Tovább erősödhet a forint, felülsúlyozáson a magyar állampapírok (Commerzbank)

Pénzcentrum
2005. június 13. 15:09

A Commerzbank londoni szakértői heti feltörekvő piaci jelentésükben arra hivatkozva, hogy a lengyel államkötvények fejlett piaci hozamok feletti spread-jei jelentősen szűkültek, felülsúlyozásra ajánlják a rövid és közép lejáratú magyar állampapírokat (5 éves duration-ig). A szakértők véleménye szerint a forint árfolyamának védelmet jelenthet a jelentős összegű magyar devizakötvény-kibocsátás. A kötvénypiaci vásárlások miatt a forint a mostani erősödő trendben a 248.40-es ellenállást áttörheti, az árfolyam 245.70/80-ig mehet.

A Commerzbank szakértőinek véleménye szerint az amerikai hosszú oldali hozamcsökkenés valószínűleg véget ért, az európai kötvényhozam-emelkedés irányába mutatkozó nyomás pedig korlátozott maradhat. Az ennek nyomán kitáguló feltörekvő piaci hozamspread-ek szűkülnek. Emiatt a bank szakértői optimistán vélekednek a négy kelet-közép-európai ország deviza-és kötvénypiacairól, a kötvénypiaci vásárlások az elmúlt napokban már érezhető változásokat eredményeztek mind a négy piacon. A változások Lengyelországban erőteljesebben, míg Magyarországon visszafogottabb módon jelentkeztek, ezért vonzó lehet a magyar hozamgörbe rövidebb szegmense a befektetőknek - vélik a bank szakértői.

Az idei évben eddig a magyar jegybank devizatartalékai közel 3 milliárd euróval emelkedtek (devizakötvény-kibocsátások), és a Commerzbank elemzése szerint a idén még várható mintegy 2-4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátás, ami védelmet nyújthat a forintnak a nagyobb gyengülés elkerülésére. A jelenlegi forint/euró árfolyam több kamatcsökkentést is lehetővé tesz. A bank szakértői szerint a 14 milliárd euró fölé felduzzadt magyar devizatartalékok 11 milliárd euró közelébe csökkenhetnek az MNB euróeladásai (forintvételei) következtében. Emellett a privatizációhoz, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó külföldi működőtőke-beáramlás összességében azt eredményezheti, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8%-a közelébe csökkenhet idén.

Az augusztusi nagyobb állampapír-piaci lejáratok (a Commerzbank szerint közel 800 milliárd forint) potenciális deviza- és kötvénypiaci gyengülést vetítenek előre, de ezzel párhozamosan jobb kötvénypiaci keresletet hozhtnak a negyedik negyedévre.

Az elemzés szerint a forint az infláció csökkenése és a külföldiek kötvényvásárlásai miatt tovább erősödhet. Veres János múlt heti kijelentése, miszerint a 250-255 körüli forint/euró árfolyam kedvezőbb a gazdasági folyamatok számára, forintvételeket generálhat a piacon.

Technikai szempontból vizsgálva a forint/euró kurzus nem törte át a 3 hónapja elindult gyengülési csatorna felső szélét (255.55-ös szint), amit forinterősödés követett. Amennyiben a 248.40-es szint (241.25-255.55-ös csatorna közepe) nem tartaná meg a kurzust, úgy az 245.70/80-ig erősödhetne, majd a következő szint a 241.25-ös márciusban elért szint lehetne.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Commerzbank június végi célárfolyama 250, 3 hónapos prognózisa 247.50, év végi célárfolyama 252 forint/euró.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?