25 °C Budapest

Reuters-poll: 50-50 bp-os kamatvágás februárban és márciusban, 246-os március végi forintárfolyam (2.)

Pénzcentrum
2005. február 18. 09:30

Az eddigi ütemben és a korábban vártnál hosszabban folytatódhat a kamatlazítási ciklus, még legalább két hónapig - derül ki a Reuters februári elemzői felméréséből. Az infláció vártnál gyorsabb mérséklődése és a forint erősödése után az MNB várhatóan nem lép a fékre. Az elemzők szerint jövő hétfőn és márciusban is fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot a Monetáris Tanács. Lejjebb húzódott az a kamatszint is, ami alá már kockázatos lehet kerülni: egy hónapja ezt a küszöböt 8.5, most 7.75 százalékra becsülték a szakemberek. Az elemzők azt várják, hogy a januári zuhanás után még tovább lassulhat az infláció, decemberre azonban az év eleji szintre tér vissza az áremelkedések üteme. Igaz, jövőre további mérséklődés valószínű.
A múlt év utolsó két hónapjában összesen 0.8 százalékponttal esett az éves infláció, a várakozásoknál sokkal gyorsabban. Az igazi meglepetés azonban januárban következett. Bár az elemzők további 0.8 százalékpontnyi lassulásra számítottak, az áremelkedések üteme azonban 1.4 százalékponttal 4.1 százalékra zuhant az év első hónapjában.

2005.02.17 09:00
4.1%-os lett a januári infláció - jóval a várt alatt (3.)

A meglepő adat után az elemzők lefelé módosították inflációs előrejelzéseiket. Az átlagos éves inflációt 2005-re most 4.4 helyett 4.0 százalékra becsülik, a 2006-ost pedig 4.0 helyett 3.8 százalékra. (Tavaly még 6.8 százalék volt az átlaginfláció.)

Az új előrejelzések szerint az MNB idén is, jövőre is kényelmesen a célsáv közepe környékén tarthatja a fogyasztói árindexet - a forint pedig nem gyengült, mióta a jegybank legutóbbi inflációs előrejelzéseit közzétette novemberben -, azaz van tere a kamatvágásnak. Az éves inflációt idén decemberre 20 bázisponttal lejjebb, 4.1 százalékra tette a felmérés (a plusz/mínusz egy százalékos célsáv közepe 4.0), a jövő év decemberére pedig 15 bázisponttal lejjebb, 3.6 százalékra (a sávközép 3.5 százalék).

Februárra az elemzők 3.8 százalékos inflációt várnak, azaz a dezinfláció folytatódhat, a sebessége azonban lassul. Az adatokból látszik, hogy az infláció a tavalyi, adóemelkedések okozta megugrás után idén januárban hirtelen érdemben csökkent, azonban az elkövetkezendő két évben a várakozások szerint nem mozdul ki (érdemben) a 3.5-4.5% közötti sávból.

Az infláció jelenlegi szintjéhez mért reálkamat december óta jelentős mértékben nőtt, sőt az elkövetkezendő hónapokban várhatóan még tovább is nőhet, erős érvet szolgáltatva a közeljövő jegybanki kamatcsökkentései mellett. Az előretekintő reálkamat azonban várhatóan már nem bővül ilyen mértékben az év hátralévő részében. (Az elemzők 2005. év végi inflációra, és 7.5%-os jegybanki alapkamatra számítanak.)A múlt hónapban a Monetáris Tanács egyhangúan döntött a havi fél százalékpontos kamatcsökkentéseinek folytatása mellett. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a lazítás üteme most már lelassulhat, mert az alapkamat közel került azokhoz a szintekhez, amelyek alatt már félő, hogy sok külföldi befektető elkezdi eladni a forintot. Fő kockázatként a magyar gazdaság egyensúlya miatti aggodalmakat nevezte meg az MNB, illetve azt, hogy a külföldi befektetők kockázatviselési kedve meggyengülhet, ha folytatódik a globális kamatemelési ciklus.

Az elemzők szerint azonban a nemzetközi tőkemozgások kedvezően alakultak. Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű tőke áramlott Közép-Európa és más emelkedő piacok tőzsdéire és állampapírjaiba, jelentősen erősítve a fizetőeszközöket.

A forint az utóbbi napokban plusszban még azért is erősödött, mert miután átlépte az euró elleni 244-es szintet, néhány nagy befektető elkezdte zárni korábban nyitott opciós pozícióit. Ez a folyamat tovább lökheti a lebegtetési sáv széle felé, de az elemzők szerint szó sincs a 2003 januárihoz hasonló spekulatív támadásról. Azaz a forint erőssége legfeljebb az eddigi kamatlazítási ütem fenntartását, de nem annak felgyorsítását indokolhatja (bár a piacokon vannak, akik ez utóbbira számítanak).

"A jegybank legyen a stabilitás forrása, nem a spekuláció táplálója," mondta Barcza György, az ING Bank elemzője. "Egy 75 bázispontos vágásnak is volna értelme, hiszen a pénzpiac is erre számit, miközben az elemzők 50 bázispontot mondanak. A kockázatok fényében azonban... az 50 bázispont a jó választás."

2005.02.18 08:20
Barcza: hiba lenne a 100 bp-os hétfői kamatcsökkentés

Ezzel értett egyet a felmérésben szereplők túlnyomó többsége is. A forint eheti erősödése és a meglepő inflációs adat ellenére is a jövő hétfői ülésre ugyanaz a konszenzus előrejelzés született, mint egy előző, a hét elején végzett körkérdésben. A 16 elemző közül 13 számít fél százalékpontos vágásra, kettő 25, egy elemző pedig 75 bázispontos csökkentést valószínűsített. Ezzel 8.5 százalékra mérséklődhet az alapkamat. Egy hónapja még azt mondták az elemzők: ez az a szint, ami alatt már megnő annak a kockázata, hogy a forint zuhanóspirálba kerül.

Az utóbbi hetek kedvező fejleményei nyomán azonban az újabb előrejelzések szerint meghosszabbodhat a kamatlazítási ciklus. Az elemzők többsége szerint márciusban további fél százalékpontot csökkent majd az MNB, amit a közeli hónapokban még egy újabb, de ezúttal már csak 25 bázispontos vágás követhet.

Mindez azt jelenti, hogy a kockázatosnak látott kamatszintet ma háromnegyed százalékponttal alacsonyabbra becslik az elemzők, mint egy hónappal ezelőtt. A kamatvágás ütemének felgyorsítását azonban annak ellenére sem jósolták, hogy az volt a várakozás: hétfőn négy olyan taggal bővül a Tanács, akik a lazítás táborát erősíthetik. (Röviddel a felmérés lezárása előtt közölte a a Reuters-sel egy jól értesült forrás, hogy az új tagok vélhetően mégsem csatlakoznak hétfőig a Tanácshoz).HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?