Hungaryan Forint with charts.

Ide menekítik most a pénzüket az élelmes magyarok: tényleg akkora bomba üzlet?

2024. április 9. 17:04

Gyengülő nemzeti valuta, ismét emelkedőre váltó infláció: a magyar gazdasági kilátások nem sok jóval kecsegtetnek. A kiugróan magas állampapír hozamoknak pedig vége: mibe érdemes fektetni annak , aki reálhozamot szeretne? 

"A lakosság oldaláról óriási érv volt a forint mellett a közel 20%-on ketyegő forintos lakossági állampapír, ennek végeztével véleményem szerint sokan gondolnak majd a devizabefektetésre, újra. Mi most nagyjából fele-felerészt tartunk eurót és dollárt, amikor a pozíciókat menedzseljük, az alapjainkban pedig már 20-25 százaléknyi a devizás eszközök aránya - ami jelentős növekedés a tavalyi állapothoz képest.  De azt sem tartom kizártnak, hogy egy megfelelő időpontban ezt akár meg is duplázzuk" - mondta el Németh Gábort, a VIG Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.

A forint gyengülése a dráguló importon keresztül az infláció emelkedéséhez vezethet. Arra a kérdésre, hogy van-e esély rá, hogy a jelenlegi, csökkenő trend megfordul, ezt válaszolta:

A valószínűsége mindenképpen magasabb, mint egy fél éve gondoltuk volna. Tavaly a magas kamatok miatt sokan recessziót vártak a világgazdaságban, most még igazán erőteljes lassulás sem látszik, ez pedig inflációt gerjeszthet. Idehaza kettős hatás érvényesül: a belső kereslet/növekedés gyenge, ami dezinflációs hatású, viszont a gyengébb árfolyam és az éledező globális növekedés ellentétes irányba hatnak. Márciusban vélhetően elértük a magyar inflációs mélypontot, és az az igazi kérdés, hogy mennyire kúszhat felfelé az infláció.

Magas kamatozású állampapír híján mégis mibe tegye a pénzt, aki reálhozamot szeretne? Erre is van megoldása a szakembernek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Van egy jól működő modellünk, amely a gazdasági ciklusokat köti össze az egyes eszköz osztályokkal. Eszerint jelenleg megvan az esély arra, hogy újra az ún. landolás nélküli ciklusba kerülünk (éledező növekedés), amikor a nyersanyagok teljesíthetnek a legjobban - az ipari fémek, a réz, az uránium vagy épp az olajvilágpiaci ára is markánsan emelkedni kezdett. Egyik alapunkat évekkel ezelőtt dedikáltan az infláció “legyőzésére” alakítottunk át, jelentős pozíciókkal is rendelkezik ebből az eszköz osztályból.  Az átalakítást követően, az elmúlt három évben sikeres volt ez a stratégia, az összesített hozam közel 40 százalék lett és az idei évre is jó lehet: úgy tűnik, az amerikai jegybank - talán az elnökválasztás miatt is - kamatot készül vágni, hogy stimulálja a növekedést.  Ha ez így lesz, tovább nő az infláció visszatérésének esélye."

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem