2020. augusztus 8. szombat László

Erre nem is gondoltunk volna: emiatt úszhat el a pénzünk?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. július 21. hétfő 15:26

Magyarországon az elmúlt két hónapban deflációs környezet alakult ki, ami negatív hatással lehet a megtakarításainkra. De mégis melyik megtakarítási formák érintettek, és egyáltalán mi az a defláció?


Az elmúlt két hónapban sokat lehet arról hallani, hogy defláció van Magyarországon, vagyis a pénz nem veszít értékéből, hanem erősödik. Azt hozzá kell tenni, hogy ez a gazdaság szempontjából nem előnyös, viszont most nem is erről lesz szó. Felvetődik ugyanis a kérdés, hogy ilyenkor mi történik azokkal a megtakarításokkal, amelyek az infláció szintjéhez vannak kötve.

Mi az a defláció?
A defláció az infláció ellentéte, lényege az, hogy az árak csökkennek, vagyis a pénzünkért egyre több mindent tudunk vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a pénzünk erősödik, viszont ez nincs feltétlenül összhangban azzal, hogy más devizanemhez képest hogyan alakul az árfolyam. Ha tehát forint defláció van, attól még a forint gyengülhet az euróhoz képest.

A legelterjedtebb ilyen megtakarítási forma a lakossági Államkötvények között található Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), illetve az eurós megfelelője, a Prémium Euró Államkötvény (P€MÁK). Mind a két értékpapír esetén felmerült a defláció veszélye, sőt a magyar fizetőeszköznél az elmúlt két hónapban az infláció már deflációba csapott át, azaz az árak csökkenésének lehettünk szemtanúi.

Milyen hatással lesz ez a PMÁK-ra?

A PMÁK lényege, hogy az inflációhoz képest nyújt kamatprémiumot, viszont van egy fontos kikötés a kamatok megállapításakor. Ennek lényege, hogy defláció esetén sem csökkenhet a megállapított kamat a kötvény prémium értéke alá.


Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy példát! A 2017-ben lejáró PMÁK esetén a kamatprémium három százalék, így a tavalyi 1,7 százalékos inflációt alapul véve 4,7 százalékon kamatozik idén. Tegyük fel, hogy jövőre mínusz fél (-0,5) százalék lesz az infláció (vagyis fél százalékos defláció lesz), akkor alapvetően 2,5 százaléknak kellene lennie a kamat mértékének. Mivel a prémium szintje alá nem csökkenhet a kamat, ezért hiába negatív az infláció, a kamat mértéke meg fog egyezni a prémium mértékével, vagyis 3 százalék lesz.

Láthatjuk, hogy az alacsony inflációs környezet ellenére a PMÁK jó befektetés, hiszen mindenképpen pozitív kamatot kínál, ami ráadásul meghaladja a bankbetétek kamatát is, illetve a PMÁK mentesül az egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetése alól is, sőt, amennyiben teljes futamidőre megtartjuk és TBSZ számlára vásároltuk, akkor kamatadó kedvezmény, illetve menetesség is jár három, illetve öt év után.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.