29 °C Budapest

Az alapok történetének legsikeresebb féléve

Pénzcentrum
2005. augusztus 2. 11:02

A befektetési alappiac első félévét értékelte ma a BAMOSZ elnöksége. A kezelt vagyon növekedése tekintetében az alappiac összességében közel 500 mrd Ft-tal bővült, mely 46%-os növekedésnek felelt meg. A félév végén az alapok összvagyona meghaladta az 1,550 mrd Ft-ot. Holtzer Péter a BAMOSZ elnöke a sikert részben a kedvező piaci teljesítménynek tulajdonította. A piacon egyre több az innovatív konstrukció, népszerűek az ingatlan és a garantált alapok is. Kovács Zsolt a BAMOSZ elnökség részéről elmondta, hogy nem volt olyan alaptípus az első félévben, mely ne hozott volna reálhozamot.

A pénzpiaci alapokba ment a legtöbb pénz, robbantak az ingatlan alapok

Az első féléves közel 500 mrd Ft-os növekedés legnagyobb részét a pénzpiaci alapok növekedése adta közel 160 mrd Ft-tal. Ezt követték a kötvényalapok 120 mrd Ft-tal, majd az ingatlanalapok közel 120 mrd Ft-tal. A félév végén pénzpiaci alapban kb. 530 mrd Ft, kötvényalapban közel 545 mrd Ft, ingatlan alapban közel 220 mrd Ft volt. A pénzpiaci alapok vagyona közel másfélszeresére nőtt, az ingatlan alapok több mint duplájukra bővültek (118%). Említést érdemelnek még a garantált alapok, ahol 84%-kal nőtt a kezelt vagyon (a félév végén az állomány 74 mrd Ft-ot tett ki).


Forrás: BAMOSZ, adatok m Ft-ban


Részvényalapok a csúcson

A vagyonalakulás mellett érdemes az alaptípusok hozamteljesítményét is értékelni. A legjobban a hazai tiszta részvényalapok hoztak átlagosan 26.17%-os teljesítménnyel. Megfigyelhető, hogy minden olyan alaptípus, ahol a hazai részvények aránya érdemleges lehet (részvény-túlsúlyos, kiegyensúlyozott vegyes stb.), ott a hozam alapú teljesítménymutatók igen kedvezőek voltak. A külső piacokra tekintve a nemzetközi részvényalapok is jól hoztak, de ennek ellenére teljesítményük jellemzően elmaradt a hazai alapokétól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A részvényalapok hagyományosan egy viszonylag kockázatosabb kategóriát jelentenek, az ennél kevésbé kockázatos kötvény, pénzpiaci és ingatlan alapok hozamteljesítményei alacsonyabbak. Egy átlagos hazai pénzpiaci alap az első félévben 3.83%-ot hozott, egy hazai rövid kötvény 5.28%-ot, egy hosszabb kötvény 6.12%-ot. A hazai ingatlan alapok a rövid kötvényekhez hasonló, 5.19%-os hozamot értek el.

Vagyonkezelői körkép

A BAMOSZ tagok nem csak alapokat kezelnek, hanem egyéb vagyonkezelési tevékenységet (pl. pénztárak) is végeznek. Az egyéb vagyonelemek már nagyobb arányt képviselnek a vagyonkezelt portfóliókban mint az alapok, ezek nagysága 15%-kal nőtt az első félévben. Az alapkezelők által kezelt pénztári vagyon a félév végén 1,219 mrd Ft volt, a biztosítók egyéb vagyonelemei továbbra is a második legjelentősebb kategóriát alkotják 573 mrd Ft-tal. Megfigyelhető, hogy egyre jelentősebb a unit-linked termékek piaca is (163.5 mrd Ft), itt 25%-os növekedés történt fél éve alatt. A BAMOSZ adatai szerint a szövetség tagjai a félév elején a teljes pénztári vagyon 77%-át, a teljes biztosítói vagyon 53%-át kezelték.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem