30 °C Budapest

Hol kössük le pénzünket? - Egyértelmű a választás!

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 06:20

A sorozatos kamatvágások nem igazán kedveznek a lekötött betétben gondolkodóknak, de ha már erre a megtakarítási formára esik választásunk, érdemes időről-időre körülnézni, melyik bankra bízzuk megtakarításunkat, ki kínálja a legmagasabb kamatot. A döntés igazából meglehetősen egyszerűvé vált: a jelenlegi ajánlatok közül egyértelműen kiemelkedik egy bank, egy, aki mindent visz... A kamatkörnyezetet különleges magyarázat nélkül is bemutatja az egekből aláereszkedő alapkamatot ábrázoló grafikon, melyhez talán annyit érdemes hozzáfűzni, hogy a legtöbb elemző idénre még 50 bázispontos vágást vár, de akadnak ennél merészebb vélemények is... A tendencia természetesen a lekötött betétek piacán is érezteti hatását, így ha valaki mindenképp ebben gondolkodik, nem árt minél előbb cselekednie. Azt azért megjegyezzük, hogy az 5-6% körüli kamatok már korántsem olyan vonzóak, mint a tavaly ilyenkor elérhető 10% körüli ráták...

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés szeptember 1-jén történt.)

Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy a mai napon elhelyezett betét lekötése esetén éves szinten mekkora kamatra számíthatunk.


A legutóbbi körképhez képest az Erste további előretörése látható a 800 ezres kategóriában is, melyet korábban a Raiffeisen egyeduralma jellemzett.

Továbbra sem lepődünk meg azon, hogy a több pénzt magasabb kamattal honorálják a bankok.


A korábbi összehasonlításokhoz képest tovább szélesedett a kamatkülönbség a 800 ezres és a 3 milliós eset között: míg tavaly márciusban ez csak 0.25%-ot tett ki, addig mostanra néhol az 1%-ot is eléri.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kép teljesen egyértelmű: az Erste Bank mindenki másnál jobban akarja a 3 milliónkat, a számok legalábbis ezt tükrözik...

Nyolcmillió forint lekötése esetén a következő ajánlatok a legkedvezőbbek:


A kép itt is sokkal kevésbé árnyalt a korábbiaknál: az Erste Bank a magasabb összegű megtakarításoknál minden vizsgált időtávon a legjobbnak mutatkozik.

A következő összegzések magukért beszélnek, eddigi körképeink alapján bemutatják az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a vizsgált esetekben.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?