4 °C Budapest

Kényszermunka vagy könnyű pénzszerzés - mindenki másért csinálja...

Pénzcentrum
2006. december 15. 13:00

Könnyű pénzszerzési lehetőség vagy a "nincs más kényszerűségéből" végzett munka? Mindkét kifejezés jól jellemezheti a multi-level marketing rendszerekhez való csatlakozásra motiváló élethelyzeteket. De vajon a hirdetésben olvasható reklámszövegekhez leírásához hasonlóan valódi megélhetést nyújtanak ezek a rendszerek és mennyit kell áldoznod azért, hogy beinduljon az üzlet?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Avon, Oriflame, Aloe Vera, Amway és FM Group, mindenki számára ismerősen csengenek ezek a médiában és egyéb felületekkel sokat megjelenő cégnevek, a Pénzcentrum.hu is megemlékezett már néhányuk tevékenységéről. Azonban arról már sokkal kevesebbet hallani, sőt az információ egy része kifejezetten csak cégen belüli terjed, hogy milyen feltételekkel és hogyan lehet ezekből a rendszerekben hatékonyan tevékenykedni.

Nem kell keresni, megtalál!

Nem nagyon fordult elő, hogy eddig bármilyen multilevel rendszerről szóló elbeszélés középpontjában egy olyan szereplő állt volna, aki kétségbeesetten kereste volna az oda való bejutás lehetőségét. De egy percig se gondoljuk azt, hogy mindez azért van így, mert nincs meg a megfelelő érdeklődési szint a MLM iránt, a jelenség hiánya sokkal inkább arra vezethető vissza, hogy a jelentkezni vágyók és nem vágyók tömegeihez eljut az üzenet a lelkes tagokon keresztül.

A lelkesedés azonban nem csupán a cégben való mély hit és bizalom következménye, a legtöbb helyen motiválják a már bent lévő tagokat arra, hogy további kereskedni vágyókat "szervezzenek be", mindezt a leghathatósabb eszközzel, tehát pénzzel teszik, amelyet az ő csoportjába tartozók vagy az utána csatlakozók által lebonyolított forgalom bizonyos százalékában meghatározott jutalék formájában biztosítanak.

Az alábbi táblázatban azt foglaltuk össze, hogy öt általunk kiválasztott nemzetközi multilevel marketing rendszerként működő vállalat ad-e jutalékot és ha igen milyen módszerrel az utólag belépett tagok.

Egyedül az Avon nem fizet közvetlenül jutalékot (legalábbis tanácsadói szinten) az újonnan vagy a valaki alá belépettek után. Míg az FM Groupnál, az Oriflame-nél és az Aloe Veranál csak az általad "beszervezettek" után jár jutalék, az Amway a bővülés mindenki érdemes stratégiát alkalmazva, az áruházai összes tagjának visszajuttat a haszonból.

A jutalékokat általában a forgalom bizonyos százalékában határozzák meg, amelyeket általában pontokban mérnek. Ahhoz azonban, hogy az alád belépő forgalma után is kapj jövedelmet, neked is hoznod kell a tőled elvért hozamot, de legalább annyit, vagy egyes esetben egy fokozattal többet, mint a csoportod aktív tagjai.

Legombolás vagy kezdőtőke?

Az MLM rendszerek a belépési díj összegében és mivoltában is különböznek egymástól, míg az Avonnál és az Oriflame-nél vagy egyáltalán nincs, vagy csak minimális összegű a kezdő részlet, addig a másik három vállalkozás esetében elég jelentős összeget kell arra áldoznunk, hogy beszállhassunk, amely akár a 100 000 forintot is elérheti, persze ezért az összegért terméket kapunk cserébe. Ebben az esetben már elég nehezen elképzelhető, hogy egy szerényebb vagy jövedelemmel egyáltalán nem rendelkező ember akár kényszerűségből de befizesse ezt az összeget.


 


Előfordul azonban az is, hogy a vállalat elvárja vagy ösztönöz arra, hogy az újonnan belépő a megszerzett jutalék egy részét (a legtöbb esetben csak egy bizonyos ideig) visszaforgassa, vagyis újra terméket vásároljon belőle.

Jó pap holtig tanul

Az MLM rendszerek tagjai közül elég kevesen rendelkeznek kereskedelmi végzettséggel, így logikusnak tűnik, hogy a belépés után valamilyen képzésre, legalább a termékekkel kapcsolatban szükség van. Ez is az egyetlen pont, amiben a társaságok is megegyeznek, mindegyikük biztosít képzési lehetőséget, ám az csakis az Amway esetében kötelező, itt évi három egy hétvégés konferencián és négy félnapos szemináriumon kell részt venni. A képzés a legtöbb esetben ingyenes

Fogd a pénzt és fuss!

Elérkeztünk a leglényegesebb kérdéshez, hogyan is lesz nekünk mindebből jövedelmünk. Két csoportba kell osztanunk az magyarországi MLM rendszereket attól függően, hogy hogyan juttatnak vissza a haszonból a tagoknak. Az egyik csoportot az Avon és az Oriflame alkotja, míg a másikat az Amway és az Aloe Vera alkotja, míg kifizetés szempontból kettőjük között helyezkedik el a FM Group.

Az Avon és az Oriflame esetében az értéksesítő megrendeli a termékeket, amely a cég neki diszkonttal vagyis árkedvezménnyel ad, a jövedelem a katalógusos ár (a vevő által fizetett) ár és a diszkontár különbségéből származik. De míg az Avonnál a forgalom alapján dől el, hogy mekkora a diszkont, addig az Oriflame esetében a bizonyos termékmennyiség felett értékesítőket mentesítik bizonyos költségek, adminisztrációs költség és szállítási díj (együttesen körülbelül 1 100 forint) alól.

A másik csoport tagjai az általuk és a mások által lebonyolított forgalom alapján kapnak jutalékot, amelyhez azonban csakis úgy tud hozzájutni az értékesítő ha kiváltja az egyéni vállalkozó lesz. Az FM Group a két kategória között helyezkedik el, egyrészről az egyéni vállalkozóként működő tagjai számára havonta biztosítja a jutalékkivétel lehetőségét, másrészről évente egyszer fizet jutalékot azon tagjai számára, akik magánszemélyként vesznek részt a hálózatban. Ez a jövedelem adóköteles, a személyi jövedelem bevallásban az egyéb jövedelem alá kell besorolni. Azonban megteheted azt is, hogy a jutalék 50 százalékát levásárolod, és csak a másik felét veszed ki.

Fuss, de van mivel?

Az általunk megkérdezett tagok mindegyike jelenleg is aktívan tevékenykedik, tehát valószínűleg megtalálta a számítását. Azt viszont ki kell emelnünk, hogy az általunk megkérdezettek elmondása szerint, míg az Avon, az Oriflame termékek forgalmazásából származó jövedelem (tanácsadói szinten) inkább mellékkeresetként funkcionál, addig a másik három társaság tagjai között szép számmal vannak, akik bevételei a kereskedésből származnak.

A Pénzcentrum.hu által közölt adatok a különböző rendszerek egy-egy tagjától származnak, így annak pontosságáért felelősséget nem tudunk vállalni, a rendszerek hatékonyságáról elhangzó vélemények is az általunk megkérdezettek véleményét tükrözik.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?