Young man with sad facial expression sitting on a bench in the park. Office worker lost his job. Middle aged man despair economic crisis. jobless

Számtalan magyar dolgozó áshatja el magát a szülei miatt: rémisztő igazság látott napvilágot

2022. október 9. 20:02

Ismét eltelt egy mozgalmas hét, az ősz is beköszöntött, de most legalább javában tart az indián nyár. Összeszedtük, melyek voltak a 40. hét legolvasottabb, legérdekesebb és legfontosabb cikkei a Pénzcentrumon!

Rengeteg magyar dolgozó áshatja el magát a szülei miatt: szörnyű igazságra derült fény

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén nem csak a népszámlás miatt gyűjt adatokat, hanem részt vesznek egy nemzetközi projektben is, mely a felnőtt lakosság képességeit vizsgálja. Ennek során a munkaképes korúak írási, olvasási, számolási, valamint problémamegoldó készségeit vizsgálják. A kutatásban 32 ország vesz részt, így az eredmények nemzetközileg összehasonlíthatóak lesznek, itthon pedig még nem volt példa ilyen széleskörű felmérésre a felnőtt lakosság körében ebben a témában. Janák Katalinnal, a KSH Életminőség-statisztikai főosztály vezetőjével beszélgettünk a projektről, a már rendelkezésre álló eredményekről és a magyarok soft skilleiről.

Elkezdődött: tömegével szabadulnak a magyarok ezektől az ingatlanoktól

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

Ezekben a szakmákban beindult a kirúgási hullám Magyarországon: rengeteg munkavállaló retteghet

Az utóbi időben hozzászokhattunk, hogy feszített volt a munkaerőpiaci helyzet, ugyanis rendkívül magas foglalkoztatás mellett volt sok betöltetlen állás itthon. Ezzel előnybe kerültek azok a munkavállalók, akik váltani szerettek volna, hiszen nem kellett sokáig keresgélni egy új munkahely után. Most viszont nagyon úgy tűnik, fordul a kocka: idén júliusban és augusztusban is csökkent a foglalkoztatottak száma, ráadásul nőtt a munkanélküliek száma. Utánajártunk, időszakos visszaesésről van-e szó, pedig ez már a gazdasági válság miatti elbocsájtások előszele.

Nyugdíjemelés 2022: átlagosan plusz 87 ezer forint érkezhet novemberben, sokan viszont egy fillért sem kapnak

Már éppen időszerű volt, hogy kiderüljön, mekkora nyugdíjemelésre és nyugdíjprémiumra számíthatnak a magyar idősek idén novemberben. A Magyar Közlöny október 5-én megjelent száma tartalmazza a rendeletet, amely 4,5 százalékos emelésről, és 0,5 százalékos nyugdíjprémium kifizetéséről szól. Az emelés alapját az a nyugdíjösszeg képezi, amelyet még a 2022. januári emelés előtt kaptak a nyugdíjasok, míg a prémiumot a novemberben aktuális nyugdíj összegéből számítják ki. Mutatjuk, hogy ez alapján kinek mekkora összeg járhat ez alapján.

Rengeteg magyart foszt ki a saját családja: így sose adj pénzt, még a szeretteidnek se

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok túlnyomó többsége nem rendelkezik 500 ezer forintnál több megtakarítással, és akinek van, az is jellemzően készpénzben, a bankszámláján, valamint bankbetétben tartja, melyek a legkevésbé értékálló formák - ez derült ki a Pénzcentrum legújabb, több mint 25 ezer magyar megkérdezésével készült felméréséből. De rákérdeztünk arra is, hányan élnek még a hitelmoratórium lehetőségével, és kiderült, a magyarok leginkább a családi kölcsönökkel úsznak el.

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2022-ben: nem kell tartaniuk az inflációtól, rezsitől?

Rengeteg szempontot meg kell ahhoz vizsgálni, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a legjobb a nyugdíjasok helyzete a világon. Egy friss elemzés összesítette, hogy az országok hogy teljesítenek a nyugdíjasok egészségi állapota, életminősége, anyagi jóléte és pénzügyi helyzete alapján. Magyarország a 44 vizsgált országból a nem túl előkelő 32. helyre verekedte fel magát idén a maga 58%-os nyugdíjindexével, nyomába sem érve az első 10-nek, amelyek 73-81%-ot értek el. Mutatjuk, mely országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni jelenleg a világban.

Óriási csapást mért az élet a babaváró hitelre: milliókat buknak, akik 2022-ben veszik fel

Már több, mint három éve velünk van a babaváró hitel, amelynek összege azonban egy forinttal sem növekedett ezen időszak alatt. Aki pedig lakáscélra vette igénybe ezt a kedvező kölcsönt, most azzal szembesül, hogy szinte semmire sem elég már az a 7,5 millió forint, amit legfeljebb beletehet az önerőbe. Megnéztük az akkori és a mostani lakásárakat, hogy kiderítsük: mire megy, akinek nincs más az önerőben?

Eldőlt az osztrák sípályák, szálláshelyek, éttermek sorsa: erre készülhetnek az utazók 2022 telén

Óriási változásokon megy keresztül éppen a világ, azon belül a turizmus is, talán gyorsabban, mint az korábban megszokhattuk. Nem csak magyarországi szállás- és vendéglátóhelyek küszködnek, de egész Európa hasonló cipőben jár. Ausztria sem különálló sziget, ott is folyamatosan drágul minden, nem csak az energia, a benzin, a fogyasztói árak, ám a kormány nem hagyja, hogy akár csak egyetlen vállalkozás is lehúzza a rolót, az éttermek, a szállodák pedig egészen biztosan nyitva maradnak - ezt Oskar Hinteregger, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Közép-európia régiójának vezetője mondta el a Pénzcentrumnak. De szó volt még természetesen a közelgő síszezonról és arról is, hogy oldaná meg az ország a szektort szorongató munkaerőhiányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm