2020. augusztus 9. vasárnap Emőd
HR Centrum

Meglépték: a 9 órás iskolakezdéssel nincs többé fáradt gyerek


Jobb jegyek, kevesebb konfliktus az iskolában és otthon, nyugodtabb tinédzserek - ehhez pedig elég lenne, ha egy órával később kezdődne az iskola, és egy kicsit tovább maradhatnának ágyban. Legalábbis jónéhány példa ezt mutatja. 

Sokkal jobban teljesítenek a tinédzserek az iskolában, ha ki tudják magukat aludni. A magyar oktatási rendszer viszont nem veszi figyelembe a fiatalok alapvető biológiai igényeit, és éveken keresztül kínozza őket a korai felkeléssel. Mintha nem lenne már így is bőven elég probléma nekik - és a szüleiknek - az, hogy kamaszok.

Az Egyesült Államokban is hasonló problémákkal küzdenek a tizenévesek. Elindult azonban egy mozgalom, amelyhez már több tucatnyi iskola csatlakozott, és nagyon jó eredményekről számoltak be. Tavaly szeptemberben a New York-i Dobbs Ferry iskola csatlakozott egy kicsi, de egyre növekvő csoporthoz, amely szerte az Egyesült Államokban a kialvatlan középiskolások mellett kampányolnak. Ugyanis 

több, alvással foglalkozó tudományos kutatás alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában.

Az említett iskola egyik vezetője, dr. Lisa Brady a Business Insidernek elmondta, hogy korábban a felső tagozatosoknak 8.15-kor, a középiskolásoknak pedig 7.30-kor kezdődött az oktatás. Az új irányelveket követve most mindenki fél órával később kezdi a tanulást, és negyed órával később fejezi be. Tapasztalataik szerint ez hatalmas javulást eredményezett az egész iskola életében. 

Az egyik legjobb hozadéka az volt, hogy a szülők és a gyerekek sokkal kevésbé voltak stresszesek reggel. Több idő jutott a reggelizésre és a készülődésre, a szülőknek nem kellett kikiabálniuk a gyerekeket az ágyból, és nem kellett siettetni sem őket. A diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában. Ehhez persze az is hozzátartozott, hogy az esti lefekvés menetrendjén nem változtattak.

Seattle-ben az iskolák 85 százalékában megcserélték a tizenévesek és a kisebbek iskolakezdési idejét, így az alsó tagozatos korosztály 7.55-kor kezdi a tanulást, az idősebbek pedig 8.45-kor. 

A tapasztalatok szerint ott is jótékonyan hatott a fiatalok teljesítményére a későbbi kezdés.

Pennsylvániában ez a tendencia már néhány éve elindult. Átlagosan tízből csak egy visszajelzés negatív, tehát a többségnek tetszik a későbbi kezdés. A fiatalok jobban teljesítenek, és nyugodtabbak is, ami a tanároknak is nagy könnyebbséget jelent a tanórákon.

A szülők is örülnek az új rendszernek, mert így kevesebb a súrlódás a tinikkel. Tény, hogy a serdülők szervezete máshogyan működik, mint a felnőtteké, és több alvásra van szükségük.

A későbbi kezdés viszont nagy kihívást is jelent, hogy a tanítás utáni különórák és elfoglaltságok hogyan férjenek bele a napba. Mivel a későbbi kezdés egyben azt is jelenti, hogy tovább tart a tanítás. A tengerentúli tapasztalatok szerint a délutáni szakkörök látogatottsága egy kicsit visszaesett. Emellett hátrányként említették azt is, hogy kevesebb idő jut a házi feladatokra.

Nem tiltja a magyar rendszer

A magyar oktatási rendszerben is van lehetőségük az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a reggel 8 órás kezdéstől. Ennek a kivitelezése viszont nem egyszerű. Igaz, hogy az irodában és a kereskedelemben dolgozók többsége később kezdi a napot, de még mindig százezrek kezdenek korán (8 óra vagy, még előbb) a munkahelyükön. Ez sajnos többnyire az egykori feudalista társadalmi berendezkedésünk hagyatéka.

Palkovics László oktatási államtitkár online szülői értekezletet tartott az Indexen iskolakezdés környékén. Több szülő is azt kérdezte: miért nem reggel 9-kor kezdődik a tanítás az iskolákban.Az államtitkár erre a felvetésre röviden annyit mondott: ma is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy reggel 8 óra után kezdjék a tanítást. A reggeli fél kilences vagy kilences iskolakezdés mellett sok érv szól, ennek megvalósítása azonban a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű.

Tehát míg egyes szülőknek könnyebbséget jelentene, ha mondjuk, csak 9 órára kellene iskolába vinni a gyereket, addig másoknak szinte megoldhatatlan problémát jelentene. Csakúgy, mint ahogy jelenleg sok szülő küzd azzal, hogy a tanítás végére odaérjen a gyerekért az iskolába - többségében ők azok, akik később kezdenek a munkahelyükön, és értelemszerűen tovább is tart a munkaidejük. Tehát kizárólag a szülők nézőpontjából tekintve a dolgot: a későbbi kezdés ugyanakkora problémát okozna nekik, mint a jelenlegi. 

Ezen a ponton viszont vegyük figyelembe azt is, hogy az Egyesült Államokban csak a tizenévesek kezdenek később, ők pedig már általában egyedül és nem szülői kísérettel járnak iskolába. 

A biológiát nem lehet átverni

Szervezetünk működését a saját biológiai ritmusunk határozza meg, nem lehet társadalmilag befolyásolni.

A gyermekek biológiai ritmusát az iskola nem veszi figyelembe. Mintha másodlagos állampolgárnak tekintenénk őket, akiknek mi, felnőttek mondjuk meg, mi a jó" 

- mondta korábban Bódizs Róbert alváskutató, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese az Indexnek. Egészségtelen feltételek közé szorítjuk őket, amiben álmosan kezdik a tanulást, majd akár egész nap kialvatlanok lehetnek.

Mindennek igen nagy egészségügyi kockázata is lehet. Ha valakit a biológiai működésétől nagyon eltérő életfeltételek közé igyekeznek szorítani, annál kedvetlenség, memóriaproblémák, depresszió léphet fel, de az alvásproblémákkal összefügg a 2. típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás és az elhízás is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 9 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

coachco
2020. 08. 06. 11:55
Mintha tojásokon lépkednénk

Kedvesek! Ti is érzitek azt a bizonytalanságot, ami körülvesz minket? Azon tűnődöm, mi lehetne...

perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.