20 °C Budapest

Ismét sereghajtó lett Magyarország: 40 százalékkal kevesebbet keresnek a nők

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 14:00

Az Európai Unióba tartozó országok között a turisztikai szektorban munkát vállaló nők bére Belgium esetében éri el az ugyanezen a területen dolgozó férfiak jövedelmének legmagasabb hányadát, míg a bérkülönbözet a közép-európai államokban, és köztük is hazánkban a legnagyobb.

A nemzetközi turisztikai világnap jegyében tette közzé az Eurostat legfrissebb tanulmányát a turisztikai szektor munkavállalóinak nemek szerinti megoszlásáról, illetve a bérekben tapasztalható különbségekről. A felmérés tanulsága szerint a turizmus területén munkát vállalók között jóval magasabb a nők aránya, mint a gazdaság egyéb ágazataiban.


A legnagyobb számban a Balti-államokban vannak jelen, ahol a turisztikai szektorban dolgozók között a nők aránya mindenhol eléri a 76 százalékot, de akár a 100 százalékot is megközelítheti, ahogy Lettország (95 százalék) esetében is. A legtöbb turizmusban tevékenykedő férfival pedig Máltán, Görögországban, Franciaországban és Olaszországban, tehát az európai turista-paradicsomokban találkozhatunk.

Az EU 27 átlagát nézve a nők a turisztikai szektorban is kevesebbet keresnek, mint a férfiak, bár ennek hátterében elképzelhető, hogy nem a nemek közötti bérkülönbség növekedése, hanem az általuk betöltött különböző pozíciók játsszák a kulcsszerepet.


Ennek ellenére is elgondolkodtató azonban, hogy míg hazánkban egy turizmussal foglalkozó nő 38 százalékkal keres kevesebbet mint egy férfi, addig ugyanez az érték Belgium esetében csak 7, Dánia, Málta és Finnország esetében pedig 13 százalékra rúg. A turisztikai szektorban foglalkoztattak megoszlásának tekintetében Magyarország az átlagot közelíti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?