10 °C Budapest

Búcsúzik a legendás magyar vendéglátós: Belehalok, ha folytatom

2017. november 12. 15:00

Lajsz András négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

Lajsz András 85 millió forintért árulja jól menő, újlipótvárosi éttermét. Az árban benne van a bérleti és az elővásárlási jog, a teljes bútorzat és a gépek, valamint a működési engedély is. 

Az étterem mélyrepülésbe kezdet, amikor a szívproblémáim miatt kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évig nem voltam itt. Ugyan azóta már visszatértem, de egy étterem működtetése teljes embert kíván, és az emberek Lajsz Bandit keresik, aki nagyon sokszor nem volt ott 

- nyilatkozta a Borsnak a sztármixer. Aki hozzátette azt is, hogyha folytatná, akkor

a világot jelentő deszkáról vinné el a mentő és jó eséllyel bele is halna az iramba.

Lajsz egyébként jelenleg egészséges, bár a nyár óta meghízott, ezért orvosa fogyókúrára és kevésbé pörgős életvitelre parancsolta.

... ebben a helyzetben már nem kockáztathatok, mert vannak még céljaim, és nem hiszem, hogy jót tenne a szívemnek, ha napi 16 - 18 órát foglalkoznék az étteremmel

- fogadkozott Lajsz, akinek az elmúlt másfél évben négy szívinfarktusa volt. Ráadásul a sztármixer tavaly augusztusa óta egyedül él, hiszen felesége elhagyta, mert kétértelmű üzenetváltást találta férje telefonján.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Stresszes magyarok

A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezője

- olvasható a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportjának aggasztó jelentéstésében. A tanulmány többe között kitér arra is, hogy európai összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, ami a munkahelyi stresszt illeti. Csak összevetés képpen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressz tényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot.

Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40 százaléka számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól

 - számolt be a kutatás eredményei kapcsán Nistor Katalin pszichológus.

Élen a vendéglátás

Nem meglepő, hogy Lajsz András úgy érezte nem érdemes tovább kockáztatnia a vendéglátó iparban. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a munkahelyi stressz mértéke 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legjelentősebb (56%),

ezt követi a Kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlan ügyek ágazat (55%), és a Személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%).

Stresszkezelés

Ahogy az a kutatásokból is látszik a stressz rendkívül magas egészségügyi kockázatot rejt magában. Ezért rendkívül fontos az, hogy az emberek megtanulják, miként lehetnek úrrá a kellementen szituációkon, élethelyzeteken. 

Az iskolában töltött évek száma például jó védőfaktor a stresszel kapcsolatban, pedig külön stresszkezelő módszereket a közoktatásban általában nem tanítanak. Viszont több idő áll rendelkezésünkre megfigyelni mások viselkedését, és az abból hasznosnak ítélteket egy viszonylag védett környezetben (az iskolai közösségben) kipróbálhatjuk 

- írja Dr. Purebl György a Mindennapi Pszichológiában. Az oktatás fontosságára egyébként a Semmelweis kutatásai eredményei is rámutatnak. Azok szerint ugyanis a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel illetve szakközépiskolai érettségivel rendelkezők számolnak be a legkevesebb, míg a 8 általános vagy annál kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezők a legnagyobb stresszről.

A stresszkezelő háromszög:

  • Rendszeres testmozgás, életmódváltás, egészséges táplálkozás
  • Másoktól való segítségkérés
  • Rendszeres, feltöltődéssel járó aktív pihenés

A három fő stresszkezelő módszer mellett hasznos lehet a tudatos légzés, a relaxáció és mindenek előtt az, hogy képesek legyünk józanul mérlegelni a világ ránk nehezedő hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem