0 °C Budapest

Mellár: miért késik az államháztartási reform?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 13:20

Miért késik a gazdasági kiigazítás, az átfogó államháztartási reform? - tette fel a kérdést Mellár Tamás, a Corvinus Egyetem tanár az ICEG és a HBLF konferenciáján. Véleménye szerint hiányzik a szakmai egyetértés, a terhek és eredmények időbeli és mennyiségi inkonzisztenciája miatt a politikai bátorság sincs meg. Az utóbbi 15 évben Mellár számításai szerint az államháztartás GDP arányos

Miért késik a gazdasági kiigazítás, az átfogó államháztartási reform? - tette fel a kérdést Mellár Tamás, a Corvinus Egyetem tanár az ICEG és a HBLF konferenciáján. Véleménye szerint hiányzik a szakmai egyetértés, a terhek és eredmények időbeli és mennyiségi inkonzisztenciája miatt a politikai bátorság sincs meg.


Az utóbbi 15 évben Mellár számításai szerint az államháztartás GDP arányos hiánya átlagosan 5% volt. Kiugró években ('94, '98, '02) a deficit elérte a GDP 8-10%-át. A magas hiány ellenére alapvető reformok, radikális kiigazítás nem történt. Ehelyett a kiadások elinflálásával, fűnyíró módszerrel, zárolásokkal találkozhattunk.

Reform-kísérletek történtek. Ilyen volt a Bokros-csomag, de ez inkább csak egyfajta próbálkozás volt megvalósult formájában. A privatizáció célja a legtöbb esetben a bevételszerzés volt és nem a funkcióleadás. Jellemzően csak látszatmegoldások születtek, a költségek érdemben nem csökkentek. A nyugdíjreform bizonyos eredményeket hozott, de komplex megoldást nem nyújtott.

Mellár szerint azért késik a reform, mert nem látható pontosan, hogy ki és milyen terheket visel, a reformok által érintett szereplők nem jól informáltak. Hazánk esetében a rövid távú költségek a rövid előnyöket lényegesen meghaladják. Emellett nincs szakmai egyetértés sem, a politikai, társadalmi ellenállás magas.

Fontos lenne szakmai konszenzus kialakítani, hogy a reform sikeresen végrehajtható legyen. Ennek politikai ciklusokon átívelőnek kell lenni. Hosszú távra meg kell határozni, hogy hol mekkora kiadáscsökkentésre van szükség, és ezt évente konzekvensen meg is kell valósítani. Az egyes állami intézmények feladatait, kiadásait felül kell vizsgálni, paritásos elven szakértői bizottságokat kell felállítani. A felvilágosító munka nagyon fontos, ezzel a felesleges riogatás elkerülhető.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem