12 °C Budapest

Reuters-poll: nem várható hétfőn kamatcsökkentés - jelentősen lefelé módosult a GDP-prognózis

Pénzcentrum
2005. május 19. 12:00

Az elemzők tovább mérsékelték előrejelzéseiket a gazdasági növekedés mértékére a Reuters májusi felmérésében. A felmérésből kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozások szerint 25 bázisponttal csökkenti irányadó kamatát június végéig, ezzel tovább lassítva a monetáris lazítás ütemét. Megoszlanak a vélemények arról, hogy erre a vágásra már hétfőn sor kerül, vagy csak júniusban. A többség szerint a bank egyelőre kivár. A portfolio.hu tegnapi felmérése ezzel ellentétes eredményt hozott ki, a 23 megkérdezett szakértő közül 14 számított egy óvatos kamatcsökkentésre. (Érdemes megjegyezni, hogy mindkét felmérésben mindössze 6 szakértő neve közös.) A Reuters devizakereskedőket is megkérdezett a kérdésről, akik ugyanakkor nem zárnak ki egy hétfői csökkentést.


A felmérésben folytatódott az a tendencia, amelyben az elemzők idén szinte hónapról-hónapra csökkentették előrejelzéseiket a gazdasági növekedés ütemére. A legnagyobb mértékben az első negyedéves adat változott. Miután a KSH-Ecostat nemrégiben 3 százalék körüli becslést tett közzé, az elemzők ugyanerre a szintre módosították konszenzusukat a múlt havi 3.5 százalékról. Ugyanakkor 2005-re kéttizeddel 3.4 százalékra, 2006-ra pedig egytizeddel 3.6 százalékra csökkentették az előrejelzést. Így mindkét esztendőre már négytized százalékponttal kisebb gazdasági növekedést valószínűsítenek, mint az év elején.

2005.05.17 10:07
3% növekedés az első negyedévben - Ecostat gyorsbecslés (3.)

A csökkenő növekedést előre vetítő GDP-prognózisok az ipari termelés teljesítményére vonatkozó várakozások mérséklődésével párhuzamosan következett be. Az idei évre 4.85, 2006-ra pedig 6.0 százalékos ipari bővülést vár a piac, 65, illetve 80 bázisponttal kevesebbet, mint egy hónapja.

A felmérés szerint némileg emelkedett az államháztartás idei hiányára vonatkozó elemzői konszenzus. A nyugdíjreform kiadásaival korrigálatlan adatok szerint a GDP 5.2 százalékának megfelelő hiányt várnak az elemzők, egytizeddel többet, mint egy hónapja és fél százalékponttal többet, mint a hivatalos cél.

A változás a Pénzügyminisztérium új költségvetési előrejelzéseinek tegnapi publikációját követi. A minisztérium szerint szeptemberre a pénzforgalmi szemléletű hiány eléri az egész éves célt, de a decemberre várt többlet segítségével tartható az éves előirányzat. Elemzők szerint azonban az áfavisszautalások, a gyógyszertámogatások lehetséges felfutása és egyéb tényezők a költségvetési kiadások növekedésével járhatnak, a lassuló gazdasági növekedés pedig bevételektől foszthatja meg az államot.

Az elemzők szerint a gazdasági növekedés lassulása logikussá tenné a kamatok további lazítását, de a külföldi befektetők csökkenő kockázattűrése és az ezzel egyidejű aggodalmak az államháztartás egyensúlya miatt behatárolják a jegybank mozgásterét.

Nem változott az a várakozás, hogy idén is, jövőre is még fél százalékponttal mérséklődhet a jegybanki alapkamat. Ez jelenleg 7.5 százalék, öt százalékponttal kisebb, mint tavaly márciusban, amikor az MNB a lazító ciklusba lépett.

Az idei fél százalékos csökkentésre az elemzők szerint akár néhány hónapon belül sor kerülhet a forintválság veszélye nélkül. Egy hónapja még 7.25 százalékra tették a rövid távon még "kockázatmentesnek" tekintett kamatküszöböt, most már csak 7 százalékra.

A kamatcsökkentések időzítése - bizonytalanságok

Megoszlanak azonban a vélemények arról, mikor teheti meg az MNB Monetáris Tanácsa a következő lépést. A többség - 17-ből 10 elemző - szerint a hétfői kamatmeghatározó ülésen még nem. A konszenzus szerint ugyanakkor júniusban már 7.25 százalék lesz az alapkamat, bár négy elemző szerint még a jövő hónapban sem lép a jegybank.

Mindez azt mutatja, hogy az elemzők nem változtattak egy hónappal ezelőtti konszenzusukon a kamatlazítás további lassulásáról. Áprilisban a korábbi hónapok 50 és 75 bázispontos lépései után már csak negyed százalékpontot csökkentett az MNB, most pedig a várakozás szerint már csak két hónap alatt vág majd ugyanennyit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eddig a devizakereskedők voltak az óvatosabbak

A következő lépés időzítését illető bizonytalanságot ugyanakkor az is jelzi, hogy a devizakereskedők ezúttal némileg nagyobb arányban számítottak egy jövő hétfői 25 bázispontos kamatcsökkentésre, mint az elemzők. A kereskedők a közelmúltban általában pesszimistábbak voltak, attól való félelmükben, hogy a befektetők kockázattűréséhez mérten túl nagy kamatcsökkentéssel az MNB a 2003-as heves forintmozgások megismétlődését vonhatná a piacra.

Egy szerda délutáni felmérésben azonban a megkérdezett 16 kereskedő fele már hétfőre valószínűsített egy negyed százalékpontos csökkentést, és nyolcan számítottak változatlan kamatokra.

Sokan közülük megjegyezték, hogy bármelyik döntésnek szinte ugyanakkora a valószínűsége, ugyanakkor azt is elmondták, hogy a forint mozgásait inkább ez euró dollár elleni árfolyama, illetve a lengyel zloty befolyásolják mostanában, a belföldi hírek pedig egyelőre a háttérbe szorulnak.

A kereskedők szerint a kamatdöntés utáni napokban vélhetően 251 és 253.50 között mozog majd a forint az euróval szemben, tehát az utóbbi napok sávjában. Az elemzői konszenzus a félév végére 252.50-es, az év végére 253, 2006 végére pedig 254-es árfolyamot valószínűsített.

Kicsit magasabb infláció

Az elemzők hajszálnyival emelték előrejelzéseiket az infláció éves ütemére: decemberre 5 bázisponttal, 3.8 százalékra, a jövő év utolsó hónapjára pedig 10 bázisponttal 3.6 százalékra

A konszenzusok továbbra is az MNB célsávjaiban, annak is a közepéhez közel maradtak. Az inflációs várakozások tehát elvileg hagynak teret a kamatcsökkentésnek. A hétfői kamatdöntéssel egyidőben az MNB közzéteszi negyedéves inflációs előrejelzéseit is. Korábbi, februári jelentésének 2005 és 2006 végi előrejelzései (3.6%, illetve 3.4%) kéttized százalékponttal alacsonyabbak voltak a jelenlegi elemzői konszenzusoknál. Májusban az elemzők szerint a korábbi két hónap növekedése után ismét csökken az infláció, az áprilisi 3.9 százalékról 3.4 százalékra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem