13 °C Budapest
15 százalékos minimálbéremelés jöhet

15 százalékos minimálbéremelés jöhet

2016. november 11. 15:49

A Pénzcentrum - meg nem erősített - iparági értesülései szerint jövőre 15 százalékos béremelés, 25 százalékos szakmai bérminimum emelés, továbbá 4 százalékos járulékcsökkentés jöhet.Friss! Iparági értesüléseinket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette! További részletek a cikkben.


Jelenleg is zajlik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülése, amelyen a Pénzcentrum iparági értesülései szerint

  • 15 százalékos minimálbéremelésről,
  • 25 százalékos szakmai bérminimum emelésről,
  • 4 százalékos járulékcsökkentésről állapodtak meg a felek.

Ez azt jelentené, hogy a bruttó minimálbér 128 ezer forintra emelkedhet a jelenlegi 111 ezerről, míg a szakmai bérminimum 129 ezer forintról 161 ezerre emelkedhet a tervek szerint.

Az előzetes tájékoztatás szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter várhatóan 16 óra magasságában, a testületi ülést követően tart doorstep sajtótájékozatót.

Friss!

Varga Mihály délután 4 óra után nagyjából 10 perccel, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülését követően a Pénzcentrum fenti értesüléseit igazolta, emellett bejelentette, hogy

a jövő évi emelést 2018-ban 8 százalékos minimálbér-emelés, valamint 12 százalékos bérminimum emelés követheti.

Ha ez megvalósul, akkor 2018-ban a minimálbér 138 ezer forintra, míg a bérminimum mintegy 180 ezer forintra emelkedhet. Már, ha a munkaadók és a munkavállalók is elfogadják a kormány terveit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olyan együttműködésben gondolkodunk, amely 6 év alatt 40 százalékos reálbéremelkedést jelent

- szögezte le Varga Mihály.

A szakszervezetek üdvözölték a döntést, sőt elmondták, hogy a kormány végső soron nagyobb emelést javasolt, mint amekkorát ők kértek.

A munkáltatók képviselői ugyanakkor a béremelési javaslat mértékével kapcsolatban szkeptikusak voltak. Közölték: Magyarországon általánossá válik a munkaerőhiány, és ez nem a minimálbéres és a garantált bérminimumos munkaköröket érinti elsősorban, hanem a jól képzett szakmunkások, mérnökök informatikusok terén van jelentős hiány. Ezért mindkét területen béremelési kényszer van a munkaadókon, ami szerintük egyben túl nagy teher, és a magyar kis- és középvállalkozások számára nem tartható.

A munkaadók ezért egyrészt a béremelés mértékének átgondolása mellett azt is kérik, hogy nagyobb járulékcsökkentést kapjanak, amire szerintük költségvetés helyzete lehetőséget is ad. Mindemellett pedig a versenyképesség növelését akarják, és

hatékonyságnöveléssel, beruházásokkal és automatizálássál kell mérsékelni a munkaerőhiányt és növelni a magyar termelékenységet!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?