29 °C Budapest

Magasak vagy alacsonyak a kamatok?

Pénzcentrum
2005. július 27. 15:34

Egy, az USA-ban használatos szabállyal próbált véleményt alkotni a JPMorgan Chase elemzője a közép-európai kamatszintekről. A szakértő, az ún. Taylor-szabály alapján vizsgált egy elméleti értéket, ehhez hasonlította a múltbeli értékeket és igyekezett egyfajta előrejelzést adni a várható kamatszintekre. A modell meglehetősen érzékeny a feltevésekre és azokra az előrejelzésekre, melyek a bemenő paramétereket alkotják. Emiatt az eredményeket is óvatosan kell értékelni, csak egyfajta benchmarkként használhatók.

A Taylor-szabálynak számos változata létezik, célja, hogy néhány külső változó mellett megbecsülje az optimális kamatszintet. Ilyen változó jellemzően az infláció, a növekedés potenciális szinttől való eltérése, az indokolt reálkamatláb stb. A JPMorgan elemzője a következő összefüggést használta az elméleti értékek meghatározásához:

elméleti kamatszint = 0.75*((infláció+egyensúlyi reálkamatláb+0.5*(inflációs cél eltérése az aktuálistól)+0.5*(a növekedésnek a potenciálistól való eltérése, output gap))+0.25*(az elméleti kamatszint késleltetett értéke).

Az alábbiakban három ország esetében mutatjuk be a vizsgálat eredményeit. A szaggatott vonalak az elméleti értékeket, a folytonosak a múltbeli illetve a JPMorgan által egyéb módszerrel készített prognózisokat mutatják.

A Taylor-szabály szerint az irányadó kamatszintnek Lengyelországban az év végére 3.5%-ra kellene csökkennie a mostani 4.75%-ról. A jövő évben aztán a ráta ismét emelkedne (4%-ra) és jellemzően meg is tartaná ezt a szintet. A JPMorgan előrejelzése a szabálytól némileg eltér, és nem gondolják, hogy a jegybank decemberre 4-4.25% alá vágná a kamatokat. 2006 decemberére a 14 napos intervenciós ráta 3.75%-ig süllyedhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar eset az egyedüli a vizsgált 3 ország viszonylatában, ahol a JPMorgan előrejelzéséhez képest a Taylor-szabály lényegesen alacsonyabb kamatszintet jelez a jövő évre. 2006 első negyedében a 2 hetes reporáta 5%-ig csökkenhet, az első félév végére 4.5%-ig a Taylor-szabály szerint. Az elemzők a szabály által sugalltnál magasabb kamatokat várnak (6% illetve 5.75%), melynek oka, hogy az adócsökkentések miatti hirtelen inflációcsökkenést a jegybank a várakozások szerint nem fogja kamatpolitikájában teljesen lekövetni azok egyszeri jellege miatt.

Csehországban a jelenlegi 1.75%-os reporáta mintegy 100 bp-tal van a Taylor-szabály által indokolt alatt. A JPMorgan becslése szerint 2005 során a ráta változatlan marad. A Taylor-szabály a vizsgált időszak végére mintegy 125 bp-tal mutat magasabb értéket az 1.75%-os előrejelzésnél. A feltételezések szerint a cseh jegybank az emelkedő inflációs index ellenére nem emel majd kamatot a maginfláció kedvezőbb alakulása miatt. A kamatszint elsősorban akkor emelkedhet, ha a növekedés gyorsul illetve az Európai Központi Bank a vizsgált időszak alatt kamatot emel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?