Ők a munkaerőhiány igazi áldozatai: mégsem tesznek ellene semmit

Ők a munkaerőhiány igazi áldozatai: mégsem tesznek ellene semmit

2019. november 26. 11:30

Sosem látott mélységű szakadék tátong a különböző generációk között, a legtöbben azonban mégsem tesznek semmit azért, hogy közelebb hozzák egymáshoz a nézőpontokat. A magyar cégek elavult, múlt századi módszerekkel és hozzáállással próbálkoznak a 21. században, ahol már nem csak új problémák és új kihívások várják őket, hanem egy olyan nemzedék is, amelynek alapvetően teljesen más a felfogása a munkáról.

Aki ma Magyarországon dolgozik, vagy akár csak jár-kel a mindennapokban, az egészen biztosan tapasztal egyfajta generációs feszültséget a társadalmon belül. Ez persze nem új keletű probléma, amióta világ a világ, mindig is másképp gondolkodtak a fiatalok és az idősebbek, de talán soha nem volt még olyan kiélezett a helyzet, mint napjainkban, talán még soha nem tátongott ilyen mély szakadék x és z között.

A Portfolio Big Office Day Konferencia 2019 nem csak az irodával, mint a munka terével, az irodafejlesztési trendekkel, de a munkavállalók jóllétével, hangulatával, feszültségeinek lehetséges forrásaival is foglalkozott. Az első szekció egyik legizgalmasabb előadását Steigervald Krisztián, generációkutató, a Parkway 5521 alapítója tartotta.

Mint elmondta, fontos tudni, hogy a most munkába álló legfiatalabb generáció képviselői nagyrészt teljesen más térben, teljesen más környezetben gondolkodnak, mint azok, akik már egy ideje dolgoznak - és ezt a különbséget mindenféleképpen érdemes lenne figyelembe venni a terek megtervezésénél. 

Központi probléma: valami történt az elmúlt években?

Egy nemrég készült, vezérigazgatók körében végzett PWC felmérésből kiderült, hogy a cégek legégetőbb problémája jelenleg a munkaerőhiány: nem csak erősen befolyásolja a mindennapokat, de meg is határozza a hangulatot, és irányt - 95 százalékuk gondolja így. Hiába gondolják a legtöbben, hogy a probléma előbb vagy utóbb megoldódik, a számok nem ezt mutatják: 

jelenleg 6 millió a gazdaságilag aktívak létszáma hazánkban, ez a szám 2060-ra kevesebb, mint 4 millió lesz.

Ez a csökkenés azonban nem egyik pillanatról a másikra megy végbe. A most nyugdíj előtt állók kétszer annyian vannak, mint a munkaerőpiacra készülő z generáció tagja: 

ez azt jelenti, hogy naponta kétszer annyian mennek nyugdíjba, mint ahányan munkába állnak.

Ennek ellenére Steigervald Krisztián tapasztalatai szerin még mindig nem félünk eléggé a jövőtől, még mindig nem hisszük el, hogy ebből baj lehet, még nem szorongunk - holott a szorongás a szakember szerint pszichológia szempontból "szupererőnek" számít. A szorongó embernek magasabb az empátiája, az IQ-ja is: tehát nagyobb eséllyel fog olyan eszközöket találni, amelyek megoldhatják a fennálló problémákat.

Az eddig működő stratégiák, a fiatalítási megoldások ma már nem működnek - ezt minden szereplőnek el kell fogadnia, hiszen nem állnak sorba, nem állnak rendelkezésre olyan magas létszámban a z-sek, mint amekkora igény mutatkozik rájuk. A korábbi önérvényesítési technikák ma már elbuknak, helyette összetett, 21. századi megoldások kellenek. Az előadásból kiderült, hogy a tekintélyelvű vezetés például ma már nem járható út, helyette az elköteleződés menedzsment tud inkább működni: ez annyit jelent, hogy ma már nem az embert kell menedzselni, hanem az elköteleződését: amíg ott van a munkahelyén, addig a lehető leghatékonyabban dolgozzon. Nem titok, a vezetői figyelem az, ami igazán inspirálni tudja a munkavállalót. Fontos tisztában lenni a helyfüggőséggel kapcsolatban azzal is, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a digitális nemzedék, akik a digitális térbe születtek bele, helyfüggetlenek, és időfüggetlenül gondolkodnak,

ellentétben a korábbi, lineárisan gondolkodókkal, akik nem csak hely, de időfüggők is. De ugyanúgy különbséget kell tenni az x-es, háromplatformos (munkahely, otthon, barátok) helyfüggők és a 21 éves mikroplatformosok között, akikszámára a munkahely csak az egyik közösség a 100 közül. Ők nem feltétlenül akarnak barátkozni a munkahelyen, számukra ez nem az a tér. És ők hiába kapnak csocsóasztalt, vagy babzsákot, nem fogják használni. 

Azzal a fontos üzenettel engedte haza hallgatóságát Steigervald Krisztián, hogy

egy jó vezető ma már megérti, hogy nem a szakmai mélysége az, amivel motiválni tud, hanem az emberi minősége.

(Fotó: Stiller Ákos)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?