21 °C Budapest

Biztonságban van a pénzed? Egyre több magyar nyit számlát Ausztriában!

Pénzcentrum
2008. március 20. 05:55

Az Európai Unióhoz történt csatlakozással megnyílt a lehetőség arra, hogy az uniós országok hitelintézetei és pénzügyi vállalkozásai egyszerűbb feltételek mellett kínáljanak pénzügyi és befektetési termékeket. A tőke és a munkaerő szabad áramlása hatással van a pénzügyi szolgáltatások határokon túli igénybevételére. A külföldi bankszámlanyitás lehetőségével a két célcsoport él, egyik a kint dolgozó honfitársaink, valamint aki a pénzét a magyar adóhatóságtól messze, egy biztonságos osztrák bankban szeretné tudni. A bankszámla nyitási lehetőségek vizsgálatával segítünk eligazodni a vonzó célpontot jelentő Ausztria pénzpiacán.

Nálunk a takarékbetétkönyv a sláger - Burgenland Bank

A bank képviselője elmondta, hogy a magyar állampolgárságú ügyfeleink többsége Ausztriában dolgozik és elsősorban a munkabér átutalás céljából nyitnak folyószámlát. A számla megnyitásakor kötelező a személyes megjelenés, a személyi azonosító, a lakcímkártya és az útlevél bemutatása és az aláírási címpéldány kitöltése. A számlanyitás ingyenes, negyedévente 7,59 euró zárlati költséget és évente 15,50 euro kártyadíjat kell fizetni.

Az ügyfél ingyen kezdeményezhet euró-átutalásokat és interneten keresztül is intézheti az ügyeit. A magasabb összegű készpénz befizetésekor pénzmosási adatlaot kell kitölteni, ha ismeretlen a pénz eredete, akkor az oszták nyomozóhatóság felé kell jelenteni, egyéb kötelezettség nincs. A bank a magyar adóhatósággal csak akkor kerül kapcsolatba, ha egy magyar állampolgár ellen büntető eljárás folyik. A bank 1, 3, 6 és 12 hónapos lekötési lehetőségeket kínál, de az ügyfelek körében népszerűbb a takarékbetétkönyv megnyitása, átlagosan a befektetett összegtől és a futamidőtől függően 4 % körüli hozamokat érhetünk el. A kamatadó mértéke jelenleg 15 %, de nyáron Ausztriában is 20 %-ra emelik.

A panaszkezelést a bankfiókban intézik, - nem jellemző egyébként - az elvesztett kártyát egy külön erre a célra fenntartott segélyhívó vonalon tilthatják le az ügyfeleik. Magyar nyelven is folyik az ügyintézés, - mivel ezt az ügyfelek nem mindig tudják - előfordul, hogy egy németül kezdett párbeszéd magyarul folytatódik. A kint dolgozó magyarok mellet az ügyfélkörben találunk olyanokat is, akik kizárólag befektetési céllal keresik fel őket, vagy akik egy osztrák bankban nagyobb biztonságban érzik a pénzüket.


Egy utazást megér - Erste Bank

A magyar állampolgárok nyithatnak bankszámlát Ausztriában, ehhez személyesen meg kell jelenni valamelyik osztrák Erste Bank fiókban és igazolnia kell magát a személyes okmányaival és az útlevelével. Az osztrák pénzmosásról szóló törvény érvényes a magyar ügyfelekre is. A számlához igényelhető bankkártya és betétlekötési lehetőségünk is van, de a folyószámla hitelkeretet csak hitelbírálatot követően igényelhetünk. Az osztrák Erste Bank nem kötelezi ügyfeleit munkabér átutalásra.

A számlához kapcsolódó díjak nagymértékben függnek a kiválasztott számlatípustól. Az Erste Bank "S Komfort Konto Plus" számlacsomag igénybevétele esetén a számlavezetés díja 27 euró negyedévente.

A számlacsomag a tartalmazza a bankszámla, a bankkártya és az Erste Bank ATM hálózatának ingyenes használatát, elektronikus banki szolgáltatások igénybevételét (NetBank, TeleBank, MobilBank) és speciális kártyahasználati biztosítást. A készpénzfelvétel Magyarországon lévő Erste Bank automatából is lehetséges, átutalni pedig az internet bank segítségével bármikor lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A számla felett a számlavezető ügyfél rendelkezhet, illetve az, akit a szerződésben meghatalmazottként jelölt meg a számlatulajdonos. Probléma, panasz esetén elsősorban a bank ügyfélszolgálatához fordulhatunk. A számlához igényelhetünk SMS szolgáltatást, ezzel nyomon tudjuk követni a pénzmozgásokat. Ha a későbbiekben úgy döntünk, hogy megszüntetjük a számlánkat, újra meg kell jelenni a kinti bankfiókban.


A Fogyasztóvédelem tájékoztatója a külföldi bankszámlanyitásról

Ausztriában, akárcsak hazánkban a bankok és a takarékszövetkezetek vezethetnek bankszámlát. A bankszámlavezetés pénzneme euró alapú, de más deviza is választható. A számlavezetés feltételeiben nincs korlátozó rendelkezés arra nézve, hogy devizabelföldi vagy devizakülföldi lehet csak a számlatulajdonos. Általában nagykorú magánszemélyek nyitnak számlát, de a törvényes képviselővel a 18 év alattiak is megtehetik.

A számla vezetése nincs a rendszeresen beérkező jövedelemhez kötve, a bankszámla felett a tulajdonos, vagy a meghatalmazott rendelkezhet. A számlanyitásnál feltétel a személyazonosság igazolása. Ausztriában az ATM-en történő készpénzfelvétel általában ingyenes. A bankszámlák közötti átutalás, átvezetés működik, adhatunk egyszeri vagy ismétlődő átutalási megbízást is.

A betéti- és takarék termékek igénybevételekor a megtakarítások fix és változó kamatozással leköthetők. A bankkártyák belföldi és külföldi használatra egyaránt alkalmasak. Kártyához kapcsolódóan a munkabér háromszorosáig folyószámla hitelkeretet lehet igényelni. A bankok interneten és telefononnal non-stop elérhetőek. A bankszámlanyitás ingyenes, de számlavezetési díjat kell fizetni, a készpénzfelvétel, a vásárlás és a számlakivonat legtöbbször díjmentes. A számlavezetéshez kapcsoló költségeket a bank egyoldalúan megváltoztathatja, erről a mindenkori hirdetményben tájékozódhatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem