25 °C Budapest

Az alapok történetének legsikeresebb féléve

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 11:02

A befektetési alappiac első félévét értékelte ma a BAMOSZ elnöksége. A kezelt vagyon növekedése tekintetében az alappiac összességében közel 500 mrd Ft-tal bővült, mely 46%-os növekedésnek felelt meg. A félév végén az alapok összvagyona meghaladta az 1,550 mrd Ft-ot. Holtzer Péter a BAMOSZ elnöke a sikert részben a kedvező piaci teljesítménynek tulajdonította. A piacon egyre több az innovatív konstrukció, népszerűek az ingatlan és a garantált alapok is. Kovács Zsolt a BAMOSZ elnökség részéről elmondta, hogy nem volt olyan alaptípus az első félévben, mely ne hozott volna reálhozamot.

A pénzpiaci alapokba ment a legtöbb pénz, robbantak az ingatlan alapok

Az első féléves közel 500 mrd Ft-os növekedés legnagyobb részét a pénzpiaci alapok növekedése adta közel 160 mrd Ft-tal. Ezt követték a kötvényalapok 120 mrd Ft-tal, majd az ingatlanalapok közel 120 mrd Ft-tal. A félév végén pénzpiaci alapban kb. 530 mrd Ft, kötvényalapban közel 545 mrd Ft, ingatlan alapban közel 220 mrd Ft volt. A pénzpiaci alapok vagyona közel másfélszeresére nőtt, az ingatlan alapok több mint duplájukra bővültek (118%). Említést érdemelnek még a garantált alapok, ahol 84%-kal nőtt a kezelt vagyon (a félév végén az állomány 74 mrd Ft-ot tett ki).


Forrás: BAMOSZ, adatok m Ft-ban


Részvényalapok a csúcson

A vagyonalakulás mellett érdemes az alaptípusok hozamteljesítményét is értékelni. A legjobban a hazai tiszta részvényalapok hoztak átlagosan 26.17%-os teljesítménnyel. Megfigyelhető, hogy minden olyan alaptípus, ahol a hazai részvények aránya érdemleges lehet (részvény-túlsúlyos, kiegyensúlyozott vegyes stb.), ott a hozam alapú teljesítménymutatók igen kedvezőek voltak. A külső piacokra tekintve a nemzetközi részvényalapok is jól hoztak, de ennek ellenére teljesítményük jellemzően elmaradt a hazai alapokétól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A részvényalapok hagyományosan egy viszonylag kockázatosabb kategóriát jelentenek, az ennél kevésbé kockázatos kötvény, pénzpiaci és ingatlan alapok hozamteljesítményei alacsonyabbak. Egy átlagos hazai pénzpiaci alap az első félévben 3.83%-ot hozott, egy hazai rövid kötvény 5.28%-ot, egy hosszabb kötvény 6.12%-ot. A hazai ingatlan alapok a rövid kötvényekhez hasonló, 5.19%-os hozamot értek el.

Vagyonkezelői körkép

A BAMOSZ tagok nem csak alapokat kezelnek, hanem egyéb vagyonkezelési tevékenységet (pl. pénztárak) is végeznek. Az egyéb vagyonelemek már nagyobb arányt képviselnek a vagyonkezelt portfóliókban mint az alapok, ezek nagysága 15%-kal nőtt az első félévben. Az alapkezelők által kezelt pénztári vagyon a félév végén 1,219 mrd Ft volt, a biztosítók egyéb vagyonelemei továbbra is a második legjelentősebb kategóriát alkotják 573 mrd Ft-tal. Megfigyelhető, hogy egyre jelentősebb a unit-linked termékek piaca is (163.5 mrd Ft), itt 25%-os növekedés történt fél éve alatt. A BAMOSZ adatai szerint a szövetség tagjai a félév elején a teljes pénztári vagyon 77%-át, a teljes biztosítói vagyon 53%-át kezelték.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?