6 °C Budapest
Young woman with headphones using laptop at home

Így turbózzák fel magukat munka közben az élelmes magyarok: szerinted bicskanyitogató?

2022. december 16. 19:00

Bár sokan azt gondolják, hogy ha munka közben megnézünk egy-két vicces videót, ez teljesen megszakítja a munkát, és időpazarlás - ez nincs így! A legújabb kutatások szerint ugyanis egy-két vicces, rövid videó megtekintése munka közben még akár fel is tölthet minket, és frissebb elmével folytathatjuk a munkát, mintha folyamatosan megfeszített tempóban koncentrálnánk.

Egy új tanulmány bemutatta, hogy egy pozitív, vidám, rövid munkaszünet - mint például egy vicces videó megtekintése, vagy a kedvenc dalunk meghallgatása szellemileg gyorsan feltöltheti a munkavállalót, és segíthet abban, hogy frissebben folytassa a munkát. Azonban fontos, hogy nem mindegy, milyen hosszú ez a szünet, és hogy a telefonunkon, vagy a számítógépen nézünk videókat!

A karácsonyi hajtás során rengeteg dolgozó kényszerül megfeszített tempóban fókuszálni az év végi projektekre, ráadásul általában a határidők is végesek. Előfordulhat, hogy egész délelőtt dolgozunk, a feladat azonban nagyon összetett, nehéz, és erősen kell koncentrálnunk - nem csoda, hogy ekkora önkontroll gyakorlása közben teljesen kimerülünk szellemileg. Ilyenkor, ha a munkatársaink küldenek nekünk egy vicces videót, ne tegyük ezt félre - nyugodtan nézzük meg, hiszen egy rövid szünet beiktatása nem fog a munka rovására menni.

A Healthline ugyanis egy nemzetközi kutatócsoport által végzett új tanulmányról ír, amely szerint érdemes az ilyen apró, vicces, üdítő dolgokra időt szakítani munka közben, ugyanis egy vicces videó megnézése tényleg jót tesz nekünk, és segíthet abban, hogy tovább tudjunk koncentrálni. A Work & Stress  folyóiratban közzétett eredmények szerint a rövid, pozitív szünetek tartása nagy önkontrollt igénylő helyzetekben segíthet feltölteni a belső erőforrásokat,

segíthet feltölteni a kreativitást, a motivációt.

A túl sokáig gyakorolt önuralom, kontroll és fegyelem ugyanis kimerít minket, hiszen máshogy kell viselkednünk, mint ahogy egyébként egy általános nap viselkednénk.

Az önkontrollra vonatkozó követelmények minden olyan munkalyen elvártak, ahol felül kell bírálnunk azt az automatikus reakciónk azért, hogy megfelelően el tudjuk végezni a munkánkat

- emelte ki Vera Schweitzer, a németországi WHU-Otto Beisheim School of Management doktorandusza, a tanulmány vezetője. Ilyen önkontrollt kell gyakorolnunk akkor, ha egy barátságtalan ügyféllel, munkatárssal beszélünk, ha nehéz feladatokon kell dolgoznunk, esetleg bosszantó vagy unalmas feladattal kell foglalkoznunk.Schweitzer kiemelte, hogy ezekben a helyzetekben maga az önkontroll gyakorlása, és a koncentráció az, ami teljesen kimerítheti a belső erőforrásainkat.

Ezek a belső erőforrások, más néven a szabályozó erőforrások szükségesek ahhoz, hogy a munkavállalók motiváltak, elkötelezettek maradjanak a munka során, és képesek legyenek együttműködni a munkatársaikkal. Ha állandó önkontrollkövetelményekkel kell szembenézni a pozitivitás fellendítése nélkül, az káros lehet a szabályozó erőforrásokra, és később az általános munkahelyi hatékonyságra nézve is.

Jöhetnek a vicces videók!

Egy kis adag pozitivitás, akár a szünetben segít helyreállítani ezeket a belső erőforrásokat. Egy vicces videó, a kedvenc dalunk segíthet abban, hogy szünetet tartson az agyunk. A pozitív érzelmek lehetővé teszik ugyanis az ember számára hogy leváljon a korábbi negatív tapasztalatokról, többek között az önkontrollra vonatkozó követelményekről, és ezáltal helyreállnak a belső erőforrások.

Ha például több órás intenzív munka után közvetlenül megnézünk egy vicces videót, ez is működhet úgy, hogy ezáltal helyreálljanak a szabályozó erőforrásaink anélkül, hogy aktívan tennünk kellene valamit.

Nyomás alatt gyakran hagynánk ki szüneteket, mert úgy érezzük, ezzel több időt spórolunk., azonban a rövid szünetek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az agyunk optimálisan működjön.

Terri Kurtzberg, a Newark és New Brunswick-i Rutgers Business School menedzsment és globális üzleti professzora elmondta, hogy kognitív értelemben nem arra vagyunk teremtve, hogy hosszú ideig megfeszítve figyeljünk, ki kell kapcsolódnunk ahhoz, hogy az elménk pihenni tudjon.

Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a szünetek beiktatása jót tesz a technikai feladatoknak, javítja a pontosságot és a sebességet, de azt is, hogy csökkenti a stresszt, helyreállítja a motivációt, és még a kreativitást is elősegíti

- tette hozzá a professzor, aki példaként felhozta azt, amikor úgy oldunk meg egy problémát, hogy nem arra gondolunk, hanem sétálás, vagy éppen zuhanyzás közben jön a megoldás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A félreállás lehetővé teszi az elmének, hogy új perspektívából lássa a dolgokat, és tudatos gondolkodás nélkül is folytassa az információ feldolgozását

- mondta.

Mivel tudunk pihenni?

A pozitivitási szünetnek nem feltétlenül kell vicces videónak lennie, lehet bármi, ami boldoggá tesz, például egy rövid történet, vagy egy dal, esetleg egy kis beszélgetés a munkatársakkal - csak az a fontos, hogy a szünetnek rövidnek kell lennie, és energiával kell feltöltenie.

Egy kedvenc dal is jó alternatíva lehet - azonban a dalnak valóban boldoggá és energikussá kell tennie, nem szabad például túl melankolikusnak és nyugodtnak lennie

- mondta Schweitzer, aki hozzátette, hogy azért tartsuk szem előtt azt is, hogy ne merüljünk el ebben órákig, inkább 3-5 percre korlátozzuk ezt a szünetet, hogy ne szakadjunk el a tényleges munkától. Ráadásul a pozitivitás nem az egyetlen módja az önuralmi követelmények leküzdésének, mondta Schweitzer. Az alvás javítása vagy az önreflexióval való foglalkozás szintén működhet, de ezek nagyobb erőfeszítést igényelnek. Azonban egy kis vidám szünet, például egy vicces videó, gyors, erőfeszítés nélküli módja annak, hogy feltöltsük ezeket az erőforrásokat, addig az önreflexió, vagy az alvás javítása ennél sokkal időigényesebb.

Az sem mindegy, hogy hol nézzük ezeket a videókat. A szakértők szerint ugyanis jobb, ha a számítógépen nézzük ezeket, mert a telefonunk túlzottan elveszi a figyelmünket. Kurtzberg részt vett egy 2019-es tanulmányban, amelyben megállapították, hogy a telefon nézegetésével tartott szünet nem biztosítja ugyanazt a "feltöltődést", mint másfajta szünetek.

A kísérletünkben az embereknek egy bonyolult szöveges feladatsor megoldásának közepén tartottunk szünetet. A szünetben a résztvevők egy hipotetikus bevásárlólistáról választottak ki tételeket akár számítógépen, akár mobiltelefonon, akár egy papíralapú dokumentumon.

- fejtette ki a professzor. Mint mondta, érdekes módon a számítógépen vagy papíron tartott szünetek lehetővé tették az emberek számára, hogy feltöltődjenek, és amikor visszatértek az eredeti feladathoz, több problémát oldottak meg, és ezt rövidebb idő alatt tették, mint azok, akik egyáltalán nem tartottak szünetet. A mobiltelefont használó résztvevők azonban egészen rosszul teljesítettek a második félidőben, majdnem úgy, mint azok, akik szünetet sem tartottak.

A telefonjaink a figyelmünk óriási víznyelőjévé váltak - amint a kezünkbe vesszük, mindenféle értesítéssel és gondolattal vagyunk elfoglalva, és a végén több különböző kognitív és érzelmi nyúlüregbe merülünk

- mondta Kurtzberg, aki hozzátette, hogy úgy tűnik, ez nem adja meg elménknek azt a pihenést, amire szüksége van ahhoz, hogy teljes erővel tudjon visszatérni a munkába, valószínűleg azért, mert ezután nehezebben tudunk elszakadni a telefontól.

Ezért is fontos szünetet tartani

Év végére sokan érzik úgy, elfáradtak, elérték teljesítőképességük hátárát. Motivációjuk lecsökken, ami a munkahelyi teljesítményben is megmutatkozhat. A cégeknek ezért érdemes még jobban odafigyelnie a dolgozók jóllétére, ösztönzésére ebben az időszakban. Néhány könnyen alkalmazható technikával elérhetjük, hogy a kollégák az év végi nagy hajrá után is motiváltan vágjanak bele feladataikba,

Sok munkahelyen az év utolsó másfél hónapjában még igazán bele kell húzni, hogy teljesüljenek a 2022-re kitűzött célok. A feszített tempó még több stresszt eredményez, december végére ezért sokan érezhetik úgy, hogy elérték teljesítőképességük határát, elvesztették motivációjukat. Korábban mi is írtunk arról, hogy milyen technikával érhető el az, hogy a munkavállalóink az év végén se égjenek ki. A legjobb módja a teljes kiégés elkerülésének valóban a szünetek beiktatása, a rugalmas munkaidő lehet, de gyakran fontos az is, hogy megkérdezzük munkavállalóinkat, hogy nekik mire lenne szükségük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?