24 °C Budapest
Így verik át a legtöbb nyugdíjast: százezreket bukhatnak ezen

Így verik át a legtöbb nyugdíjast: százezreket bukhatnak ezen

Pénzcentrum
2015. szeptember 3. 14:01

Leggyakrabban a termékbemutatókon próbálják átverni a nyugdíjasokat. Az ezzel kapcsolatos szabályozások a közelmúltban szigorodtak, és most újabb változások jöhetnek, persze kérdés, hogy ezzel vajon meglehet állítani a csalókat?


Bár a szabályok szigorodnak, évről évre egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez: 2011 és 2014 között összesen 2 152 bejelentési tettek termékbemutatókkal kapcsolatban.

A leggyakoribb fogyasztói panaszok

  • Ha a vállalkozás nem engedi, hogy visszalépjünk a vásárlástól
  • Ha a visszaléptünk a vásárlástól, de a foglalót nem kapjuk vissza, vagy csak akkor, ha adminisztrációs díjat vagy bánatpénzt fizetünk
  • Ha az ajándékot csak akkor kapjuk meg, ha terméket is vásárolunk

A visszaélések miatt tovább szigorít az árubemutatókra vonatkozó szabályokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a tárca ezért egyeztetést kezdeményezett a társhatóságok és civil szervezetek bevonásával. Jelenleg még dolgoznak a jogszabályokon.

Kiemelt ellenőrzések

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az idei évben is fokozottan ellenőrzi a termékbemutatókat.

A hatóság tájékoztatása szerint az időseket érintő leggyakoribb visszaélés a termékbemutatókkal kapcsolatos.

Ezeken az eseményeken a tisztességtelen vállalkozások nagyon gyakran visszaélnek az idősek hiszékenységével - tette hozzá az NFH.

A tavalyi karácsonyt együtt töltötték, az ideit? Nem biztos.

Egy mondat, amely az egyik olyan termékbemutatón hangzott el, amelyen a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai ellenőriztek. A termékbemutatók során előfordult olyan eset is, hogy a résztvevőkben az előadást tartók szégyenérzetet igyekeztek kelteni. Azt állították, hogy aki nem vásárol, sajnálja szerettei, családtagjai egészségére a pénzt.

A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai alapján általánosságban elmondható, hogy a vállalkozások a résztvevőket kifejezetten arra ösztönzik, hogy az előadás helyszínén vásárolják meg az általuk kínált termékeket ("csak itt, csak most akciók", pénzvisszafizetési garancia, nyeremények, ajándékok).

- válaszolta megkeresésünkre Kiss Anita az NFH szóvivője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elterjedt átverésnek számít, hogy az árubemutatót a szervezők egészségnapként vagy egészségügyi szűrővizsgálatként hirdetik meg. Ezekről azonban a helyszínen szinte minden alkalommal kiderül, hogy csupán egy eszköz arra, hogy meggyőzzék a fogyasztókat a több százezer forintos termékek megvásárlásáról.

Akár az is előfordulhat, hogy a cég a saját telephelyére szervezi a bemutatót, ilyenkor a vásárlás nem minősül üzleten kívül kötött szerződésnek, tehát a fogyasztók nem léphetnek vissza a vásárlástól.


A leggyakoribb megtévesztések

  • Valótlan állítás, amely szerint a bemutatott termék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására.
  • Az előadást tartó személy azt a hamis benyomást keltette, hogy a fogyasztó már megnyert egy nyereményt, miközben nem volt ilyen nyeremény, illetve a nyeremény meghatározott pénzösszeg megfizetéséhez volt kötött.
  • Megtévesztő módon arról tájékoztatták a résztvevőket, miszerint a bemutatott áru csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre.
  • A termékért annak ellenére fizetnie kellett a fogyasztónak, hogy azt korábban ingyenesen, térítésmentesen hirdetették. Mindkét alkalommal több, "ingyenes" ajándékot kínáltak a fogyasztóknak, amelyekhez azonban csak az utolsó, "ajándékként" átadott termék előállítási költségének (közel 150 000 forint) kifizetése esetén juthattak hozzá.

Mit tehetünk, ha már bedőltünk a trükknek?

A termékbemutatón vásárolt terméktől, ha a termékbemutató nem a cég telephelyén zajlik, akkor a vásárló a termék átvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat. Ezt írásban kell jeleznie a cégnek. A jogszabály szerint elállás esetén a fogyasztó köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni.

Kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. Ha az üzlethelyiségen kívül kötött szerződés megkötésével egyidejűleg a terméket kifuvarozták a fogyasztónak, a vállalkozásnak kötelessége saját költségén visszafuvarozni a terméket, ha az jellegénél fogva postai küldeményként nem küldhető vissza.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?