14 °C Budapest

Erre figyelj, ha 50 évnél régebbi tárgyat vinnél ki az országból

Pénzcentrum
2013. március 4. 16:32

Engedéllyel lehet csak kivinni az országból az 50 évesnél régebbi tárgyakat - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság Bevetési Főigazgatósága büntetőeeljárást indított két bolgár férfi ellen, akik megközelítőleg tízezer darab műtárgyat, köztük római kori pénzérméket, valamint egyéb régiségeket próbáltak meg engedély nélkül kivinni az országból, mintegy 45 millió forint értékben.

A NAV járőrei Hegyeshalom térségében, ellenőriztek egy Ausztria felé tartó bolgár forgalmi rendszámú kisbuszt, amelyben öt bolgár férfi utazott. Az ellenőrzéskor a gépjármű hátsó részében található táskákban különféle római kori ezüst pénzérméket valamint egyéb pénz- és érmegyűjteményeket, kora középkori bronzpipákat, szíjvereteket, plombákat, súlyokat, késeket, ékszertöredékeket, bronzkori nyílhegyeket és egy feltehetően kelta kori kardot találtak a pénzügyőrök. Ezen túl első- és második világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek a csomagokból, amelyeket az autóban utazó két férfi a sajátjának ismert el.

A tételes vizsgálat során a gépkocsiban elhelyezett táskákból összesen 9843 darab különböző, régiségnek látszó tárgy került elő, amelyekről a NAV járőrei feltételezték, hogy azok a kulturális javak körébe tartoznak. A műtárgyak eredetét egy sorszám nélküli számlával próbálta meg igazolni a bolgár férfi, továbbá bemutatott egy Numismata International kiállítás és vásárra szóló helyfoglalási bizonylatot.

Az előkerült ókori, illetve középkori tárgyak a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Műtárgyfelügyeleti Iroda, mint szakhatóság előzetes véleménye alapján a kulturális javak körébe tartoznak, azok összértéke megközelíti a 45 millió forintot, és az országból való kivitelük engedélyköteles. Az ellenőrzött bolgár férfiak a műkincsekre vonatkozóan engedélyt nem tudtak bemutatni, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a műtárgyakat lefoglalták, és feljelentéssel együtt átadták a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság részére.

Erre figyelj, ha védett műtárgyakat vagy régiséget akarsz kivinni az országból!

A NAV a kulturális javak védelme érdekében az EU belső határainak térségében szúrópróbaszerűen ellenőrzi az utasforgalmat. Ezen túl postaforgalomban is szigorú ellenőrzéseket végeznek a pénzügyőrök az export küldemények vonatkozásában annak érdekében, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre juttatását.

A gyakorlatban legtöbbször úgy sértik meg az ellenőrzött személyek a védett, vagy annak minősülő tárgyak kivitelére vonatkozó szabályokat, hogy nem kérnek műtárgykísérő igazolást az olyan műalkotásokra, melyek kora elérte az ötven évet. Ezen esetekben mindig feljelentés kíséretében indul meg az eljárás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján a védett kulturális javak a hatóság engedélyével vihetők ki az országból. A nem védetté nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból. A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a kulturális örökségvédelmi hatósághoz, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz kell benyújtani.

Bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, vagy, aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségét elmulasztja. Az előbbiek szerint büntetendő, aki a kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?