8 °C Budapest

Itt valami bűzlik - minimálbér percek alatt...

Pénzcentrum
2006. október 13. 14:00

Sokat hallani bukott piramis rendszerekről, milliárdos csalásokról, évtizedekre bekasznizott "vállalkozókról", a pénzük után futó befektetőkről és végeláthatatlan hosszú pereskedésekről. Mi is megemlékeztünk már arról néhány hete, hogy milyen módon lehet az illegális piramisjáték tulajdonságainak felismerésével a csapdát elkerülni. Ebben az esetben a nem minden, ami fénylik mondás fordítva is igaz, ugyanis több olyan vállalat is van, amely sikeresen és a kereteiben munkálkodók számára is hasznosan tevékenykedik. Lássuk, mit tud nyújtani az Avon, Az Oriflame és a FM Group multi-level marketingrendszerei!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Választásunk azért esett ezekre a cégekre, mert egyrészt külföldön is elismert, évtizedek óta működő hálózattal rendelkeznek, másrészt mert ezek terjednek leginkább napjainkban a fiatalok körében, akik kiegészítő jövedelemként tekintenek az innen szerzett forrásokra.

A legújabban teret nyerő üzletág a "parfüm business", amelyben azért férnek el annyian, mert az eredeti helyett a csupán illatot preferáló, bőkezű, vagy vékony pénztárcájú vásárlók más-más igényekkel rendelkeznek, és ezeket más szolgáltatások nyújtásával lehet kielégíteni. A magyar lakosság nagy része rendkívüli módon ár-érzékeny, ezért főleg egy olyan hamar fogyó eszköz esetében, mint a parfüm, nem érdekeltek abban, hogy a nagy drogériákban vásároljanak "méregdrága" termékeket, mikor azokat névtelen üvegekben sokkal olcsóbban is megvehetik.

Ez az igény lehet az egyik életre keltő motívuma az FM Group hálózatnak, amely a nagy kozmetikai cégekhez hasonlóan saját értékesítő hálózattal rendelkezik. A belépéshez nem kell mást tennünk, mint megvásárolni a 100 mintát tartalmazó starter csomagot dekoratív bőrmappában 7900 forintért (jelenleg akciósan 6500 forintért), és vállalnunk, hogy havonta legalább két felnőtt parfümöt vásárolni, amelynek ára darabonként 2950 forint. A női parfümök 30 ml-esek, míg a férfiaké 50 ml-esek.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, az értékesítő minden egyes eladott üveg után részesedést kap, ami jelen esetben 1300 Ft. Ráadásul a tapasztalatok szerint ezt a szép summát viszonylag kevés energia befektetéssel, akár heti két órányi munkával is meg lehet keresni a minimálbért. Emellett mindenki kialakíthatja a saját hálózatát vagyis az általa "beszervezett" emberek kezén átfolyó forgalom után jutalékot kap.

A rendszer egyetlen felróható hibájaként azt említhetjük meg, hogy annak ellenére, hogy az értékesítő és az FM Group között szerződéses jogviszony áll fenn, amely lehet megbízási, tagsági, illetve értékesítési szerződés, a belőle származó jövedelem után az értékesítők adót nem fizetnek.

A belépés azonban leginkább azoknak hozhat a jelentős hasznot, aki kiterjedt ismeretségi körrel, rengeteg rokonnal, és jó kommunikációs és rábeszélési képességgel rendelkeznek.

A másik világméretű kozmetikai cég is hasonló mechanizmussal dolgozik. De az Avonhoz történő belépés ingyenes és havonta egy katalógust és a két havonta megjelenő hírújság egy példányát ajándékba adnak a terjesztőknek, jelen esetben tanácsadónőknek, amelyben a legújabb, a régi és az akciós termékek közül válogathatnak az érdeklődők.

Egy minimális rendelési mennyiség felett a terjesztők azonban nem az egyes termékek után, hanem az általuk lebonyolított rendelés, forgalom alapján sávosan kapják a juttatásokat. Értesüléseink szerint körülbelül 12 ezer forintos rendelés alatt 0 százalék a jutalék, amely 30 százalékig csúszhat fel, de ehhez már igencsak nagy vevőkörre van szükség, mert a határösszeg a 70 ezer forintot is elérheti. Emellett az Avon csupán a minimális rendelési mennyiséget elérők esetében vállalja magára a postaköltséget.

Az Avon 14 éves tevékenykedik Magyarországon is kiterjedt tanácsadói hálózattal rendelkezik, amit koordinátorok segítségével fog össze. A koordinátorok azonban nem beszervező, hanem szervező funkciót látnak, annak ellenére, hogy az körzetükbe tartozó tanácsadók forgalma után jutalékot kapnak. Ennek alapját azonban a koordinációval együtt járó többletmunka képezi.

Az Avon esetében is felmerül az adózatlan jövedelem kérdése, amelyet a cég a következőképpen hidal át: a terjesztő haszna abból származik, hogy az nála megrendelt termékeket a rendelési küszöbök felett a cég számára úgymond akciósan, meghatározott százalékkal olcsóbban adja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.01 23:10
Hagyományunkhoz híven idén is összeállítottunk egy virtuális adventi naptárat a számunkra fontos gon...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?