30 °C Budapest
Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

2016. augusztus 12. 14:05

Nem lehet elégszer figyelmeztetni az idősebbeket, a csalók ugyanis, akik a pénzükre vadásznak folyton újabb trükkökkel próbálkoznak. Szerencsére néha sikerül elkapni a szélhámosokat. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


A bűnözők sokszor még mindig az "unokázós" trükkel próbálkoznak, aminek az a lényege, hogy telefonon bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Korábban a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas, akitől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- mondta el a hölgy az eset kapcsán.

A közelmúltban pedig egyik olvasónk szüleinél is próbálkoztak a szélhámosok, akkor a telefonban az érintett  bajba jutott fiának adták ki magukat a csalók.

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen

Ketten már előzetes letartóztatásban vannak, a többiek pedig szabadlábon várják a bírósági tárgyalás - tudta meg az MTI a Fürcht Páltól, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettesétől. A bűnözők még 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csaltak ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket. A telefonban a sértettek unokájának adták ki magukat, aki éppen uzsorások fogságába került.

A kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja - általában alkalmanként felkért emberek - játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Nem csak az unokázással próbálkoznak

Nem ritka, hogy a szélhámosok valamilyen szolgáltató nevében próbálnak bejutni az otthonunkba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pedig két napja egy sajtótájékoztató keretein belül hívta fel a figyelmet a trükkös csalókra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemrég ugyanis egy 69 éves karcagi férfi és 55 éves mezőtúri asszony esett áldozatul a telefonos csalóknak. Az ismeretlen telefonáló azt állította, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot nyertek az érintettek, de a nyereményt csak akkor tudják átvenni, ha előzetesen végrehajtanak néhány banki tranzakciót. De több hasonló eset is történt az elmúlt napokban Szolnokon - olvasható a rendőrség honlapján.

Tippek a védekezéshez

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló valóban az, akinek mondja magát.
Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg annak személyleírását, gépjárművük rendszámát.
  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen bankszámlára és ne töltsük fel ismeretlen telefonok mobilegyenlegét.
  • Minden hivatalos nyereményjátékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz. Érdeklődjünk náluk is!

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?