató nevében próbálnak bejutni az otthonunkba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pedig két napja egy sajtótájékoztató keretein belül hívta fel a figyelmet a trükkös csalókra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemrég ugyanis egy 69 éves karcagi férfi és 55 éves mezőtúri asszony esett áldozatul a telefonos csalóknak. Az ismeretlen telefonáló azt állította, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot nyertek az érintettek, de a nyereményt csak akkor tudják átvenni, ha előzetesen végrehajtanak néhány banki tranzakciót. De több hasonló eset is történt az elmúlt napokban Szolnokon - olvasható a rendőrség honlapján.

Tippek a védekezéshez

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló valóban az, akinek mondja magát.
Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg annak személyleírását, gépjárművük rendszámát.
  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen bankszámlára és ne töltsük fel ismeretlen telefonok mobilegyenlegét.
  • Minden hivatalos nyereményjátékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz. Érdeklődjünk náluk is!

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?