11 °C Budapest

Reuters felmérés: további kamatcsökkentés, megfeleződő infláció

Pénzcentrum
2005. július 14. 12:00

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan újabb negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot. A tervezett áfacsökkentések hatására jövőre megfeleződhet az infláció, de a kormánynak a már bejelentettnél jóval nagyobb kiadáslefaragásokra lesz szüksége, ha a cél közelében akarja tartani az államháztartás hiányát - mindezt a Reuters júliusi felmérésében résztvevő elemzők mondták. Az elemzők többsége hisz az euró 2010-es bevezetésében, a forint/euró árfolyamot az év végére 250 köré várják.

A havonta végzett felmérés júliusban tükrözte először a kormány által a jövő évre tervezett áfacsökkentés makrogazdasági hatásait. Az elemzők által valószínűsített fő hatás az inflációban jelentkezik.

Változatlanul hagyták 3.9 százalékos inflációs előrejelzésüket 2005 végére, a 2006 decemberi konszenzus azonban 1.5 százalékponttal 2.0 százalékra csökkent.

Nem változott a 2006-os államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzés: az elemzők szerint a nyugdíjreform költségeitől megtisztítatlan hiány a GDP 4.8 százaléka lesz jövőre. (Az idén 1.1 százalékpont, jövőre 1 százalékpont levonható a nyugdíjreform költségeire a hiányból, de ez a korrigáló tényező 2008-ra - amikor a 2010-es euróbevezetés feltételeit teljesítnei kell - már fél százalékpontra csökken.)

A kormány előrejelzése szerint a jövő évi adólépések mintegy 200 milliárd forint állami bevételkiesést okoznak, és ezt ellensúlyozandó 200-250 milliárd forinttal csökkentenék a kiadásokat.

Az elemzői becslések átlaga szerint azonban ennél jóval nagyobb, 500 milliárd körüli, azaz a GDP két százalékát is meghaladó lefaragásra lesz szükség.

Az Európai Bizottság szerdán arra figyelmeztetett, hogy bár a magyar kormány lépéseket tett a 2005-ös hiány csökkentésére, a költségvetés helyzete ingatag maradt.
"További intézkedésekre lehet szükség a GDP 3.6 százalékában meghatározott (nyugdíjreformmal korrigált) 2005. évi hiánycél eléréséhez, valamint lényeges és döntő kiigazítások szükségesek ahhoz, hogy a hiány 2006-ban tovább csökkenjen 2.9 százalékra" - írta a Bizottság.

Egyes elemzői vélemények szerint az áfacsökkentés növelheti a lakossági fogyasztást és ezzel gyorsíthatja a gazdasági növekedést, viszont a nagyobb importfogyasztás miatt növelheti a folyó fizetési mérleg hiányát, amit sok külföldi befektető aggodalommal figyel.

A felmérés előrejelzései azonban nem vetítettek előre egyértelműen ilyen hatásokat.

Igaz, hogy a gazdasági növekedés 2006-os konszenzusa - több hónapos lassú lemorzsolódás után - 15 bázisponttal 3.65 százalékra emelkedett, de nem biztos, hogy ennek az áfaváltozás az oka, hiszen a 2005-ös konszenzus is nőtt, 10 bázisponttal 3.5 százalékra.

A 2006-os folyó fizetési mérleg hiány előrejelzése pedig ahelyett, hogy nőtt volna, némileg még csökkent is: 50 millió euróval 6.95 milliárd euróra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérésben az elemzők nagy többsége - 16-ból 13 - szerint az MNB hétfőn újabb negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot, 6.75 százalékra.

Egy hónappal ezelőtt még változatlan alapkamatot jelzett előre az elemzők többsége júliusra.

Idén már többször megtörtént, hogy az elemzők egy kamatcsökkentés utánra szünetet vártak a lazításban. Az MNB október óta rendre minden hónapban lejjebb vitte kamatait. Majdnem folyamatosan csökkent az a rövid távú kamatküszöb is, ami alatt az elemzők konszenzusa szerint megnőne a veszélye a jelentős forint gyengülésnek. Júliusban ezt 6.25 százalékra tették, fél százalékponttal lejjebb, mint egy hónapja, és ez a legjelentősebb havi csökkenés az év eleje óta.

Csökkent az év végére várt kamatszint is. Ahogy már ez is megtörtént néhányszor, a várt kamatcsökkenés után az elemzők egyetlen további apró vágást várnak az év hátralévő részére.

Jelentősebben, 63 bázisponttal csökkent a 2006 végére várt kamatszint, 5.75 százalékra.

A Monetáris Tanács legutóbbi, nem kamatdöntő ülése után azt közölte, hogy egyszerinek tekinti az áfacsökkentés által okozandó inflációlassulást, és ezért nem is kíván monetáris politikai eszközökkel reagálni rá.

Az elemzők és a piac azonban mégis nagyobbra becsüli a kamatlazítás számára rendelkezésre álló helyet, mint korábban.

A devizakereskedők szerint az MNB mozgásterét növeli a forint viszonylagos erőssége is. A forint az utóbbi hetekben 247 körül stabilizálódott az euróval szemben, holott a forint által hónapokig követett lengyel zloty mintegy 2.5 százalékot gyengült az utóbbi két hétben.

A kereskedők szerint egy negyed százalékpontos hétfői kamatvágást beárazott a piac, és a forint várhatóan a jelenlegi szintje körüli egy forintos sávban marad a jövő héten akkor is, ha az MNB csökkenti kamatait.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem