21 °C Budapest

Kényszermunka vagy könnyű pénzszerzés - mindenki másért csinálja...

Pénzcentrum
2006. december 15. 13:00

Könnyű pénzszerzési lehetőség vagy a "nincs más kényszerűségéből" végzett munka? Mindkét kifejezés jól jellemezheti a multi-level marketing rendszerekhez való csatlakozásra motiváló élethelyzeteket. De vajon a hirdetésben olvasható reklámszövegekhez leírásához hasonlóan valódi megélhetést nyújtanak ezek a rendszerek és mennyit kell áldoznod azért, hogy beinduljon az üzlet?

Avon, Oriflame, Aloe Vera, Amway és FM Group, mindenki számára ismerősen csengenek ezek a médiában és egyéb felületekkel sokat megjelenő cégnevek, a Pénzcentrum.hu is megemlékezett már néhányuk tevékenységéről. Azonban arról már sokkal kevesebbet hallani, sőt az információ egy része kifejezetten csak cégen belüli terjed, hogy milyen feltételekkel és hogyan lehet ezekből a rendszerekben hatékonyan tevékenykedni.

Nem kell keresni, megtalál!

Nem nagyon fordult elő, hogy eddig bármilyen multilevel rendszerről szóló elbeszélés középpontjában egy olyan szereplő állt volna, aki kétségbeesetten kereste volna az oda való bejutás lehetőségét. De egy percig se gondoljuk azt, hogy mindez azért van így, mert nincs meg a megfelelő érdeklődési szint a MLM iránt, a jelenség hiánya sokkal inkább arra vezethető vissza, hogy a jelentkezni vágyók és nem vágyók tömegeihez eljut az üzenet a lelkes tagokon keresztül.

A lelkesedés azonban nem csupán a cégben való mély hit és bizalom következménye, a legtöbb helyen motiválják a már bent lévő tagokat arra, hogy további kereskedni vágyókat "szervezzenek be", mindezt a leghathatósabb eszközzel, tehát pénzzel teszik, amelyet az ő csoportjába tartozók vagy az utána csatlakozók által lebonyolított forgalom bizonyos százalékában meghatározott jutalék formájában biztosítanak.

Az alábbi táblázatban azt foglaltuk össze, hogy öt általunk kiválasztott nemzetközi multilevel marketing rendszerként működő vállalat ad-e jutalékot és ha igen milyen módszerrel az utólag belépett tagok.

Egyedül az Avon nem fizet közvetlenül jutalékot (legalábbis tanácsadói szinten) az újonnan vagy a valaki alá belépettek után. Míg az FM Groupnál, az Oriflame-nél és az Aloe Veranál csak az általad "beszervezettek" után jár jutalék, az Amway a bővülés mindenki érdemes stratégiát alkalmazva, az áruházai összes tagjának visszajuttat a haszonból.

A jutalékokat általában a forgalom bizonyos százalékában határozzák meg, amelyeket általában pontokban mérnek. Ahhoz azonban, hogy az alád belépő forgalma után is kapj jövedelmet, neked is hoznod kell a tőled elvért hozamot, de legalább annyit, vagy egyes esetben egy fokozattal többet, mint a csoportod aktív tagjai.

Legombolás vagy kezdőtőke?

Az MLM rendszerek a belépési díj összegében és mivoltában is különböznek egymástól, míg az Avonnál és az Oriflame-nél vagy egyáltalán nincs, vagy csak minimális összegű a kezdő részlet, addig a másik három vállalkozás esetében elég jelentős összeget kell arra áldoznunk, hogy beszállhassunk, amely akár a 100 000 forintot is elérheti, persze ezért az összegért terméket kapunk cserébe. Ebben az esetben már elég nehezen elképzelhető, hogy egy szerényebb vagy jövedelemmel egyáltalán nem rendelkező ember akár kényszerűségből de befizesse ezt az összeget.


 


Előfordul azonban az is, hogy a vállalat elvárja vagy ösztönöz arra, hogy az újonnan belépő a megszerzett jutalék egy részét (a legtöbb esetben csak egy bizonyos ideig) visszaforgassa, vagyis újra terméket vásároljon belőle.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jó pap holtig tanul

Az MLM rendszerek tagjai közül elég kevesen rendelkeznek kereskedelmi végzettséggel, így logikusnak tűnik, hogy a belépés után valamilyen képzésre, legalább a termékekkel kapcsolatban szükség van. Ez is az egyetlen pont, amiben a társaságok is megegyeznek, mindegyikük biztosít képzési lehetőséget, ám az csakis az Amway esetében kötelező, itt évi három egy hétvégés konferencián és négy félnapos szemináriumon kell részt venni. A képzés a legtöbb esetben ingyenes

Fogd a pénzt és fuss!

Elérkeztünk a leglényegesebb kérdéshez, hogyan is lesz nekünk mindebből jövedelmünk. Két csoportba kell osztanunk az magyarországi MLM rendszereket attól függően, hogy hogyan juttatnak vissza a haszonból a tagoknak. Az egyik csoportot az Avon és az Oriflame alkotja, míg a másikat az Amway és az Aloe Vera alkotja, míg kifizetés szempontból kettőjük között helyezkedik el a FM Group.

Az Avon és az Oriflame esetében az értéksesítő megrendeli a termékeket, amely a cég neki diszkonttal vagyis árkedvezménnyel ad, a jövedelem a katalógusos ár (a vevő által fizetett) ár és a diszkontár különbségéből származik. De míg az Avonnál a forgalom alapján dől el, hogy mekkora a diszkont, addig az Oriflame esetében a bizonyos termékmennyiség felett értékesítőket mentesítik bizonyos költségek, adminisztrációs költség és szállítási díj (együttesen körülbelül 1 100 forint) alól.

A másik csoport tagjai az általuk és a mások által lebonyolított forgalom alapján kapnak jutalékot, amelyhez azonban csakis úgy tud hozzájutni az értékesítő ha kiváltja az egyéni vállalkozó lesz. Az FM Group a két kategória között helyezkedik el, egyrészről az egyéni vállalkozóként működő tagjai számára havonta biztosítja a jutalékkivétel lehetőségét, másrészről évente egyszer fizet jutalékot azon tagjai számára, akik magánszemélyként vesznek részt a hálózatban. Ez a jövedelem adóköteles, a személyi jövedelem bevallásban az egyéb jövedelem alá kell besorolni. Azonban megteheted azt is, hogy a jutalék 50 százalékát levásárolod, és csak a másik felét veszed ki.

Fuss, de van mivel?

Az általunk megkérdezett tagok mindegyike jelenleg is aktívan tevékenykedik, tehát valószínűleg megtalálta a számítását. Azt viszont ki kell emelnünk, hogy az általunk megkérdezettek elmondása szerint, míg az Avon, az Oriflame termékek forgalmazásából származó jövedelem (tanácsadói szinten) inkább mellékkeresetként funkcionál, addig a másik három társaság tagjai között szép számmal vannak, akik bevételei a kereskedésből származnak.

A Pénzcentrum.hu által közölt adatok a különböző rendszerek egy-egy tagjától származnak, így annak pontosságáért felelősséget nem tudunk vállalni, a rendszerek hatékonyságáról elhangzó vélemények is az általunk megkérdezettek véleményét tükrözik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?