27 °C Budapest

Tovább erősödhet a forint, felülsúlyozáson a magyar állampapírok (Commerzbank)

Pénzcentrum
2005. június 13. 15:09

A Commerzbank londoni szakértői heti feltörekvő piaci jelentésükben arra hivatkozva, hogy a lengyel államkötvények fejlett piaci hozamok feletti spread-jei jelentősen szűkültek, felülsúlyozásra ajánlják a rövid és közép lejáratú magyar állampapírokat (5 éves duration-ig). A szakértők véleménye szerint a forint árfolyamának védelmet jelenthet a jelentős összegű magyar devizakötvény-kibocsátás. A kötvénypiaci vásárlások miatt a forint a mostani erősödő trendben a 248.40-es ellenállást áttörheti, az árfolyam 245.70/80-ig mehet.

A Commerzbank szakértőinek véleménye szerint az amerikai hosszú oldali hozamcsökkenés valószínűleg véget ért, az európai kötvényhozam-emelkedés irányába mutatkozó nyomás pedig korlátozott maradhat. Az ennek nyomán kitáguló feltörekvő piaci hozamspread-ek szűkülnek. Emiatt a bank szakértői optimistán vélekednek a négy kelet-közép-európai ország deviza-és kötvénypiacairól, a kötvénypiaci vásárlások az elmúlt napokban már érezhető változásokat eredményeztek mind a négy piacon. A változások Lengyelországban erőteljesebben, míg Magyarországon visszafogottabb módon jelentkeztek, ezért vonzó lehet a magyar hozamgörbe rövidebb szegmense a befektetőknek - vélik a bank szakértői.

Az idei évben eddig a magyar jegybank devizatartalékai közel 3 milliárd euróval emelkedtek (devizakötvény-kibocsátások), és a Commerzbank elemzése szerint a idén még várható mintegy 2-4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátás, ami védelmet nyújthat a forintnak a nagyobb gyengülés elkerülésére. A jelenlegi forint/euró árfolyam több kamatcsökkentést is lehetővé tesz. A bank szakértői szerint a 14 milliárd euró fölé felduzzadt magyar devizatartalékok 11 milliárd euró közelébe csökkenhetnek az MNB euróeladásai (forintvételei) következtében. Emellett a privatizációhoz, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó külföldi működőtőke-beáramlás összességében azt eredményezheti, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8%-a közelébe csökkenhet idén.

Az augusztusi nagyobb állampapír-piaci lejáratok (a Commerzbank szerint közel 800 milliárd forint) potenciális deviza- és kötvénypiaci gyengülést vetítenek előre, de ezzel párhozamosan jobb kötvénypiaci keresletet hozhtnak a negyedik negyedévre.

Az elemzés szerint a forint az infláció csökkenése és a külföldiek kötvényvásárlásai miatt tovább erősödhet. Veres János múlt heti kijelentése, miszerint a 250-255 körüli forint/euró árfolyam kedvezőbb a gazdasági folyamatok számára, forintvételeket generálhat a piacon.

Technikai szempontból vizsgálva a forint/euró kurzus nem törte át a 3 hónapja elindult gyengülési csatorna felső szélét (255.55-ös szint), amit forinterősödés követett. Amennyiben a 248.40-es szint (241.25-255.55-ös csatorna közepe) nem tartaná meg a kurzust, úgy az 245.70/80-ig erősödhetne, majd a következő szint a 241.25-ös márciusban elért szint lehetne.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Commerzbank június végi célárfolyama 250, 3 hónapos prognózisa 247.50, év végi célárfolyama 252 forint/euró.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?