23 °C Budapest

Pozitív fordulat a német fogyasztói hangulatban - 3 éves csúcson a vásárlási hajlandóság

Pénzcentrum
2005. január 27. 09:46

A német fogyasztói bizalom erőteljesen emelkedhet februárban köszönhetően annak, hogy a GfK piackutató intézet februári előretekintő felmérésében jelentős ugrás figyelhető meg a fogyasztók fizetésemeléssel kapcsolatos várakozásainak indexében , és 3 éves csúcspontra emelkedett a fogyasztók vásárlási hajlandóságának indexe.


A GfK piackutató intézet ma reggel közzétett jelentése szerint az adatok arra utalnak, hogy a fogyasztói hangulat pozitív fordulatot vett Németországban, melynek hatására a gazdasági folyamatokban a belső fogyasztás ismét egyre nagyobb szerephez juthat. A német GDP-növekedésben a lakossági fogyasztás mintegy 60%-os súlyt képvisel.

Az előretekintő fogyasztói (összefoglaló) bizalmi index februári értéke 4.1 pontra emelkedett a januári felfelé módosított 3.1 pontról (2004. február: 4.4 pont). A vásárlási hajlandóság indexe -14.4 pontra ugrott a januári -22.3-ről (2004. február: -41.7 pont). A jövedelemre vonatkozó várakozások februári indexe 6.7 pontra emelkedett a januári -13.5 pontról (2004. február: -14.5), míg a fogyasztók üzleti ciklusra vonatkozó várakozásainak indexe -5.9 pontra emelkedett a januári -18.3 pontról (2004. február: -5.8 pont).

Az első elemzői kommentárok kisebb meglepetésként, és mindenképpen kedvezőnek értékelik a GfK adatait, bár kiemelik, hogy a februári 4.1 pontos összegző érték még mindig alatta marad az index hosszú távú 8.2 pontos átlagának, ugyanakkor a jövedelmek alakulására vonatkozó index februári adata felette van az átlagnak (6.7 pont az 5.8-del szemben).

Szakértők kiemelik, hogy az emberek egyre inkább bíznak abban, hogy a német kormány intézkedései enyhe emelkedéshez járulhatnak hozzá a nettó jövedelmekben(adóreform hatásai). Óvatosabb szakértők hangsúlyozzák, hogy még túl korai egyértelműen javuló fogyasztói bizalomról beszélni.

A GfK adatai mindenképpen megerősítik az IFO-index tegnap közzétett januári adatait, melyek szintén kiemelték, hogy pozitív tendenciák figyelhetők meg a lakossági fogyasztói hangulatban, mely a német gazdaság konjunkturális kilátásai szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem