Erre figyelj, ha 50 évnél régebbi tárgyat vinnél ki az országból

Pénzcentrum
2013. március 4. 16:32

Engedéllyel lehet csak kivinni az országból az 50 évesnél régebbi tárgyakat - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság Bevetési Főigazgatósága büntetőeeljárást indított két bolgár férfi ellen, akik megközelítőleg tízezer darab műtárgyat, köztük római kori pénzérméket, valamint egyéb régiségeket próbáltak meg engedély nélkül kivinni az országból, mintegy 45 millió forint értékben.

A NAV járőrei Hegyeshalom térségében, ellenőriztek egy Ausztria felé tartó bolgár forgalmi rendszámú kisbuszt, amelyben öt bolgár férfi utazott. Az ellenőrzéskor a gépjármű hátsó részében található táskákban különféle római kori ezüst pénzérméket valamint egyéb pénz- és érmegyűjteményeket, kora középkori bronzpipákat, szíjvereteket, plombákat, súlyokat, késeket, ékszertöredékeket, bronzkori nyílhegyeket és egy feltehetően kelta kori kardot találtak a pénzügyőrök. Ezen túl első- és második világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek a csomagokból, amelyeket az autóban utazó két férfi a sajátjának ismert el.

A tételes vizsgálat során a gépkocsiban elhelyezett táskákból összesen 9843 darab különböző, régiségnek látszó tárgy került elő, amelyekről a NAV járőrei feltételezték, hogy azok a kulturális javak körébe tartoznak. A műtárgyak eredetét egy sorszám nélküli számlával próbálta meg igazolni a bolgár férfi, továbbá bemutatott egy Numismata International kiállítás és vásárra szóló helyfoglalási bizonylatot.

Az előkerült ókori, illetve középkori tárgyak a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Műtárgyfelügyeleti Iroda, mint szakhatóság előzetes véleménye alapján a kulturális javak körébe tartoznak, azok összértéke megközelíti a 45 millió forintot, és az országból való kivitelük engedélyköteles. Az ellenőrzött bolgár férfiak a műkincsekre vonatkozóan engedélyt nem tudtak bemutatni, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a műtárgyakat lefoglalták, és feljelentéssel együtt átadták a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság részére.

Erre figyelj, ha védett műtárgyakat vagy régiséget akarsz kivinni az országból!

A NAV a kulturális javak védelme érdekében az EU belső határainak térségében szúrópróbaszerűen ellenőrzi az utasforgalmat. Ezen túl postaforgalomban is szigorú ellenőrzéseket végeznek a pénzügyőrök az export küldemények vonatkozásában annak érdekében, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre juttatását.

A gyakorlatban legtöbbször úgy sértik meg az ellenőrzött személyek a védett, vagy annak minősülő tárgyak kivitelére vonatkozó szabályokat, hogy nem kérnek műtárgykísérő igazolást az olyan műalkotásokra, melyek kora elérte az ötven évet. Ezen esetekben mindig feljelentés kíséretében indul meg az eljárás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján a védett kulturális javak a hatóság engedélyével vihetők ki az országból. A nem védetté nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból. A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a kulturális örökségvédelmi hatósághoz, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz kell benyújtani.

Bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, vagy, aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségét elmulasztja. Az előbbiek szerint büntetendő, aki a kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?