Tovább erősödhet a forint, felülsúlyozáson a magyar állampapírok (Commerzbank)

Pénzcentrum
2005. június 13. 15:09

A Commerzbank londoni szakértői heti feltörekvő piaci jelentésükben arra hivatkozva, hogy a lengyel államkötvények fejlett piaci hozamok feletti spread-jei jelentősen szűkültek, felülsúlyozásra ajánlják a rövid és közép lejáratú magyar állampapírokat (5 éves duration-ig). A szakértők véleménye szerint a forint árfolyamának védelmet jelenthet a jelentős összegű magyar devizakötvény-kibocsátás. A kötvénypiaci vásárlások miatt a forint a mostani erősödő trendben a 248.40-es ellenállást áttörheti, az árfolyam 245.70/80-ig mehet.

A Commerzbank szakértőinek véleménye szerint az amerikai hosszú oldali hozamcsökkenés valószínűleg véget ért, az európai kötvényhozam-emelkedés irányába mutatkozó nyomás pedig korlátozott maradhat. Az ennek nyomán kitáguló feltörekvő piaci hozamspread-ek szűkülnek. Emiatt a bank szakértői optimistán vélekednek a négy kelet-közép-európai ország deviza-és kötvénypiacairól, a kötvénypiaci vásárlások az elmúlt napokban már érezhető változásokat eredményeztek mind a négy piacon. A változások Lengyelországban erőteljesebben, míg Magyarországon visszafogottabb módon jelentkeztek, ezért vonzó lehet a magyar hozamgörbe rövidebb szegmense a befektetőknek - vélik a bank szakértői.

Az idei évben eddig a magyar jegybank devizatartalékai közel 3 milliárd euróval emelkedtek (devizakötvény-kibocsátások), és a Commerzbank elemzése szerint a idén még várható mintegy 2-4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátás, ami védelmet nyújthat a forintnak a nagyobb gyengülés elkerülésére. A jelenlegi forint/euró árfolyam több kamatcsökkentést is lehetővé tesz. A bank szakértői szerint a 14 milliárd euró fölé felduzzadt magyar devizatartalékok 11 milliárd euró közelébe csökkenhetnek az MNB euróeladásai (forintvételei) következtében. Emellett a privatizációhoz, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó külföldi működőtőke-beáramlás összességében azt eredményezheti, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 8%-a közelébe csökkenhet idén.

Az augusztusi nagyobb állampapír-piaci lejáratok (a Commerzbank szerint közel 800 milliárd forint) potenciális deviza- és kötvénypiaci gyengülést vetítenek előre, de ezzel párhozamosan jobb kötvénypiaci keresletet hozhtnak a negyedik negyedévre.

Az elemzés szerint a forint az infláció csökkenése és a külföldiek kötvényvásárlásai miatt tovább erősödhet. Veres János múlt heti kijelentése, miszerint a 250-255 körüli forint/euró árfolyam kedvezőbb a gazdasági folyamatok számára, forintvételeket generálhat a piacon.

Technikai szempontból vizsgálva a forint/euró kurzus nem törte át a 3 hónapja elindult gyengülési csatorna felső szélét (255.55-ös szint), amit forinterősödés követett. Amennyiben a 248.40-es szint (241.25-255.55-ös csatorna közepe) nem tartaná meg a kurzust, úgy az 245.70/80-ig erősödhetne, majd a következő szint a 241.25-ös márciusban elért szint lehetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Commerzbank június végi célárfolyama 250, 3 hónapos prognózisa 247.50, év végi célárfolyama 252 forint/euró.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem