25 °C Budapest

Az alapok történetének legsikeresebb féléve

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 11:02

A befektetési alappiac első félévét értékelte ma a BAMOSZ elnöksége. A kezelt vagyon növekedése tekintetében az alappiac összességében közel 500 mrd Ft-tal bővült, mely 46%-os növekedésnek felelt meg. A félév végén az alapok összvagyona meghaladta az 1,550 mrd Ft-ot. Holtzer Péter a BAMOSZ elnöke a sikert részben a kedvező piaci teljesítménynek tulajdonította. A piacon egyre több az innovatív konstrukció, népszerűek az ingatlan és a garantált alapok is. Kovács Zsolt a BAMOSZ elnökség részéről elmondta, hogy nem volt olyan alaptípus az első félévben, mely ne hozott volna reálhozamot.

A pénzpiaci alapokba ment a legtöbb pénz, robbantak az ingatlan alapok

Az első féléves közel 500 mrd Ft-os növekedés legnagyobb részét a pénzpiaci alapok növekedése adta közel 160 mrd Ft-tal. Ezt követték a kötvényalapok 120 mrd Ft-tal, majd az ingatlanalapok közel 120 mrd Ft-tal. A félév végén pénzpiaci alapban kb. 530 mrd Ft, kötvényalapban közel 545 mrd Ft, ingatlan alapban közel 220 mrd Ft volt. A pénzpiaci alapok vagyona közel másfélszeresére nőtt, az ingatlan alapok több mint duplájukra bővültek (118%). Említést érdemelnek még a garantált alapok, ahol 84%-kal nőtt a kezelt vagyon (a félév végén az állomány 74 mrd Ft-ot tett ki).


Forrás: BAMOSZ, adatok m Ft-ban


Részvényalapok a csúcson

A vagyonalakulás mellett érdemes az alaptípusok hozamteljesítményét is értékelni. A legjobban a hazai tiszta részvényalapok hoztak átlagosan 26.17%-os teljesítménnyel. Megfigyelhető, hogy minden olyan alaptípus, ahol a hazai részvények aránya érdemleges lehet (részvény-túlsúlyos, kiegyensúlyozott vegyes stb.), ott a hozam alapú teljesítménymutatók igen kedvezőek voltak. A külső piacokra tekintve a nemzetközi részvényalapok is jól hoztak, de ennek ellenére teljesítményük jellemzően elmaradt a hazai alapokétól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A részvényalapok hagyományosan egy viszonylag kockázatosabb kategóriát jelentenek, az ennél kevésbé kockázatos kötvény, pénzpiaci és ingatlan alapok hozamteljesítményei alacsonyabbak. Egy átlagos hazai pénzpiaci alap az első félévben 3.83%-ot hozott, egy hazai rövid kötvény 5.28%-ot, egy hosszabb kötvény 6.12%-ot. A hazai ingatlan alapok a rövid kötvényekhez hasonló, 5.19%-os hozamot értek el.

Vagyonkezelői körkép

A BAMOSZ tagok nem csak alapokat kezelnek, hanem egyéb vagyonkezelési tevékenységet (pl. pénztárak) is végeznek. Az egyéb vagyonelemek már nagyobb arányt képviselnek a vagyonkezelt portfóliókban mint az alapok, ezek nagysága 15%-kal nőtt az első félévben. Az alapkezelők által kezelt pénztári vagyon a félév végén 1,219 mrd Ft volt, a biztosítók egyéb vagyonelemei továbbra is a második legjelentősebb kategóriát alkotják 573 mrd Ft-tal. Megfigyelhető, hogy egyre jelentősebb a unit-linked termékek piaca is (163.5 mrd Ft), itt 25%-os növekedés történt fél éve alatt. A BAMOSZ adatai szerint a szövetség tagjai a félév elején a teljes pénztári vagyon 77%-át, a teljes biztosítói vagyon 53%-át kezelték.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15