Mellár: miért késik az államháztartási reform?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 13:20

Miért késik a gazdasági kiigazítás, az átfogó államháztartási reform? - tette fel a kérdést Mellár Tamás, a Corvinus Egyetem tanár az ICEG és a HBLF konferenciáján. Véleménye szerint hiányzik a szakmai egyetértés, a terhek és eredmények időbeli és mennyiségi inkonzisztenciája miatt a politikai bátorság sincs meg. Az utóbbi 15 évben Mellár számításai szerint az államháztartás GDP arányos

Miért késik a gazdasági kiigazítás, az átfogó államháztartási reform? - tette fel a kérdést Mellár Tamás, a Corvinus Egyetem tanár az ICEG és a HBLF konferenciáján. Véleménye szerint hiányzik a szakmai egyetértés, a terhek és eredmények időbeli és mennyiségi inkonzisztenciája miatt a politikai bátorság sincs meg.


Az utóbbi 15 évben Mellár számításai szerint az államháztartás GDP arányos hiánya átlagosan 5% volt. Kiugró években ('94, '98, '02) a deficit elérte a GDP 8-10%-át. A magas hiány ellenére alapvető reformok, radikális kiigazítás nem történt. Ehelyett a kiadások elinflálásával, fűnyíró módszerrel, zárolásokkal találkozhattunk.

Reform-kísérletek történtek. Ilyen volt a Bokros-csomag, de ez inkább csak egyfajta próbálkozás volt megvalósult formájában. A privatizáció célja a legtöbb esetben a bevételszerzés volt és nem a funkcióleadás. Jellemzően csak látszatmegoldások születtek, a költségek érdemben nem csökkentek. A nyugdíjreform bizonyos eredményeket hozott, de komplex megoldást nem nyújtott.

Mellár szerint azért késik a reform, mert nem látható pontosan, hogy ki és milyen terheket visel, a reformok által érintett szereplők nem jól informáltak. Hazánk esetében a rövid távú költségek a rövid előnyöket lényegesen meghaladják. Emellett nincs szakmai egyetértés sem, a politikai, társadalmi ellenállás magas.

Fontos lenne szakmai konszenzus kialakítani, hogy a reform sikeresen végrehajtható legyen. Ennek politikai ciklusokon átívelőnek kell lenni. Hosszú távra meg kell határozni, hogy hol mekkora kiadáscsökkentésre van szükség, és ezt évente konzekvensen meg is kell valósítani. Az egyes állami intézmények feladatait, kiadásait felül kell vizsgálni, paritásos elven szakértői bizottságokat kell felállítani. A felvilágosító munka nagyon fontos, ezzel a felesleges riogatás elkerülhető.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?