28 °C Budapest

Magasak vagy alacsonyak a kamatok?

Pénzcentrum
2005. július 27. 15:34

Egy, az USA-ban használatos szabállyal próbált véleményt alkotni a JPMorgan Chase elemzője a közép-európai kamatszintekről. A szakértő, az ún. Taylor-szabály alapján vizsgált egy elméleti értéket, ehhez hasonlította a múltbeli értékeket és igyekezett egyfajta előrejelzést adni a várható kamatszintekre. A modell meglehetősen érzékeny a feltevésekre és azokra az előrejelzésekre, melyek a bemenő paramétereket alkotják. Emiatt az eredményeket is óvatosan kell értékelni, csak egyfajta benchmarkként használhatók.

A Taylor-szabálynak számos változata létezik, célja, hogy néhány külső változó mellett megbecsülje az optimális kamatszintet. Ilyen változó jellemzően az infláció, a növekedés potenciális szinttől való eltérése, az indokolt reálkamatláb stb. A JPMorgan elemzője a következő összefüggést használta az elméleti értékek meghatározásához:

elméleti kamatszint = 0.75*((infláció+egyensúlyi reálkamatláb+0.5*(inflációs cél eltérése az aktuálistól)+0.5*(a növekedésnek a potenciálistól való eltérése, output gap))+0.25*(az elméleti kamatszint késleltetett értéke).

Az alábbiakban három ország esetében mutatjuk be a vizsgálat eredményeit. A szaggatott vonalak az elméleti értékeket, a folytonosak a múltbeli illetve a JPMorgan által egyéb módszerrel készített prognózisokat mutatják.

A Taylor-szabály szerint az irányadó kamatszintnek Lengyelországban az év végére 3.5%-ra kellene csökkennie a mostani 4.75%-ról. A jövő évben aztán a ráta ismét emelkedne (4%-ra) és jellemzően meg is tartaná ezt a szintet. A JPMorgan előrejelzése a szabálytól némileg eltér, és nem gondolják, hogy a jegybank decemberre 4-4.25% alá vágná a kamatokat. 2006 decemberére a 14 napos intervenciós ráta 3.75%-ig süllyedhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar eset az egyedüli a vizsgált 3 ország viszonylatában, ahol a JPMorgan előrejelzéséhez képest a Taylor-szabály lényegesen alacsonyabb kamatszintet jelez a jövő évre. 2006 első negyedében a 2 hetes reporáta 5%-ig csökkenhet, az első félév végére 4.5%-ig a Taylor-szabály szerint. Az elemzők a szabály által sugalltnál magasabb kamatokat várnak (6% illetve 5.75%), melynek oka, hogy az adócsökkentések miatti hirtelen inflációcsökkenést a jegybank a várakozások szerint nem fogja kamatpolitikájában teljesen lekövetni azok egyszeri jellege miatt.

Csehországban a jelenlegi 1.75%-os reporáta mintegy 100 bp-tal van a Taylor-szabály által indokolt alatt. A JPMorgan becslése szerint 2005 során a ráta változatlan marad. A Taylor-szabály a vizsgált időszak végére mintegy 125 bp-tal mutat magasabb értéket az 1.75%-os előrejelzésnél. A feltételezések szerint a cseh jegybank az emelkedő inflációs index ellenére nem emel majd kamatot a maginfláció kedvezőbb alakulása miatt. A kamatszint elsősorban akkor emelkedhet, ha a növekedés gyorsul illetve az Európai Központi Bank a vizsgált időszak alatt kamatot emel.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?