21 °C Budapest
Te tudod, hogyan számítják a nyugdíjadat? Biztos vagy benne?

Te tudod, hogyan számítják a nyugdíjadat? Biztos vagy benne?

2014. november 27. 17:33

A magyar nyugdíjrendszerrel nem az a baj, hogy rossz a nyugdíjszámítás képlete, hanem, hogy egyre kevesebb az aktív dolgozók száma, akiknek a befizetései fedezik a nyugdíjkifizetéseket - mondta Matics Ágnes. A nyugdíjszakértő kiemelte: az egyéni nyugdíjszámla bevezetése fontos, mert azzal mindenki számára nyomon követhető lenne a nyugdíjjogosultsága.

Nem létezik olyan, hogy ideális nyugdíjrendszer. Ezek történelmileg kialakult rendszerek, nem lehet egy másik ország eljárásait egyszerűen átvenni, hiszen mindenütt más a kiindulóállapot

 - mondta Matics Ágnes.

A nyugdíjszakértő emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer értelmében ha valaki mondjuk negyven évet dolgozott, az az élete folyamán keresett összeg átlagának 80 százalékát kapja meg nyugdíjként. Akinek például 25 év munkaideje van, az erre az időszakra eső összkeresetnek fogja a 80 százalékát kapni.

Az emberek fejében azonban még régi rendszer él, amikor utolsó év, vagy az utolsó öt év legjobb keresetét vették figyelembe a nyugdíjszámításnál. Ez azonban ma már nem így van

- húzta alá a szakértő.

Hozzátette: most már az egész élet keresetét veszik figyelembe, de csak 1989 óta számítva. Tehát akinek ennél korábbról is származott jövedelme, azt nem veszik figyelembe.

De az lényegében mindegy is, mert olyan pici keresetek voltak akkor, hogy az nem igazán befolyásolná a nyugdíjat

- jegyezte meg Matics Ágnes.

A nyugdíjszakértő elmondta, hogy az egyéni nyugdíjszámla sokféle lehet. Létezik olyan, amelyik csak azt rögzíti, hogy valaki milyen jogosultságot szerzett, mekkora kereset után adózott és mennyi elismert szolgálati ideje van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez azonban nem olyan egyéni számla, mint amilyen külföldön nagyon sok helyen létezik és nálunk mondjuk a magánnyugdíj-pénztáraknál volt, ahol a befizetett összegek gyűlnek, és ennek a befektetéseiből az összeg még növekszik, hanem ez egy kvázi jogosultság-nyilvántartás

- hívta fel a figyelmet Matics Ágnes. Mivel Magyarországon a jogosultság alapján van megállapítva a nyugdíj - tette hozzá-, ez valójában elegendő is egy nagyon korrekt nyugdíjszámítás megvalósítására.

Úgy vélte, mindenre van példa, de nagyon fontos, hogy ezt rendszerként kellene átgondolni.

Ha a jelenlegi nyugdíjmodell maradna Magyarországon, akkor annak nem az a problémája, hogy ez egy rossz modell, hanem az, hogy mögötte megváltozott a társadalmi helyzet és nagyon kevés a befizető. A befizetések kisebbek, mint amennyi a ténylegesen kifizetendő nyugdíjak összege. Ezzel a rendszerrel van a probléma

 - hangsúlyozta a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?