14 °C Budapest

Kiderült: ennyi plusz pénzt szakíthatnak a magyar családok 2019-ben

2019. január 6. 07:00

Nőtt a minimálbér összege, a nyugdíj és egyes támogatások is. Bizonyos szociális juttatások azonban szemernyit sem változnak, mivel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alapján határozzák meg azokat. Az viszont 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint.

2019. január 1-től nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, ezzel együtt pedig változott többek között a GYED, a diplomás GYED és a táppénz összege is. Összeszedtük, pontosan mekkora bért kapnak majd a legalacsonyabb keresetűek, mennyi nyugdíjra számíthatnak idén az idősek, illetve mennyi lesz azoknak a szociális juttatásoknak az összege, amelyek alapját a minimálbér képezi.

2018. december utolsó napjaiban Varga Mihány pénzügyminiszter bejelentette - és ez jelent meg később a Magyar Közlönyben is - , hogy

a minimálbér bruttó 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint lesz 2019-ben.

Ez pedig hatással van többek között a GYED (gyermekgondozási díj) összegére is. A GYED összege függ a szülő jövedelmétől, és attól, hogy a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt-e, viszont az nem számít, hogy a biztosítási idő folyamatosan fennállt-e. A GYED összege alapesetben a jövedelem 70 százaléka, de a maximálisan megállapítható összege a minimálbérhez igazodik.

A GYED maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.

Ennek tükrében a GYED maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot. Összehasonlításképp, 2018-ban 193 200 forint volt a gyed maximális összege. A diplomás GYED-et is érinti a minimálbér emelkedése, ugyanis a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka jár. Ez alapján 2019-ben a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra nő.

A mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka, vagyis a diplomás GYED-re jogosultak idén 136 500 forintot kaphatnak.A diplomás GYED pedig az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

Változik a táppénz összege

Egy betegség mindenképp jelentős anyagi terhet ró a családokra: nem elég, hogy drágák a gyógyszerek, de a keresőképes sfelnőtt is kiesik a munkából, ami azzal jár, hogy csökken a fizetése is. Érdemes azonban tudni, hogy a betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A betegszabadság összegét a munkáltatónak kell kifizetnie. Betegszabadság idején a munkavállaló számára a fizetése 70 százaléka jár.

Ha túlfutunk a 15 napon, akkor viszont táppénzre kell menni, amelynek összege nagyban függ az illető keresetétől és a biztosításban eltöltött időtől, ez alapján a napi átlagkereset 60 százaléka, illetve 50 százaléka. Viszont ha valaki nagyon jól keres, akkor is megérzi a betegséggel kapcsolatos pénzkiesést, ugyanis a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, vagyis az idei minimálbérrel számolva ez azt jelenti, hogy 

az egy napra járó táppénz maximális összege 9900 forint.

Nő a nyugdíj, de az egyenlőtlenségek is megmaradnak

Decemberbenjelent mega Magyar Közlönyben, hogy 2,7 százalékkal nőnek januártól a nyugdíjk és a nyugdíjszerű ellátások.  Ez azt jelenti, hogy a 2018-as 130 500 forintos átlagnyugdíj 3500 forinttal nő. Ugyanakkor az is látszik, hogy továbbra is jelentős különbségek lesznek a nyugdíjak összegét tekintve idén: a Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján ugyanis a csaknem 2 millió nyugdíjas egyharmada még százezer forintot sem kap, több mint háromezren pedig havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell megélniük.

Ha 25 ezer forintos nyugdíjjal számolunk, akkor az azt jelenti, hogy 675 forinttal nő majd a nyugdíjuk.

Szintén a Magyar Államkincstár adataiból tudjuk, hogy 27 szerencsés "luxisnyugdíjas" élt tavaly Magyarországon, akik viszont 700 és 800 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak, ők már jelentősen érezni fogják az emelést: előbbi esetben plusz 18 900, utóbbi esetben plusz 21 600 forinttal számolhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rokkantsági járadék havi összege 2019. január 1-jétől 37 350 forintra emelkedik, 2018. december 31-ét követő kezdő időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás alapösszege a nyugdíjemelés mértékével megegyezően 101 560 forintra emelkedik.

Új juttatásoknak örülhetnek a magyarok

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Emelkedik a családi adókedvezmény

Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Van, ami nem változik

Az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege idén sem változik, vagyis az 2008. január 1-je óta 28 500 forint. Ez alapján határozzák meg viszont az időskorúak járadékát. Az időskorúak járadéka azoknak az idős személyeknek a részére biztosít ellátást, akik a nyugdíjkorhatáruk betöltése után a szükséges szolgálati idő hiányában saját jogú nyugellátásra nem jogosultak és jövedelemmel egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben rendelkeznek. Miután az öregségi nyugdíj legkisebb összege nem változott, az időskorúak járadéka sem nőtt idén.

Miután a gyes, vagyis a gyermekgondozást segítő ellátás összege egyenlő az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, így az sem változik idén sem.

A gyet, vagyis gyermeknevelési támogatás - a gyermekek számától függetlenül - szintén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, szóval idén ez sem változik.

Az anyasági támogatás is az öregségi nyugdíj legkisebb összegétől függ, szóval évek óta ez sem változott. Egy gyermek esetén az összeg a nyugdíjminimum 225 százalékával egyenlő, vagyis 64 125 forint, aki pedig ikreknek adott életet, az a nyugdíjminimum 300 százalékát, vagyis 85 500 forintot kap.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem