An unrecognizable business woman working on his laptop in the office at the table. Woman psychologist working to patient women. A cup of tea

Ezt már nem söpörhetik le a magyar munkahelyek: itt a legnyomósabb érv a teljes home office mellett

2023. szeptember 24. 13:00

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a távmunka csökkenti a klímaváltozás negatív hatásait, ezáltal jótékony hatással van bolygónk jövőjére. A munkahelyekről való távolmaradás ugyanis egyrészt csökkenti az utazásból származó károsanyag-kibocsátást, de az irodaépület mellőzése az energiafogyasztásunkat is jelentőssen mérsékli.

Személyes munkavégzés vagy inkább távmunka? – sokakban merül fel még azután is az alábbi kérdés, hogy a koronavírus-járvány bebizonyította, igenis van élet az irodán túl. Vannak azonban olyan vezetők, akik a Covid lecsengése után azonnal visszahívták beosztottjaikat az irodába, mondván, csak akkor lehet megfelelően együttműködni csapaton belül, ha annak tagjai fizikailag is jelen vannak egymás életében. A távmunka hívei ezzel szemben úgy látják, hatékonyabb lehet a munkavégzés akkor, ha nem kell a munkába járásra időt fecsérelni és a céges irányvonalakkal foglalkozni.

Az amerikai energiafogyasztást vizsgáló kormányzati felméréseket, valamint a Microsoft alkalmazottainak szokásait vizsgáló kutatás ugyanis azt találta, hogy a teljes munkaidőben távmunkában dolgozók a felére csökkentették a kibocsátásukat, míg akik hibrid módon végezték a munkájukat (hetente pár napot dolgoztak otthonról), azok is kedvező hatást gyakoroltak a környezetükre.

Miért jobb a bolygónak, ha otthonról dolgozunk?

A kérdés megválaszolását kezdjük a legfontosabb szemponttal, az ingázásból származó közlekedési kibocsátással és az irodai helyiségek energiafelhasználásával. A PNAS-ban megjelent tanulmány szerint az irodaházak nagymértékben hozzájárulnak a globális kibocsátáshoz, miután a Nemzetközi Energia Ügynökség korábbi jelentése rámutatott, hogy az épületek és az építőipar a végső energiafelhasználás 36 százalékáért, míg a szén-dioxid-kibocsátásnak a 39 százalékáért felelősek.

Ám ez – bár elsőre kissé furán hangozhat – a munkavállalók távolmaradásával hatékonyan csökkenthető.

A távmunkát vagy hibrid munkavégzést folytató dolgozók általában kevesebbet járnak be az irodába, így lehetőségük annak területét másokkal megosztani, ezzel hatékonyan csökkenthetik a saját karbonlábnyomukat, mely az irodaház használatából fakad

– közölte Fengqi You, a tanulmány társszerzője, a Cornell Egyetem munkatársa. Azaz a tanulmány szerint heti egyetlen nap otthoni munkavégzés nagyjából 2 százalékkal csökkentheti az alkalmazottak szén-dioxid kibocsátását, míg ha heti 2-4 napot dolgoznak otthonról, úgy ez az arány akár 29 százalékra is növelhető. Fengqi You ezen eredmény kapcsán elmondta, ez az arány legfőképp az ingázásból származó károsanyag-kibocsátás csökkenésének köszönhető, ám emellett az is befolyásolta, hogy az adott dolgozónak van-e dedikált íróasztala az irodában.

Azok a távmunkát vagy hibrid munkavégzést folytató dolgozók ugyanis, akik nem tartanak fenn saját íróasztalt, hanem megosztják a helyüket másokkal, hatékonyabban csökkenthetik az irodaterület iránti igényüket, ami pozitívan befolyásolja a karbonlábnyomukat

– közölte You.

Todd Vachon, a Rutgers School of Management and Labour Relations adjunktusa ennél is tovább ment. Szerinte a tanulmány legfőbb megállapítása nem volt más, mint hogy „a távmunka előnyei csak abban az esetben maximalizálhatók, ha az irodaépületek teljesen bezárnak. Egy távolról vagy hibrid formában dolgozó személy ugyanis rendszerint ugyanazokat az erőforrásokat használja otthon, mint amiket az irodában lévő társa, így fölösleges nyitva tartani az épületeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A távmunkának bizony ára van

Vagyis a kutatás rámutatott, hogy az otthonról történő munkavégzés során is olyan tevékenységeket végzünk, amik felelősek a károsanyag-kibocsátásért. Így a karbonlábnyomunk nem feltétlenül csökken olyan mértékben, ahogyan azt remélnénk. További hátulütő, hogy a munkába járáson kívüli a szociális és szabadidős tevékenységeink miatt is utaznunk kell, ami ráadásul a távmunkában töltött napok számával egyenesen arányosan növekszik. Tehát az otthonról vagy a hibrid módon dolgozók hosszabb ideig utaznak az egyes helyszínekre a lakóhelyük távolsága miatt, mint akik a munkahelyükről indulva vágnak neki a kikapcsolódásnak.

Annak ellenére is, hogy a távmunka rugalmasságának köszönhetően az emberek – köztük jómagam is – gyakran döntenek úgy, hogy csúcsidőn kívüli időpontokra ütemeznek találkozókat vagy valamilyen ügyintézést, amivel időt takaríthatnak meg

– közölte Elizabeth Patton, a Baltimore megyei Maryland Egyetem média- és kommunikációtudományi karának docense.

Az időveszteségen túl az otthoni munkavégzés ráadásul magasabb összegű számlákat is eredményezhetnek a munkavállalók számára, hiszen a fejlesztéseket, amiket addig a cégük állt, azt saját zsebből kell finanszírozniuk. „Tehát az otthoni munkavégzés akár rejtett költségekkel járhat, mivel hirtelen nekünk kell vállalni a rezsi, az internet vagy a nyomtatásból fakadó költségeket. Ez viszont nem csak plusz kiadással, de nagyobb környezeti terheléssel is jár. Persze elképzelhető, hogy idővel ezeket a költségeket néhány cég átvállalja majd a munkavállalóktól” – összegzett Patton.

Így csökkenthető otthon a karbonlábnyom

Végül néhány tanács arra az esetre, ha otthonról dolgozva nagyobb változást szeretnénk elérni a karbonlábnyomunk csökkentésében.

„Egy irodai nyomtató használata sokkal hatékonyabb lehet, mint az otthon használté” – magyarázta, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a kibocsátás azzal az aprósággal is csökkenthető, ha minden nap saját magunk készítjük el az ebédünket. Ezzel ugyanis sokkal kevesebb csomagolási hulladékot termelhetünk.

Todd Vachon, a Rutgers School of Management and Labour Relations adjunktusa összességében elmondta, az utazásból adódó kibocsátás csak egy a sok fontos elem közül, mely hatékonyan befolyásolja az éghajlatváltozást. Óriási csodára ugyanakkor szerinte nem érdemes várni, hiszen amíg az elektromos járművek és a tömegközlekedési lehetőségek használata nem terjedt el széles körben, addig az sem várható el, hogy a munkáltatók klímatudatosak legyenek és a globális karbonlábnyomra gyakorolt hatások alapján hozzanak jelentős döntéseket a távmunkával kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem