2021. január 19. kedd Sára, Márió

Tömegek állnak sorba az ATM-eknél: mégis, mire kell ennyi készpénz?


Rengeteg pénzt zúdított a magyar gazdaságba az MNB, szó szerint: 10 hónap alatt 20 millió új forintbankjegy jelent meg a Magyar pénzkörforgásban. A Pénzcentrum a jegybanktól megtudta, hogy a legtöbb új bankó 20 ezer forintos volt, összértékük 364 milliárd forint. Az MNB közölte azt is, hogy melyik hazai bankjegy a hamisítók kedvence, és az is kiderült, hogy pont a leghaszontalabb forintérméből van a legtöbb forgalomban.

Temérdek pénzt zúdított a jegybank a magyar gazdaságba 2020-ban: a Pénzcentrum által kikért jegybanki adatokból kiderült, hogy a Magyarországon forgalomban levő bankjegyek száma 2020. szeptember végéig - ingadozó ütemben - összesen 20 millió darabbal emelkedett, a bővülés főként a nagy címleteket érintette.

Olyannyira, hogy a 10 000 forintos és a 20 000 forintos bankókon kívül egyedül az 500-asokból volt több forgalomban idén szeptember 30-án, mint tevaly december 31-én.

Külön kiemelendő ezek közül a 20 ezres, amiből 18,2 millió darabbal lett több az országban 10 hónap alatt - ezeknek értéke 364 milliárd forint!

Tízezresből "csak" négymillió bankjeggyel lett több (40 milliárd forint értékben), az 500-asok száma pedig 1,5 millió darabbal ugrott meg szeptember végéig - ezek 750 millió forintot érnek.

Ellenben a kisebb címleteket nem kímélte az MNB: ötezresből 1,7 millió darab tűnt el a hazai zsebekből (8,5 milliárd forint értékben), felszívódott 1,5 millió darab kétezer forintos (3 milliárd forint értékben), és 900 ezer darab ezres is kikerült a hazai pénzforgalomból (ezek 900 millió forintot érnek).

Összességében szeptember végére 392,35 milliárd forinttal több készpénz keringett különféle címletekben Magyarországon, mint 2019. legvégén.

Jelenleg a legértékesebb forintbankjegyből van a legtöbnb forgalomban: 240 millió 20 ezer forintos kering a gazdaságban. Ezt követi a 175,4 millió darab tízezres, a 29,3 millió ötös, és a 23,8 millió darab kétezres. És itt meg is áll a csökkenés: ezer forintos bankóból most 68 millió darab van, 500-asból pedig 32,8 millió bankó forog a kezeken.

A most forgalomban lévő forintbankók összértéke 5253,35 milliárd forint, ebből csak a 20 ezresek 4800 milliárdot tesznek ki. A második helyezett tízezresből 1750 milliárd forintnyi van forgalomban.

Imádják a hamisítók is

Kérdésünkre a jegybak azt is elárulta: a pénzhamisítók leginkább a 20 ezer forintosokat próbálják lemásolni - legalábbis a lefoglalt forinthamisítványok döntő többsége a legértékesebb bankjegyek közül kerül ki.

A hamisítások módszereit változatlanul az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemzi. A rátekintésre esetenként megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok, mind egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással), mind pedig a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők

- ismertette a Magyar Nemzeti Bank. Elmondták, hogy 2020-ban szeptember végéig a készpénzforgalomból 242 darab forinthamisítvány került kiszűrésre.

Útólérte őket a sejejtezés

A Pénzcentrum kérdésére az MNB azt is elárulta, hogy az elhasználódás miatt szükségessé váló selejtezés a készpénzforgalomban leginkább a tranzakciós szerepet betöltő bankjegyeket érinti, ezek az 5000, 2000, 1000 és 500 forintos címletek. Ha megnézzük a fenti összesítést, ezek közül egyedül az ötszázasokból nem lett kevesebb idén szeptember végére - azt nem tudni, hogy azért, mert ezeket gyorsabb ütemben pótolták.

És hogy mi lesz a kiselejtezett bankókkal? Újrahasznosítani biztosan nem lehet őket: az MNB által megsemmisített bankjegyekből erőműben történő égetésüket követően zöld energia keletkezik - ismertette a Pénzcentrummal a jegybank.

Az érméknél fordított a sorrend

Arra is kíváncsiiak voltunk, mi a helyzet a forintérmékkel: mint kiderült, ezekből majdnem 2,1 milliárd darab volt forgalomban szeptember végén. Ám a bankjegyekkel ellentétben ebben az esetben a legértékesebb, 200-as érméből van a legkevesebb, 169,4 millió darab - 33,8 milliárd forint összértékben, ami amúgy a legtöbb.

A legmeglepőbb, hogy az egyik leghaszontalanabb címletből van a legtöbb: mindenkinél kallódnak kósza ötforintosok, amiket szinte lehetetlen ellőni a boltban. Na, hát ezekből több mint 691 millió darab van forgalomban. Sőr, a lista második helyén a tízesek vannak, 425 millió kering jelenleg a magyar gazdaságban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked