Hol kössük le pénzünket? - Egyértelmű a választás!

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 06:20

A sorozatos kamatvágások nem igazán kedveznek a lekötött betétben gondolkodóknak, de ha már erre a megtakarítási formára esik választásunk, érdemes időről-időre körülnézni, melyik bankra bízzuk megtakarításunkat, ki kínálja a legmagasabb kamatot. A döntés igazából meglehetősen egyszerűvé vált: a jelenlegi ajánlatok közül egyértelműen kiemelkedik egy bank, egy, aki mindent visz... A kamatkörnyezetet különleges magyarázat nélkül is bemutatja az egekből aláereszkedő alapkamatot ábrázoló grafikon, melyhez talán annyit érdemes hozzáfűzni, hogy a legtöbb elemző idénre még 50 bázispontos vágást vár, de akadnak ennél merészebb vélemények is... A tendencia természetesen a lekötött betétek piacán is érezteti hatását, így ha valaki mindenképp ebben gondolkodik, nem árt minél előbb cselekednie. Azt azért megjegyezzük, hogy az 5-6% körüli kamatok már korántsem olyan vonzóak, mint a tavaly ilyenkor elérhető 10% körüli ráták...

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés szeptember 1-jén történt.)

Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy a mai napon elhelyezett betét lekötése esetén éves szinten mekkora kamatra számíthatunk.


A legutóbbi körképhez képest az Erste további előretörése látható a 800 ezres kategóriában is, melyet korábban a Raiffeisen egyeduralma jellemzett.

Továbbra sem lepődünk meg azon, hogy a több pénzt magasabb kamattal honorálják a bankok.


A korábbi összehasonlításokhoz képest tovább szélesedett a kamatkülönbség a 800 ezres és a 3 milliós eset között: míg tavaly márciusban ez csak 0.25%-ot tett ki, addig mostanra néhol az 1%-ot is eléri.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kép teljesen egyértelmű: az Erste Bank mindenki másnál jobban akarja a 3 milliónkat, a számok legalábbis ezt tükrözik...

Nyolcmillió forint lekötése esetén a következő ajánlatok a legkedvezőbbek:


A kép itt is sokkal kevésbé árnyalt a korábbiaknál: az Erste Bank a magasabb összegű megtakarításoknál minden vizsgált időtávon a legjobbnak mutatkozik.

A következő összegzések magukért beszélnek, eddigi körképeink alapján bemutatják az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a vizsgált esetekben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 1. 16:57
Az építkezés csúszása miatt nem tudták még az új mérőlabort teljesen üzembe helyezni, ezért az ezzel...
Bankmonitor  |  2023. október 1. 13:18
Jócskán akadt az elmúlt időszakban bosszankodni való, komoly gazdasági viszontagságok tették próbára...
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM