-2 °C Budapest

Magasak vagy alacsonyak a kamatok?

Pénzcentrum
2005. július 27. 15:34

Egy, az USA-ban használatos szabállyal próbált véleményt alkotni a JPMorgan Chase elemzője a közép-európai kamatszintekről. A szakértő, az ún. Taylor-szabály alapján vizsgált egy elméleti értéket, ehhez hasonlította a múltbeli értékeket és igyekezett egyfajta előrejelzést adni a várható kamatszintekre. A modell meglehetősen érzékeny a feltevésekre és azokra az előrejelzésekre, melyek a bemenő paramétereket alkotják. Emiatt az eredményeket is óvatosan kell értékelni, csak egyfajta benchmarkként használhatók.

A Taylor-szabálynak számos változata létezik, célja, hogy néhány külső változó mellett megbecsülje az optimális kamatszintet. Ilyen változó jellemzően az infláció, a növekedés potenciális szinttől való eltérése, az indokolt reálkamatláb stb. A JPMorgan elemzője a következő összefüggést használta az elméleti értékek meghatározásához:

elméleti kamatszint = 0.75*((infláció+egyensúlyi reálkamatláb+0.5*(inflációs cél eltérése az aktuálistól)+0.5*(a növekedésnek a potenciálistól való eltérése, output gap))+0.25*(az elméleti kamatszint késleltetett értéke).

Az alábbiakban három ország esetében mutatjuk be a vizsgálat eredményeit. A szaggatott vonalak az elméleti értékeket, a folytonosak a múltbeli illetve a JPMorgan által egyéb módszerrel készített prognózisokat mutatják.

A Taylor-szabály szerint az irányadó kamatszintnek Lengyelországban az év végére 3.5%-ra kellene csökkennie a mostani 4.75%-ról. A jövő évben aztán a ráta ismét emelkedne (4%-ra) és jellemzően meg is tartaná ezt a szintet. A JPMorgan előrejelzése a szabálytól némileg eltér, és nem gondolják, hogy a jegybank decemberre 4-4.25% alá vágná a kamatokat. 2006 decemberére a 14 napos intervenciós ráta 3.75%-ig süllyedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A magyar eset az egyedüli a vizsgált 3 ország viszonylatában, ahol a JPMorgan előrejelzéséhez képest a Taylor-szabály lényegesen alacsonyabb kamatszintet jelez a jövő évre. 2006 első negyedében a 2 hetes reporáta 5%-ig csökkenhet, az első félév végére 4.5%-ig a Taylor-szabály szerint. Az elemzők a szabály által sugalltnál magasabb kamatokat várnak (6% illetve 5.75%), melynek oka, hogy az adócsökkentések miatti hirtelen inflációcsökkenést a jegybank a várakozások szerint nem fogja kamatpolitikájában teljesen lekövetni azok egyszeri jellege miatt.

Csehországban a jelenlegi 1.75%-os reporáta mintegy 100 bp-tal van a Taylor-szabály által indokolt alatt. A JPMorgan becslése szerint 2005 során a ráta változatlan marad. A Taylor-szabály a vizsgált időszak végére mintegy 125 bp-tal mutat magasabb értéket az 1.75%-os előrejelzésnél. A feltételezések szerint a cseh jegybank az emelkedő inflációs index ellenére nem emel majd kamatot a maginfláció kedvezőbb alakulása miatt. A kamatszint elsősorban akkor emelkedhet, ha a növekedés gyorsul illetve az Európai Központi Bank a vizsgált időszak alatt kamatot emel.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm