23 °C Budapest

Tovább erősödhet a forint, felülsúlyozáson a magyar állampapírok (Commerzbank)

Pénzcentrum
2005. június 13. 15:09

A Commerzbank londoni szakértői heti feltörekvő piaci jelentésükben arra hivatkozva, hogy a lengyel államkötvények fejlett piaci hozamok feletti spread-jei jelentősen szűkültek, felülsúlyozásra ajánlják a rövid és közép lejáratú magyar állampapírokat (5 éves duration-ig). A szakértők véleménye szerint a forint árfolyamának védelmet jelenthet a jelentős összegű magyar devizakötvény-kibocsátás. A kötvénypiaci vásárlások miatt a forint a mostani erősödő trendben a 248.40-es ellenállást áttörheti, az árfolyam 245.70/80-ig mehet.

A Commerzbank szakértőinek véleménye szerint az amerikai hosszú oldali hozamcsökkenés valószínűleg véget ért, az európai kötvényhozam-emelkedés irányába mutatkozó nyomás pedig korlátozott maradhat. Az ennek nyomán kitáguló feltörekvő piaci hozamspread-ek szűkülnek. Emiatt a bank szakértői optimistán vélekednek a négy kelet-közép-európai ország deviza-és kötvénypiacairól, a kötvénypiaci vásárlások az elmúlt napokban már érezhető változásokat eredményeztek mind a négy piacon. A változások Lengyelországban erőteljesebben, míg Magyarországon visszafogottabb módon jelentkeztek, ezért vonzó lehet a magyar hozamgörbe rövidebb szegmense a befektetőknek - vélik a bank szakértői.

Az idei évben eddig a magyar jegybank devizatartalékai közel 3 milliárd euróval emelkedtek (devizakötvény-kibocsátások), és a Commerzbank elemzése szerint a idén még várható mintegy 2-4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátás, ami védelmet nyújthat a forintnak a nagyobb gyengülés elkerülésére. A jelenlegi forint/euró árfolyam több kamatcsökkentést is lehetővé tesz. A bank szakértői szerint a 14 milliárd euró fölé felduzzadt magyar devizatartalékok 11 milliárd euró közelébe csökkenhetnek az MNB euróeladásai (forintvételei) következtében. Emellett a privatizációhoz, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó külföldi működőtőke-beáramlás összességében azt eredményezheti, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8%-a közelébe csökkenhet idén.

Az augusztusi nagyobb állampapír-piaci lejáratok (a Commerzbank szerint közel 800 milliárd forint) potenciális deviza- és kötvénypiaci gyengülést vetítenek előre, de ezzel párhozamosan jobb kötvénypiaci keresletet hozhtnak a negyedik negyedévre.

Az elemzés szerint a forint az infláció csökkenése és a külföldiek kötvényvásárlásai miatt tovább erősödhet. Veres János múlt heti kijelentése, miszerint a 250-255 körüli forint/euró árfolyam kedvezőbb a gazdasági folyamatok számára, forintvételeket generálhat a piacon.

Technikai szempontból vizsgálva a forint/euró kurzus nem törte át a 3 hónapja elindult gyengülési csatorna felső szélét (255.55-ös szint), amit forinterősödés követett. Amennyiben a 248.40-es szint (241.25-255.55-ös csatorna közepe) nem tartaná meg a kurzust, úgy az 245.70/80-ig erősödhetne, majd a következő szint a 241.25-ös márciusban elért szint lehetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Commerzbank június végi célárfolyama 250, 3 hónapos prognózisa 247.50, év végi célárfolyama 252 forint/euró.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?