15 °C Budapest

Rengetegen csúsznak le az utolsó OKJ-kről: mutatjuk, mi lesz helyette

2020. szeptember 8. 20:59

Teljesen átalakulnak az OKJ képzések, aminek következtében már csak december 31-ig indíthatnak felnőttképző intézmények OKJ-t. A roham már nyár elején elindult, de augusztusban minden eddiginél többen jelentkeztek IT képzésekre.

Herczeg Rudolf, a Ruander Oktatóközpont vezetője elárulta az őszre meghirdetett képzések már megteltek, így párhuzamos képzéseket kell indítaniuk, hogy minden jelentkezőnek lehetőséget tudjanak biztosítani a tanulásra.

De mégis milyen érvek szólnak amellett, hogy valaki még most ősszel vágjon bele egy OKJ-s IT tanfolyamba? Az Oktatóközpont vezetője elárulta, a tanulás mellett évtizedek óta ugyanazok az érvek szólnak, hiszen tanulni, képezni magunkat folyamatosan kell, mert a változás jó és az viszi előre a világot.

Mindazoknak, akik a jelenlegi időszakban úgy érzik, hogy váltásra, biztosabb, otthonról is végezhető szakmára van szükségük mindenképpen javasoljuk, vágjanak bele egy OKJ-s végzettséget biztosító IT szakma megszerzésébe. 2020 második félévében több képzési csoportot indítunk, így akik váltani szeretnének nálunk lesz rá lehetőségük

- mondta el. A koronavírus járvány miatti időszak pedig arra is rávilágított, hogy az online tanfolyamokra is egyre nagyobb a kereslet, így azzal kötelezően számolni is kell.

Az otthoni tanulás is ugyanolyan hatékony?

"A résztvevők ugyanolyan hatékonynak tartották az online oktatási formát, mint a hagyományos tantermit. Igényelték az oktatói jelenlétet, az azonnali segítségkérést, segítségnyújtást. Fő pozitívumként azt említették, hogy távolabbi településekről is lehetőségük volt a tanulásra, a helyiek pedig az utazási idő lecsökkenését vették szívesen. Jelenleg az offline és online képzésekre az igény 60-40°%, főként a gyakorlottabb felhasználók keresik az új képzési formát"- árulta el Herczeg Rudolf, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy valóban szüksége van-e OKJ-s végzettségre egy programozónak.

A szoftverfejlesztő OKJ-s végzettség egy alapot ad a programozóknak. Természetesen ebben a szakmában senki nem ülhet nyugodtan a bizonyítványával, hiszen folyamatos tanulásra, fejlődésre van szükség. Ezért, érdemes további programozó képzéseket is elvégezni. Jelenleg is vannak olyan képzéseink, amik egyenértékűek az OKJ-s képzésekkel, illetve magasabb szintű ismereteket szerezhetnek a résztvevők

- mondta el. A most megszerzett szakmai végzettség továbbra is ugyanolyan erős és elismert marad - írták közleményükben. Sokakat foglalkoztat az a kérdés is, hogyha most ősszel belevágnak egy OKJ képzésbe, akkor vajon az is egyenértékű lesz? Erre a szakember azt mondta: "az OKJ rendszerben megszerzett szakmák nem évülnek el, egy erős alapot biztosítanak a résztvevőknek. Az OKJ kifejezés az elmúlt évtizedek alatt beépült a köztudatba, valószínűleg ez az elismertség meg is marad addig, amíg az ebben a rendszerben végzett emberek a munkaerőpiacon dolgoznak."

Így alakulnak át az IT-képzések őszre!

Az Országos Képzési jegyzéket 2020.09.01-től felváltja a Szakmajegyzék. Az említett szakmajegyzékben az Informatika és távközlés ágazaton belül négy szakmát tanulhatnak az érdeklődők: Infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus, Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, Szoftverfejlesztő és -tesztelő, Távközlési technikus.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új szakmákat alapfokú iskolai végzettség után 5 év alatt, érettségi után 2 év alatt lehet elsajátítani a technikumokban. Az 5 éves technikumban tanulók a 10. évfolyam végén alapvizsgát tesznek a szakmai tantárgyakból, és csak az tanulhat tovább a technikumban, akinek sikeres a vizsgája.

A Felnőttképzők a Szakmajegyzékben szereplő szakmákat nem oktathatják, erre a technikumok kaptak jogosultságot. Az a képző tarthat szakmai képzéseket, amelyik a felnőttképzési törvény 2020. július 1-től érvényes módosítása szerinti engedéllyel rendelkezik. Az engedélyt az intézmény szerzi meg, a képzési programokat viszont már nem kell a továbbiakban engedélyeztetni.

A Felnőttképzők az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) honlapján található útmutató szerint nyújthatnak be programkövetelményeket. Ugyanitt már számos szakirány, szakképesítés kész programkövetelménye is elérhető. A bejelentett képzők a piaci és a megrendelői igényeknek megfelelve továbbra is tarthatnak IT képzéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm