32 °C Budapest

Hol kössük le pénzünket? - Egyértelmű a választás!

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 06:20

A sorozatos kamatvágások nem igazán kedveznek a lekötött betétben gondolkodóknak, de ha már erre a megtakarítási formára esik választásunk, érdemes időről-időre körülnézni, melyik bankra bízzuk megtakarításunkat, ki kínálja a legmagasabb kamatot. A döntés igazából meglehetősen egyszerűvé vált: a jelenlegi ajánlatok közül egyértelműen kiemelkedik egy bank, egy, aki mindent visz... A kamatkörnyezetet különleges magyarázat nélkül is bemutatja az egekből aláereszkedő alapkamatot ábrázoló grafikon, melyhez talán annyit érdemes hozzáfűzni, hogy a legtöbb elemző idénre még 50 bázispontos vágást vár, de akadnak ennél merészebb vélemények is... A tendencia természetesen a lekötött betétek piacán is érezteti hatását, így ha valaki mindenképp ebben gondolkodik, nem árt minél előbb cselekednie. Azt azért megjegyezzük, hogy az 5-6% körüli kamatok már korántsem olyan vonzóak, mint a tavaly ilyenkor elérhető 10% körüli ráták...

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés szeptember 1-jén történt.)

Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy a mai napon elhelyezett betét lekötése esetén éves szinten mekkora kamatra számíthatunk.


A legutóbbi körképhez képest az Erste további előretörése látható a 800 ezres kategóriában is, melyet korábban a Raiffeisen egyeduralma jellemzett.

Továbbra sem lepődünk meg azon, hogy a több pénzt magasabb kamattal honorálják a bankok.


A korábbi összehasonlításokhoz képest tovább szélesedett a kamatkülönbség a 800 ezres és a 3 milliós eset között: míg tavaly márciusban ez csak 0.25%-ot tett ki, addig mostanra néhol az 1%-ot is eléri.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kép teljesen egyértelmű: az Erste Bank mindenki másnál jobban akarja a 3 milliónkat, a számok legalábbis ezt tükrözik...

Nyolcmillió forint lekötése esetén a következő ajánlatok a legkedvezőbbek:


A kép itt is sokkal kevésbé árnyalt a korábbiaknál: az Erste Bank a magasabb összegű megtakarításoknál minden vizsgált időtávon a legjobbnak mutatkozik.

A következő összegzések magukért beszélnek, eddigi körképeink alapján bemutatják az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a vizsgált esetekben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?