31 °C Budapest
Mennyi lesz a nyugdíjam? Mennyivel kell kiegészítenem az államit?

Mennyi lesz a nyugdíjam? Mennyivel kell kiegészítenem az államit?

2015. január 18. 18:32

Személyes pénzügyeink egyik legfontosabb kérdése a nyugdíj. Azonban a közhiedelemmel ellentétben nem csak a 40-50 éveseket érinti, hanem már az 1980 után születettek számára is kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb kezdjenek el takarékoskodni idős korukra. Most ehhez kaphatsz személyes, szakértői segítséget a Pénzcentrum és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közös klubrendezvényein.

Évek óta hallhatjuk, hogy az állami nyugdíj a legtöbb ember számára nem lesz elegendő, valószínűleg sokan fognak meglepődni, amikor szembesülnek azzal, mennyi lesz a nyugdíjuk.

Szakértők régóta azt javasolják, már munkába álláskor érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjas évekre.

Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha idejében elkezdünk félretenni. A demográfiai trendek azt mutatják, hogy jelentősen kevesebb lehet az állami nyugdíj akár már 10-20 éven belül,mint ma. Csak az utóbbi 6 évben 25 százalékkal emelkedett az időskori nyugdíjellátásban részesülők száma.. A kamatos-kamat hatás és az állami adókedvezmények hosszú távon jelentősen megnövelik a megtakarításunk értékét.

A családi költségvetés tervezésénél tehát fontos szerepet kell szánnunk a nyugdíj-előtakarékosságnak. Nyugdíjszakértők szerint is, ha már viszonylag korán elkezdjük félretenni fizetésünk 10 százalékát nyugdíjcélra, akkor máris sokat tettünk idős korunk anyagi jólétéért és biztonságáért

Persze sokan vannak, akik úgy látják, jövedelmükből képtelenek félretenni. A hosszú távú megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha a lehető legpontosabban tisztában vagyunk anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Készítsünk családi költségvetést, írjuk össze bevételeinket (fizetés, szociális juttatások, stb.) és kiadásainkat (rezsi, utazási költségek, törlesztőrészlet, élelmiszer-költségek, stb.), és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

A legcélszerűbb, ha a megspórolt összeget még hónap elején félretesszük, és lehetőleg később sem használunk fel belőle. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy többet - tegyünk félre.

Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, így eltérő, kinek melyik lehet az optimális.

Ez a három az

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.


Tudj meg többet a nyugdíjadról!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit kell tenni azért, hogy a nyugdíjas évek alatt se kelljen aggódni a megélhetés miatt? Az öngondoskodásban gondolkodók milyen lehetőségek közül választhatnak? Mik az alapvető különbségek a nyugdíjcélú megtakarítási formák között? Mi zajlik most a nyugdíjpénztári szektorban? A Pénzcentrum és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közös klubrendezvényén ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Lesz nyugdíjad! Pénzcentrum - OTP Nyugdíj Klub

Tervezett témáink:

  • Tényleg ennyire ijesztő a helyzet? Mennyire fenntartható az állami nyugdíjrendszer?
  • Mi vár ránk 20, 30, vagy akár 40 év múlva? Demográfiai trendek, adatok
  • Mit kell tenni, hogy legyen nyugdíjam? Miért fontos az öngondoskodás?
  • Milyen nyugdíjcélú megtakarítások közül lehet ma Magyarországon választani?
  • Hol helyezkednek el ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztárak?
  • Mikor, mennyit érdemes megtakarítani?

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Helyszínek és időpontok:


Pécs: 2015.01.26.

Szeged: 2015.01.27.

Miskolc: 2015.01.29.

Győr: 2015.02.02.


IDE KATTINTVA jelentkezhetsz.

Nem tudsz részt venni a rendezvényeken, de van kérdésed a nyugdíjaddal kapcsolatban? Írj nekünk apenzcentrum@penzcentrum.hucímre - a kérdéseket az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szakértői válaszolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?