22 °C Budapest

Reuters felmérés: további kamatcsökkentés, megfeleződő infláció

Pénzcentrum
2005. július 14. 12:00

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan újabb negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot. A tervezett áfacsökkentések hatására jövőre megfeleződhet az infláció, de a kormánynak a már bejelentettnél jóval nagyobb kiadáslefaragásokra lesz szüksége, ha a cél közelében akarja tartani az államháztartás hiányát - mindezt a Reuters júliusi felmérésében résztvevő elemzők mondták. Az elemzők többsége hisz az euró 2010-es bevezetésében, a forint/euró árfolyamot az év végére 250 köré várják.

A havonta végzett felmérés júliusban tükrözte először a kormány által a jövő évre tervezett áfacsökkentés makrogazdasági hatásait. Az elemzők által valószínűsített fő hatás az inflációban jelentkezik.

Változatlanul hagyták 3.9 százalékos inflációs előrejelzésüket 2005 végére, a 2006 decemberi konszenzus azonban 1.5 százalékponttal 2.0 százalékra csökkent.

Nem változott a 2006-os államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzés: az elemzők szerint a nyugdíjreform költségeitől megtisztítatlan hiány a GDP 4.8 százaléka lesz jövőre. (Az idén 1.1 százalékpont, jövőre 1 százalékpont levonható a nyugdíjreform költségeire a hiányból, de ez a korrigáló tényező 2008-ra - amikor a 2010-es euróbevezetés feltételeit teljesítnei kell - már fél százalékpontra csökken.)

A kormány előrejelzése szerint a jövő évi adólépések mintegy 200 milliárd forint állami bevételkiesést okoznak, és ezt ellensúlyozandó 200-250 milliárd forinttal csökkentenék a kiadásokat.

Az elemzői becslések átlaga szerint azonban ennél jóval nagyobb, 500 milliárd körüli, azaz a GDP két százalékát is meghaladó lefaragásra lesz szükség.

Az Európai Bizottság szerdán arra figyelmeztetett, hogy bár a magyar kormány lépéseket tett a 2005-ös hiány csökkentésére, a költségvetés helyzete ingatag maradt.
"További intézkedésekre lehet szükség a GDP 3.6 százalékában meghatározott (nyugdíjreformmal korrigált) 2005. évi hiánycél eléréséhez, valamint lényeges és döntő kiigazítások szükségesek ahhoz, hogy a hiány 2006-ban tovább csökkenjen 2.9 százalékra" - írta a Bizottság.

Egyes elemzői vélemények szerint az áfacsökkentés növelheti a lakossági fogyasztást és ezzel gyorsíthatja a gazdasági növekedést, viszont a nagyobb importfogyasztás miatt növelheti a folyó fizetési mérleg hiányát, amit sok külföldi befektető aggodalommal figyel.

A felmérés előrejelzései azonban nem vetítettek előre egyértelműen ilyen hatásokat.

Igaz, hogy a gazdasági növekedés 2006-os konszenzusa - több hónapos lassú lemorzsolódás után - 15 bázisponttal 3.65 százalékra emelkedett, de nem biztos, hogy ennek az áfaváltozás az oka, hiszen a 2005-ös konszenzus is nőtt, 10 bázisponttal 3.5 százalékra.

A 2006-os folyó fizetési mérleg hiány előrejelzése pedig ahelyett, hogy nőtt volna, némileg még csökkent is: 50 millió euróval 6.95 milliárd euróra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felmérésben az elemzők nagy többsége - 16-ból 13 - szerint az MNB hétfőn újabb negyed százalékponttal csökkenti az alapkamatot, 6.75 százalékra.

Egy hónappal ezelőtt még változatlan alapkamatot jelzett előre az elemzők többsége júliusra.

Idén már többször megtörtént, hogy az elemzők egy kamatcsökkentés utánra szünetet vártak a lazításban. Az MNB október óta rendre minden hónapban lejjebb vitte kamatait. Majdnem folyamatosan csökkent az a rövid távú kamatküszöb is, ami alatt az elemzők konszenzusa szerint megnőne a veszélye a jelentős forint gyengülésnek. Júliusban ezt 6.25 százalékra tették, fél százalékponttal lejjebb, mint egy hónapja, és ez a legjelentősebb havi csökkenés az év eleje óta.

Csökkent az év végére várt kamatszint is. Ahogy már ez is megtörtént néhányszor, a várt kamatcsökkenés után az elemzők egyetlen további apró vágást várnak az év hátralévő részére.

Jelentősebben, 63 bázisponttal csökkent a 2006 végére várt kamatszint, 5.75 százalékra.

A Monetáris Tanács legutóbbi, nem kamatdöntő ülése után azt közölte, hogy egyszerinek tekinti az áfacsökkentés által okozandó inflációlassulást, és ezért nem is kíván monetáris politikai eszközökkel reagálni rá.

Az elemzők és a piac azonban mégis nagyobbra becsüli a kamatlazítás számára rendelkezésre álló helyet, mint korábban.

A devizakereskedők szerint az MNB mozgásterét növeli a forint viszonylagos erőssége is. A forint az utóbbi hetekben 247 körül stabilizálódott az euróval szemben, holott a forint által hónapokig követett lengyel zloty mintegy 2.5 százalékot gyengült az utóbbi két hétben.

A kereskedők szerint egy negyed százalékpontos hétfői kamatvágást beárazott a piac, és a forint várhatóan a jelenlegi szintje körüli egy forintos sávban marad a jövő héten akkor is, ha az MNB csökkenti kamatait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?