Ők a munkaerőhiány igazi áldozatai: mégsem tesznek ellene semmit

Ők a munkaerőhiány igazi áldozatai: mégsem tesznek ellene semmit

2019. november 26. 11:30

Sosem látott mélységű szakadék tátong a különböző generációk között, a legtöbben azonban mégsem tesznek semmit azért, hogy közelebb hozzák egymáshoz a nézőpontokat. A magyar cégek elavult, múlt századi módszerekkel és hozzáállással próbálkoznak a 21. században, ahol már nem csak új problémák és új kihívások várják őket, hanem egy olyan nemzedék is, amelynek alapvetően teljesen más a felfogása a munkáról.

Aki ma Magyarországon dolgozik, vagy akár csak jár-kel a mindennapokban, az egészen biztosan tapasztal egyfajta generációs feszültséget a társadalmon belül. Ez persze nem új keletű probléma, amióta világ a világ, mindig is másképp gondolkodtak a fiatalok és az idősebbek, de talán soha nem volt még olyan kiélezett a helyzet, mint napjainkban, talán még soha nem tátongott ilyen mély szakadék x és z között.

A Portfolio Big Office Day Konferencia 2019 nem csak az irodával, mint a munka terével, az irodafejlesztési trendekkel, de a munkavállalók jóllétével, hangulatával, feszültségeinek lehetséges forrásaival is foglalkozott. Az első szekció egyik legizgalmasabb előadását Steigervald Krisztián, generációkutató, a Parkway 5521 alapítója tartotta.

Mint elmondta, fontos tudni, hogy a most munkába álló legfiatalabb generáció képviselői nagyrészt teljesen más térben, teljesen más környezetben gondolkodnak, mint azok, akik már egy ideje dolgoznak - és ezt a különbséget mindenféleképpen érdemes lenne figyelembe venni a terek megtervezésénél. 

Központi probléma: valami történt az elmúlt években?

Egy nemrég készült, vezérigazgatók körében végzett PWC felmérésből kiderült, hogy a cégek legégetőbb problémája jelenleg a munkaerőhiány: nem csak erősen befolyásolja a mindennapokat, de meg is határozza a hangulatot, és irányt - 95 százalékuk gondolja így. Hiába gondolják a legtöbben, hogy a probléma előbb vagy utóbb megoldódik, a számok nem ezt mutatják: 

jelenleg 6 millió a gazdaságilag aktívak létszáma hazánkban, ez a szám 2060-ra kevesebb, mint 4 millió lesz.

Ez a csökkenés azonban nem egyik pillanatról a másikra megy végbe. A most nyugdíj előtt állók kétszer annyian vannak, mint a munkaerőpiacra készülő z generáció tagja: 

ez azt jelenti, hogy naponta kétszer annyian mennek nyugdíjba, mint ahányan munkába állnak.

Ennek ellenére Steigervald Krisztián tapasztalatai szerin még mindig nem félünk eléggé a jövőtől, még mindig nem hisszük el, hogy ebből baj lehet, még nem szorongunk - holott a szorongás a szakember szerint pszichológia szempontból "szupererőnek" számít. A szorongó embernek magasabb az empátiája, az IQ-ja is: tehát nagyobb eséllyel fog olyan eszközöket találni, amelyek megoldhatják a fennálló problémákat.

Az eddig működő stratégiák, a fiatalítási megoldások ma már nem működnek - ezt minden szereplőnek el kell fogadnia, hiszen nem állnak sorba, nem állnak rendelkezésre olyan magas létszámban a z-sek, mint amekkora igény mutatkozik rájuk. A korábbi önérvényesítési technikák ma már elbuknak, helyette összetett, 21. századi megoldások kellenek. Az előadásból kiderült, hogy a tekintélyelvű vezetés például ma már nem járható út, helyette az elköteleződés menedzsment tud inkább működni: ez annyit jelent, hogy ma már nem az embert kell menedzselni, hanem az elköteleződését: amíg ott van a munkahelyén, addig a lehető leghatékonyabban dolgozzon. Nem titok, a vezetői figyelem az, ami igazán inspirálni tudja a munkavállalót. Fontos tisztában lenni a helyfüggőséggel kapcsolatban azzal is, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a digitális nemzedék, akik a digitális térbe születtek bele, helyfüggetlenek, és időfüggetlenül gondolkodnak,

ellentétben a korábbi, lineárisan gondolkodókkal, akik nem csak hely, de időfüggők is. De ugyanúgy különbséget kell tenni az x-es, háromplatformos (munkahely, otthon, barátok) helyfüggők és a 21 éves mikroplatformosok között, akikszámára a munkahely csak az egyik közösség a 100 közül. Ők nem feltétlenül akarnak barátkozni a munkahelyen, számukra ez nem az a tér. És ők hiába kapnak csocsóasztalt, vagy babzsákot, nem fogják használni. 

Azzal a fontos üzenettel engedte haza hallgatóságát Steigervald Krisztián, hogy

egy jó vezető ma már megérti, hogy nem a szakmai mélysége az, amivel motiválni tud, hanem az emberi minősége.

(Fotó: Stiller Ákos)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08