21 °C Budapest

Román alapba kell fektetni? - Csak győzd bezsebelni a profitot...

Pénzcentrum
2006. október 9. 13:00

Meglehetősen optimista elemzést tett közzé a napokban a Wood & Company a román befektetési alapokkal kapcsolatban, melyek az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye után is óriási potenciállal rendelkeznek az elemzők szerint. A palackból a szellemet a közeljövőben várható részvénykibocsátások engedhetik ki, néhány dolgot azonban nem árt tudni, mielőtt belevágunk a kalandba!

Az utóbbi 5 év távlatában évente átlagosan 85%-kal értékelődtek fel a román befektetési alapok, a Wood elemzői szerint azonban ezek még így is 45%-os diszkonttal forognak a korrigált nettó eszközértékükhöz képest. Az indokolható árszintek kialakulását az elkövetkező két év részvénykibocsátásai segíthetik, ezekből ugyanis a legtöbb alap nem szeretne kimaradni, a részvételhez viszont meg kell szabadulniuk portfolióik jónéhány illikvid elemétől, mely által transzparensebbekké is válnak.

A transzparencia fokának emelkedése mellett az elkövetkező két év folyamatai esélyt adnak az alapkezelőknek, hogy megmutassák mire képesek. A Wood összességében tehát nem csupán azért ajánlja a román befektetési jegyek vásárlását, hogy az ígéretes román piacon kitettséget szerezzünk, sokkal többet látnak az egyedi átstrukturálási potenciálban. Összességében az 5 alap közül a SIF2-t és a SIF5-öt preferálják, elsősorban a nagyobb diszkont és az agresszív befektetési politika miatt, ahogy azt látni fogjuk. 

A befektetési alapok elsősorban az ún. historikus portfoliójuk értékesítésével szerezhetnek tőkét a részvénykibocsátásokban való részvételre. (Minden alap "örökölt" részesedést tőzsdén nem jegyzett cégekben és kockázati tőke befektetésekben. A legtöbb alap egyszerűen nem talál vevőt részesedéseire, projektjeik pedig további befektetést igényelnek, hogy eladhatóvá váljanak.)

Az elmúlt 5 év során három jelentősebb fellendülési periódus volt megfigyelhető a román alapok piacán: 2001-2002-ben 9.5 hónap alatt 245%-os értéknövekedés ment végbe, 2004-ben 6 hónap alatt 93%-os plusz következett (elsősorban a kamatcsökkenésnek és a tőzsdei cégek kiváló teljesítményének köszönhetően), 2005-2006-ban pedig 18 hónap alatt 224%-os volt a felértékelődés, melynek hátterében egyértelműen a BCR privatizációja állt. A Wood elemzői szerint a következő fellendülési hullám éppen most következhet, hiszen az elkövetkező 2 évben rengeteg ígéretes román cég megy tőzsdére, mely jegyzésekből az alapok sem akarnak kimaradni!

A probléma csak az, hogy többségük kevés tőkével rendelkezik, jelen esetben azonban ez is pozitív irányban befolyásolhatja a történéseket, hiszen az alapok így kénytelenek lesznek megszabadulni néhány illikvid eszközüktől, melyektől becslések szerint összesen 550-670 millió eurót remélhetnek.

Lássuk most egyesével, melyik alapról mit érdemes tudni!

SIF Banat-Crisana (SIF1)

Ezt az alapot tartásra minősítik a Wood elemzői, lévén hogy átlagos teljesítményt nyújt, így ha valóban román befektetési alapban gondolkodunk, akadhat ennél jobb választás is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

SIF Moldova (SIF2)

Ez az alap átlagon felüli likvid részvény kitettséget kínál, valamint az ingatlanpiaci fellendülésből is kiveszi a részét. 1, 3 és 5 éves időtávon egyaránt a második legjobb teljesítményt nyújtotta, ennek fényében a Wood elemzői vételre ajánlják, sőt egyenesen a legjobb választásnak tartják, hiszen ez az alap forog a legnagyobb diszkonttal a szektorban.

A SIF2 portfoliójában a blue chipek mellett a közepes kapitalizációjú vállalatok részvényei is megtalálhatók és a jelek szerint a menedzsment továbbra is kedvező befektetési lehetőségként értékeli a román részvénypiacot, így kész részt venni a részvénykibocsátásokban, különös tekintettel az energiaszektor cégeinek esetében.

SIF Transilvania (SIF3)

Ez az alap kifejezetten az idegenforgalmi szegmensre specializálódik, vezetői túl drágának és volatilisnek ítélik meg a részvénypiacot, így inkább csak rövid távú pozíciókat vesznek fel, holott a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy a román piacon a "vedd meg és tartsd" stratégia a legcélravezetőbb. Mindezek fényében ebben az alapban nem látnak nagy perspektívát a Wood szakemberei.

SIF Muntenia (SIF4)

Ez az alap rendelkezik mind közül a legkisebb likvid részvény kitettséggel és a legnagyobb kockázati tőkebefektetési hányaddal, melynek következtében a portfolió nem nevezhető éppen transzparensnek. A SIF4 1, 3 és 5 éves időtávon is a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a szektorban, ennek ellenére azonban nem forog diszkonttal a többiekhez képest, így abszolút nem ez a legjobb választás!

SIF Oltenia (SIF5)

Nettó eszközérték alapján ez a legnagyobb alap, mely nagy likvid részvény kitettséggel rendelkezik. A SIF5 régóta nagyobb arányban tartja portfoliójában a bank- és olajpapírokat, mint a többi alap, ennek megfelelően kiemelkedően teljesít. A részvénykibocsátásokkor ez az alap a legagresszívabb, azt azonban nem árt tudni, hogy a két legnagyobb tulajdonosi csoport összeütközése miatt ma egy 3 tagú testület vezeti az alapot, a konfliktusok azonban fennmaradhatnak. Összességében a Wood elemzői a SIF2 mellett ezt az alapot is vételre javasolják. 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem