7 °C Budapest
estate agent with customer after contract signature of buying house cimlapi

Sokat bukhat vele, aki így adja el a lakását: ezeket az elveket tartsd be, ha nem akarsz így járni

2021. november 22. 17:08

Lassan két éve lesz, hogy alapjaiban változott meg körülöttünk a világ. Lenyomatokat hagyott a pandémia minden területen, így az ingatlanpiacon is. Ha valaki mostanában szeretne ingatlant értékesíteni, relatív rövid idő alatt és az elképzelései szerinti áron, annak a korábbiaknál is több tényezőt kell figyelembe vennie.

Az egyik közismert budapesti ingatlanközvetítő hálózat vezetője, a belvárosi ingatlanok specialistája, Ben-Ezra Orran segít összeszedni, hogy mitől lehet jelenleg igazán sikeres egy ingatlanhirdetés.

1. Ne dőljünk be a hirdetési portáloknak!

Egyértelmű, hogy a mostani helyzetben még inkább az online térbe szorult minden, így az ingatlanok adásvétele is, de komoly csapdát jelenthetnek egy-egy eladó számára azok a hirdetések, amelyeket irreális árakkal indítanak egyes online portálokon. Korábban sem volt tanácsos, most pedig pláne nem az, hogy megnézzünk néhány hasonló lakást és annak megfelelően számoljuk ki a mi ingatlanunk értékét.

Mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni ez ügyben, hiszen ők nem csupán az egyes oldalakon futó hirdetések kínálati áraival vannak tisztában, hanem a sikeres ügyletek adataival is. A jó hirdetéshez általában nem elegendő egy sima regisztráció az oldalon, például fényképes megjelenítéshez már fizetnünk kell, és ha nem költünk a hirdetésünk kiemelésére, automatikusan hátrébb sorolja a kereső. Fontos figyelni rá, hogy ne legyen kint egy hirdetés sokáig irreálisan magas áron, mert utána nehezebb felkelteni az érdeklődést egy már látott ingatlan esetében.

2. Jó szöveg, még jobb fotó - csakis a valóságról

Minden fontos részlet precízen és pontosan szerepeljen a hirdetésünk szövegében, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön ki hibás szöveg a netre. Mérsékelten legyünk csak szellemesek, a frappáns megfogalmazás lehet fél siker, a túlzott jópofaság már kevésbé vonzó ilyen szituációban. Használjunk nyugodtan figyelemfelhívó szóösszetételeket, fogalmazzunk választékosan, de ne feledjük, nem szórakoztatni szeretnénk az olvasókat, hanem érdeklődést kelteni bennük az ingatlanunk iránt. A jó fotó még inkább elengedhetetlen.

Ne legyen homályos, nem kell profi felszerelés, de figyeljünk a fényekre, megvilágításra, és persze semmiképpen se legyen rendetlenség, ne legyenek a figyelmet elvonó tárgyak a képen. A mai okostelefonok mindegyike tud szép képeket készíteni, éljünk a lehetőséggel, de ne használjunk túl sok effektet, ne készítsünk panorámafotót, mert az eltorzított valóság később csalódást okoz a vevőjelölteknek és távolabb kerül a sikeres ügylet.

3. Vegyük figyelembe, hogy járvány van!

Egyértelműen lassabb dinamikák mentén folyik az ingatlan adásvétel 2020. márciusa óta. A Central Home tapasztalatai szerint lényegesen kevesebb komoly vevő és befektető van a piacon, és a jelenlegi helyzetben, amikor világszerte erősödik a járvány negyedik hulláma, nem is várható, hogy a következő hónapokban újra több külföldi befektető érkezhet hazánkba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne legyünk türelmetlenek, ha nem vagyunk kényszerhelyzetben, akkor legyen időnk kivárni, amíg tényleg megérkezik a vevő.

Ugyanígy a járvány hozta magával azt az elvárást, hogy célszerű, ha rendelkezésre áll videós anyag is az ingatlanról, ezt szintén töltsük fel a hirdetéshez. Éppen ezért még a szokásosnál is fontosabb a fotók, videók minősége, ha komoly szándékaink vannak, kérjünk profi segítséget ebben. Ha létrejön a fizikai térben is a lakásmegtekintés, akkor pedig a higiéniára ügyeljünk fokozottan. Készüljünk lábzsákkal, gumikesztyűvel vagy kézfertőtlenítővel és viseljünk maszkot, ezt várjuk el a látogatóktól is. Senkinek nem kellemes ez, de fontos, hogy védjük egymást és magunkat.

+1. Forduljunk ingatlanoshoz!

Jelenleg fokozottan nehéz az eladás, az ingatlanosok ismerik a piacot, ők tudják, hogy merre találhatóak aktív ügyfelek, akik most is nyitottak a vásárlásra. A mostani, reális értékesítési árakkal is tisztában vannak, tehát kevesebb felesleges kör várható ily módon. Sokan tartanak az ingatlanközvetítőktől, de az ő megnyugtatásukra árulta el a Central Home szakértője, hogy a szakma jelentősen tisztult a COVID alatt, mivel csak a legjobb értékesítők maradtak talpon ebben a különlegesen bonyolult időszakban. Ha profival dolgozunk, el tudjuk kerülni az úgynevezett „ingatlanturisták” látogatását, nincs felesleges kontakt, hiszen ők csak szűrt, komoly vásárlási szándékkal rendelkező vevőt visznek a helyszínre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm