2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta
HR Centrum

Jön az influenzajárvány: így kerüld el a betegszabit


Hamarosan Magyarországon is itt az influenzajárvány, ami jellemzően február-március hónapokban tetőzik. Ha idén szeretnénk kimaradni belőle, és a betegszabadságot is mellőznénk, érdemes lehet megfogadni az alábbi tippeket.


Magyarországon jellemzően február-március hónapokban tetőzik az influenzajárvány, de a tavalyi az elmúlt 10 év egyik legintenzívebb járványának számított. 2015-ben a 3-11. héten több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hogyan ismerhetjük fel az influenzát?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

Hogyan védekezhetünk?

Ne használjunk közös poharat, vagy evőeszközt

A fertőzés esélye csökkenthető, ha nem iszunk, vagy eszünk a közösen használt tányérból vagy pohárból, illetve ha az evőeszközöket sem cserélgetjük egymás között, ugyanis cseppfertőzéssel nagyobb eséllyel lehet elkapni az influenzát.

Aludjunk eleget

Bár már unalomig ismételt dologról van szó, mégis igaz. A megfelelő mennyiségű alvás ilyenkor különösen fontos, ugyanis az alváshiány miatt könnyebben legyengülhet az immunrendszerünk, és hamarabb megbetegedhetünk.

Oltsuk be magunkat

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A betegség elleni védőoltást érdemes minél hamarabb beadatni, hogy legyen elég idő a védettség kialakulásához, amihez körülbelül 10-14 nap szükséges. Hazánkban egyébként az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Aki eddig még nem tette meg, annak érdemes most felkeresni háziorvosát, aki eldönti, hogy jogosultak vagyunk-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra.

Mossunk gyakrabban kezet

Igyekezzünk minél gyakrabban kezet mosni meleg vízzel és szappannal, legfőképpen étkezések előtt. Ezen felül jól jöhet, ha mindig van nálunk kézfertőtlenítő arra az esetre, ha nem tudnánk kezet mosni.

Igyekezzünk elkerülni a betegeket

Bár sokan a munkahelyen sem adják többiek tudtára, hogy betegek, azért észrevehető, ha valaki náthás, vagy influenzás. Érdemes ilyenkor inkább kerülni őket, akár a munkahelyen, akár a tömegközlekedésen, illetve a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi) is mellőzni.

Ha tehetjük, dolgozzunk otthonról

Bár nem mindenki teheti meg, hogy otthonról dolgozzon, akinek van rá lehetősége, jobban jár, ha kihasználja. Ráadásul otthonról sokkal kényelmesebb is dolgozni, és kevesebb eséllyel kapjuk el az influenzát. Azonban a lakásban is érdemes odafigyelni rá, hogy rendszeresen szellőztessünk, és tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk