11 °C Budapest

Az alapok történetének legsikeresebb féléve

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 11:02

A befektetési alappiac első félévét értékelte ma a BAMOSZ elnöksége. A kezelt vagyon növekedése tekintetében az alappiac összességében közel 500 mrd Ft-tal bővült, mely 46%-os növekedésnek felelt meg. A félév végén az alapok összvagyona meghaladta az 1,550 mrd Ft-ot. Holtzer Péter a BAMOSZ elnöke a sikert részben a kedvező piaci teljesítménynek tulajdonította. A piacon egyre több az innovatív konstrukció, népszerűek az ingatlan és a garantált alapok is. Kovács Zsolt a BAMOSZ elnökség részéről elmondta, hogy nem volt olyan alaptípus az első félévben, mely ne hozott volna reálhozamot.

A pénzpiaci alapokba ment a legtöbb pénz, robbantak az ingatlan alapok

Az első féléves közel 500 mrd Ft-os növekedés legnagyobb részét a pénzpiaci alapok növekedése adta közel 160 mrd Ft-tal. Ezt követték a kötvényalapok 120 mrd Ft-tal, majd az ingatlanalapok közel 120 mrd Ft-tal. A félév végén pénzpiaci alapban kb. 530 mrd Ft, kötvényalapban közel 545 mrd Ft, ingatlan alapban közel 220 mrd Ft volt. A pénzpiaci alapok vagyona közel másfélszeresére nőtt, az ingatlan alapok több mint duplájukra bővültek (118%). Említést érdemelnek még a garantált alapok, ahol 84%-kal nőtt a kezelt vagyon (a félév végén az állomány 74 mrd Ft-ot tett ki).


Forrás: BAMOSZ, adatok m Ft-ban


Részvényalapok a csúcson

A vagyonalakulás mellett érdemes az alaptípusok hozamteljesítményét is értékelni. A legjobban a hazai tiszta részvényalapok hoztak átlagosan 26.17%-os teljesítménnyel. Megfigyelhető, hogy minden olyan alaptípus, ahol a hazai részvények aránya érdemleges lehet (részvény-túlsúlyos, kiegyensúlyozott vegyes stb.), ott a hozam alapú teljesítménymutatók igen kedvezőek voltak. A külső piacokra tekintve a nemzetközi részvényalapok is jól hoztak, de ennek ellenére teljesítményük jellemzően elmaradt a hazai alapokétól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részvényalapok hagyományosan egy viszonylag kockázatosabb kategóriát jelentenek, az ennél kevésbé kockázatos kötvény, pénzpiaci és ingatlan alapok hozamteljesítményei alacsonyabbak. Egy átlagos hazai pénzpiaci alap az első félévben 3.83%-ot hozott, egy hazai rövid kötvény 5.28%-ot, egy hosszabb kötvény 6.12%-ot. A hazai ingatlan alapok a rövid kötvényekhez hasonló, 5.19%-os hozamot értek el.

Vagyonkezelői körkép

A BAMOSZ tagok nem csak alapokat kezelnek, hanem egyéb vagyonkezelési tevékenységet (pl. pénztárak) is végeznek. Az egyéb vagyonelemek már nagyobb arányt képviselnek a vagyonkezelt portfóliókban mint az alapok, ezek nagysága 15%-kal nőtt az első félévben. Az alapkezelők által kezelt pénztári vagyon a félév végén 1,219 mrd Ft volt, a biztosítók egyéb vagyonelemei továbbra is a második legjelentősebb kategóriát alkotják 573 mrd Ft-tal. Megfigyelhető, hogy egyre jelentősebb a unit-linked termékek piaca is (163.5 mrd Ft), itt 25%-os növekedés történt fél éve alatt. A BAMOSZ adatai szerint a szövetség tagjai a félév elején a teljes pénztári vagyon 77%-át, a teljes biztosítói vagyon 53%-át kezelték.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem