7 °C Budapest

Meglépték: a 9 órás iskolakezdéssel nincs többé fáradt gyerek

2016. november 5. 07:03

Jobb jegyek, kevesebb konfliktus az iskolában és otthon, nyugodtabb tinédzserek - ehhez pedig elég lenne, ha egy órával később kezdődne az iskola, és egy kicsit tovább maradhatnának ágyban. Legalábbis jónéhány példa ezt mutatja. 

Sokkal jobban teljesítenek a tinédzserek az iskolában, ha ki tudják magukat aludni. A magyar oktatási rendszer viszont nem veszi figyelembe a fiatalok alapvető biológiai igényeit, és éveken keresztül kínozza őket a korai felkeléssel. Mintha nem lenne már így is bőven elég probléma nekik - és a szüleiknek - az, hogy kamaszok.

Az Egyesült Államokban is hasonló problémákkal küzdenek a tizenévesek. Elindult azonban egy mozgalom, amelyhez már több tucatnyi iskola csatlakozott, és nagyon jó eredményekről számoltak be. Tavaly szeptemberben a New York-i Dobbs Ferry iskola csatlakozott egy kicsi, de egyre növekvő csoporthoz, amely szerte az Egyesült Államokban a kialvatlan középiskolások mellett kampányolnak. Ugyanis 

több, alvással foglalkozó tudományos kutatás alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában.

Az említett iskola egyik vezetője, dr. Lisa Brady a Business Insidernek elmondta, hogy korábban a felső tagozatosoknak 8.15-kor, a középiskolásoknak pedig 7.30-kor kezdődött az oktatás. Az új irányelveket követve most mindenki fél órával később kezdi a tanulást, és negyed órával később fejezi be. Tapasztalataik szerint ez hatalmas javulást eredményezett az egész iskola életében. 

Az egyik legjobb hozadéka az volt, hogy a szülők és a gyerekek sokkal kevésbé voltak stresszesek reggel. Több idő jutott a reggelizésre és a készülődésre, a szülőknek nem kellett kikiabálniuk a gyerekeket az ágyból, és nem kellett siettetni sem őket. A diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában. Ehhez persze az is hozzátartozott, hogy az esti lefekvés menetrendjén nem változtattak.

Seattle-ben az iskolák 85 százalékában megcserélték a tizenévesek és a kisebbek iskolakezdési idejét, így az alsó tagozatos korosztály 7.55-kor kezdi a tanulást, az idősebbek pedig 8.45-kor. 

A tapasztalatok szerint ott is jótékonyan hatott a fiatalok teljesítményére a későbbi kezdés.

Pennsylvániában ez a tendencia már néhány éve elindult. Átlagosan tízből csak egy visszajelzés negatív, tehát a többségnek tetszik a későbbi kezdés. A fiatalok jobban teljesítenek, és nyugodtabbak is, ami a tanároknak is nagy könnyebbséget jelent a tanórákon.

A szülők is örülnek az új rendszernek, mert így kevesebb a súrlódás a tinikkel. Tény, hogy a serdülők szervezete máshogyan működik, mint a felnőtteké, és több alvásra van szükségük.

A későbbi kezdés viszont nagy kihívást is jelent, hogy a tanítás utáni különórák és elfoglaltságok hogyan férjenek bele a napba. Mivel a későbbi kezdés egyben azt is jelenti, hogy tovább tart a tanítás. A tengerentúli tapasztalatok szerint a délutáni szakkörök látogatottsága egy kicsit visszaesett. Emellett hátrányként említették azt is, hogy kevesebb idő jut a házi feladatokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tiltja a magyar rendszer

A magyar oktatási rendszerben is van lehetőségük az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a reggel 8 órás kezdéstől. Ennek a kivitelezése viszont nem egyszerű. Igaz, hogy az irodában és a kereskedelemben dolgozók többsége később kezdi a napot, de még mindig százezrek kezdenek korán (8 óra vagy, még előbb) a munkahelyükön. Ez sajnos többnyire az egykori feudalista társadalmi berendezkedésünk hagyatéka.

Palkovics László oktatási államtitkár online szülői értekezletet tartott az Indexen iskolakezdés környékén. Több szülő is azt kérdezte: miért nem reggel 9-kor kezdődik a tanítás az iskolákban.Az államtitkár erre a felvetésre röviden annyit mondott: ma is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy reggel 8 óra után kezdjék a tanítást. A reggeli fél kilences vagy kilences iskolakezdés mellett sok érv szól, ennek megvalósítása azonban a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű.

Tehát míg egyes szülőknek könnyebbséget jelentene, ha mondjuk, csak 9 órára kellene iskolába vinni a gyereket, addig másoknak szinte megoldhatatlan problémát jelentene. Csakúgy, mint ahogy jelenleg sok szülő küzd azzal, hogy a tanítás végére odaérjen a gyerekért az iskolába - többségében ők azok, akik később kezdenek a munkahelyükön, és értelemszerűen tovább is tart a munkaidejük. Tehát kizárólag a szülők nézőpontjából tekintve a dolgot: a későbbi kezdés ugyanakkora problémát okozna nekik, mint a jelenlegi. 

Ezen a ponton viszont vegyük figyelembe azt is, hogy az Egyesült Államokban csak a tizenévesek kezdenek később, ők pedig már általában egyedül és nem szülői kísérettel járnak iskolába. 

A biológiát nem lehet átverni

Szervezetünk működését a saját biológiai ritmusunk határozza meg, nem lehet társadalmilag befolyásolni.

A gyermekek biológiai ritmusát az iskola nem veszi figyelembe. Mintha másodlagos állampolgárnak tekintenénk őket, akiknek mi, felnőttek mondjuk meg, mi a jó" 

- mondta korábban Bódizs Róbert alváskutató, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese az Indexnek. Egészségtelen feltételek közé szorítjuk őket, amiben álmosan kezdik a tanulást, majd akár egész nap kialvatlanok lehetnek.

Mindennek igen nagy egészségügyi kockázata is lehet. Ha valakit a biológiai működésétől nagyon eltérő életfeltételek közé igyekeznek szorítani, annál kedvetlenség, memóriaproblémák, depresszió léphet fel, de az alvásproblémákkal összefügg a 2. típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás és az elhízás is.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm