1 °C Budapest

Román alapba kell fektetni? - Csak győzd bezsebelni a profitot...

Pénzcentrum
2006. október 9. 13:00

Meglehetősen optimista elemzést tett közzé a napokban a Wood & Company a román befektetési alapokkal kapcsolatban, melyek az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye után is óriási potenciállal rendelkeznek az elemzők szerint. A palackból a szellemet a közeljövőben várható részvénykibocsátások engedhetik ki, néhány dolgot azonban nem árt tudni, mielőtt belevágunk a kalandba!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi 5 év távlatában évente átlagosan 85%-kal értékelődtek fel a román befektetési alapok, a Wood elemzői szerint azonban ezek még így is 45%-os diszkonttal forognak a korrigált nettó eszközértékükhöz képest. Az indokolható árszintek kialakulását az elkövetkező két év részvénykibocsátásai segíthetik, ezekből ugyanis a legtöbb alap nem szeretne kimaradni, a részvételhez viszont meg kell szabadulniuk portfolióik jónéhány illikvid elemétől, mely által transzparensebbekké is válnak.

A transzparencia fokának emelkedése mellett az elkövetkező két év folyamatai esélyt adnak az alapkezelőknek, hogy megmutassák mire képesek. A Wood összességében tehát nem csupán azért ajánlja a román befektetési jegyek vásárlását, hogy az ígéretes román piacon kitettséget szerezzünk, sokkal többet látnak az egyedi átstrukturálási potenciálban. Összességében az 5 alap közül a SIF2-t és a SIF5-öt preferálják, elsősorban a nagyobb diszkont és az agresszív befektetési politika miatt, ahogy azt látni fogjuk. 

A befektetési alapok elsősorban az ún. historikus portfoliójuk értékesítésével szerezhetnek tőkét a részvénykibocsátásokban való részvételre. (Minden alap "örökölt" részesedést tőzsdén nem jegyzett cégekben és kockázati tőke befektetésekben. A legtöbb alap egyszerűen nem talál vevőt részesedéseire, projektjeik pedig további befektetést igényelnek, hogy eladhatóvá váljanak.)

Az elmúlt 5 év során három jelentősebb fellendülési periódus volt megfigyelhető a román alapok piacán: 2001-2002-ben 9.5 hónap alatt 245%-os értéknövekedés ment végbe, 2004-ben 6 hónap alatt 93%-os plusz következett (elsősorban a kamatcsökkenésnek és a tőzsdei cégek kiváló teljesítményének köszönhetően), 2005-2006-ban pedig 18 hónap alatt 224%-os volt a felértékelődés, melynek hátterében egyértelműen a BCR privatizációja állt. A Wood elemzői szerint a következő fellendülési hullám éppen most következhet, hiszen az elkövetkező 2 évben rengeteg ígéretes román cég megy tőzsdére, mely jegyzésekből az alapok sem akarnak kimaradni!

A probléma csak az, hogy többségük kevés tőkével rendelkezik, jelen esetben azonban ez is pozitív irányban befolyásolhatja a történéseket, hiszen az alapok így kénytelenek lesznek megszabadulni néhány illikvid eszközüktől, melyektől becslések szerint összesen 550-670 millió eurót remélhetnek.

Lássuk most egyesével, melyik alapról mit érdemes tudni!

SIF Banat-Crisana (SIF1)

Ezt az alapot tartásra minősítik a Wood elemzői, lévén hogy átlagos teljesítményt nyújt, így ha valóban román befektetési alapban gondolkodunk, akadhat ennél jobb választás is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

SIF Moldova (SIF2)

Ez az alap átlagon felüli likvid részvény kitettséget kínál, valamint az ingatlanpiaci fellendülésből is kiveszi a részét. 1, 3 és 5 éves időtávon egyaránt a második legjobb teljesítményt nyújtotta, ennek fényében a Wood elemzői vételre ajánlják, sőt egyenesen a legjobb választásnak tartják, hiszen ez az alap forog a legnagyobb diszkonttal a szektorban.

A SIF2 portfoliójában a blue chipek mellett a közepes kapitalizációjú vállalatok részvényei is megtalálhatók és a jelek szerint a menedzsment továbbra is kedvező befektetési lehetőségként értékeli a román részvénypiacot, így kész részt venni a részvénykibocsátásokban, különös tekintettel az energiaszektor cégeinek esetében.

SIF Transilvania (SIF3)

Ez az alap kifejezetten az idegenforgalmi szegmensre specializálódik, vezetői túl drágának és volatilisnek ítélik meg a részvénypiacot, így inkább csak rövid távú pozíciókat vesznek fel, holott a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a román piacon a "vedd meg és tartsd" stratégia a legcélravezetőbb. Mindezek fényében ebben az alapban nem látnak nagy perspektívát a Wood szakemberei.

SIF Muntenia (SIF4)

Ez az alap rendelkezik mind közül a legkisebb likvid részvény kitettséggel és a legnagyobb kockázati tőkebefektetési hányaddal, melynek következtében a portfolió nem nevezhető éppen transzparensnek. A SIF4 1, 3 és 5 éves időtávon is a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a szektorban, ennek ellenére azonban nem forog diszkonttal a többiekhez képest, így abszolút nem ez a legjobb választás!

SIF Oltenia (SIF5)

Nettó eszközérték alapján ez a legnagyobb alap, mely nagy likvid részvény kitettséggel rendelkezik. A SIF5 régóta nagyobb arányban tartja portfoliójában a bank- és olajpapírokat, mint a többi alap, ennek megfelelően kiemelkedően teljesít. A részvénykibocsátásokkor ez az alap a legagresszívabb, azt azonban nem árt tudni, hogy a két legnagyobb tulajdonosi csoport összeütközése miatt ma egy 3 tagú testület vezeti az alapot, a konfliktusok azonban fennmaradhatnak. Összességében a Wood elemzői a SIF2 mellett ezt az alapot is vételre javasolják. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?