Ez a betörők legújabb trükkje: így fosztják ki a nyugdíjasok lakásait

Ez a betörők legújabb trükkje: így fosztják ki a nyugdíjasok lakásait

2016. április 12. 16:55

Az idősek pénzére vadászik egy budapesti bűnbanda, akik tollat, papírt és vizet kérve jutnak be a lakásokba. Bár gyakran hallani trükkös csalókról, mégis sokszor bedőlünk az újabb és újabb átveréseknek. Ezért nem árt akár minden nap figyelmeztetni idős rokonainkat a veszélyekre.

A szélhámosok nemrég az Árpád fejedelem útján csaptak le egy idős asszonyra. Azzal az ürüggyel csengettek fel a lakásába, hogy meg szeretnék venni a társasház egyik lakását és ezért van szükségük tollra és papírra, hogy felírják a számukat, amit majd bedobnak a megvenni szándékozott lakás postaládájába - írja a Police.hu

Az idős hölgy beengedett a lakásába egy férfit és egy magát várandósnak kiadó nőt, aki vizet és ételt is kért. Miközben az idős asszony kiszolgálta a nőt, addig egy harmadik nő is belépett a lakásba majd pár perc múlva távoztak. A lakás tulajdonosa másnap vette észre, hogy több százezer forint készpénze hiányzik.

Őket keresi a rendőrség

Az elkövetők közül a férfi 17-18 éves és vékony testalkatú, a magát várandósnak kiadó nő 30-40 év körüli kövér testalkatú és szőkésbarna hajú. A harmadik társuk pedig 40 év körüli, körülbelül 160 centiméter magas nő.

Figyelmeztessük az időseket

Ha kell, akár minden nap érdemes figyelmeztetetni a szépkorú rokonainkat, hogy őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a hozzájuk becsengető ismeretlennek szemben. Otthonukat gondosan zárják be, oda idegent ne engedjenek be. Értékeiket pedig soha ne hagyják őrizetlenül.

Az eset nem egyedi

Persze már többféle trükkös átverésről hallottunk, a leggyakrabban talán egy szolgáltató munkatársának kiadva pórbálnak bejutni lakásunkba a szélhámosok. Az ilyen esetek elkerüléséhez további 4 tippet mutatunk:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 2. Telefonálj

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjünk le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján benne kell legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat.

  • 3. Ne adj készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

  • 4. Ne írj alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16