Hungaryan Forint with charts.

Ide menekítik most a pénzüket az élelmes magyarok: tényleg akkora bomba üzlet?

2024. április 9. 17:04

Gyengülő nemzeti valuta, ismét emelkedőre váltó infláció: a magyar gazdasági kilátások nem sok jóval kecsegtetnek. A kiugróan magas állampapír hozamoknak pedig vége: mibe érdemes fektetni annak , aki reálhozamot szeretne? 

"A lakosság oldaláról óriási érv volt a forint mellett a közel 20%-on ketyegő forintos lakossági állampapír, ennek végeztével véleményem szerint sokan gondolnak majd a devizabefektetésre, újra. Mi most nagyjából fele-felerészt tartunk eurót és dollárt, amikor a pozíciókat menedzseljük, az alapjainkban pedig már 20-25 százaléknyi a devizás eszközök aránya - ami jelentős növekedés a tavalyi állapothoz képest.  De azt sem tartom kizártnak, hogy egy megfelelő időpontban ezt akár meg is duplázzuk" - mondta el Németh Gábort, a VIG Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.

A forint gyengülése a dráguló importon keresztül az infláció emelkedéséhez vezethet. Arra a kérdésre, hogy van-e esély rá, hogy a jelenlegi, csökkenő trend megfordul, ezt válaszolta:

A valószínűsége mindenképpen magasabb, mint egy fél éve gondoltuk volna. Tavaly a magas kamatok miatt sokan recessziót vártak a világgazdaságban, most még igazán erőteljes lassulás sem látszik, ez pedig inflációt gerjeszthet. Idehaza kettős hatás érvényesül: a belső kereslet/növekedés gyenge, ami dezinflációs hatású, viszont a gyengébb árfolyam és az éledező globális növekedés ellentétes irányba hatnak. Márciusban vélhetően elértük a magyar inflációs mélypontot, és az az igazi kérdés, hogy mennyire kúszhat felfelé az infláció.

Magas kamatozású állampapír híján mégis mibe tegye a pénzt, aki reálhozamot szeretne? Erre is van megoldása a szakembernek:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Van egy jól működő modellünk, amely a gazdasági ciklusokat köti össze az egyes eszköz osztályokkal. Eszerint jelenleg megvan az esély arra, hogy újra az ún. landolás nélküli ciklusba kerülünk (éledező növekedés), amikor a nyersanyagok teljesíthetnek a legjobban - az ipari fémek, a réz, az uránium vagy épp az olajvilágpiaci ára is markánsan emelkedni kezdett. Egyik alapunkat évekkel ezelőtt dedikáltan az infláció “legyőzésére” alakítottunk át, jelentős pozíciókkal is rendelkezik ebből az eszköz osztályból.  Az átalakítást követően, az elmúlt három évben sikeres volt ez a stratégia, az összesített hozam közel 40 százalék lett és az idei évre is jó lehet: úgy tűnik, az amerikai jegybank - talán az elnökválasztás miatt is - kamatot készül vágni, hogy stimulálja a növekedést.  Ha ez így lesz, tovább nő az infláció visszatérésének esélye."

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem