1 °C Budapest

50 bp kevés lehet - 1%-os kamatcsökkentés jöhet?

Pénzcentrum
2004. november 15. 16:59

A forint több mint másfél éves csúcsára erősödött reggel az euróval szemben, a jegyzések már a 243-as szint közelében ingadoztak. A Reuters kereskedői véleményekre hivatkozva azt írja, hogy a forint az eddig vártnál (50 bázispontos) nagyobb kamatcsökkentés lehetősége miatt erősödik, míg elemzők makrogazdasági fundamentumok szempontjából nem tartanának megalapozottnak egy ilyen mértékű vágást. A Monetáris Tanács jövő hétfőn ülésezik, ekkor kerül közzétételre a negyedéves inflációs jelentés is.


A Reuters által megkérdezett kereskedők szerint a forint folyamatos erősödése mögött olyan várakozások húzódhatnak meg, melyek szerint a jegybank kamatdöntésekben illetékes bizottsága november 22-én az eddig vártnál (beárazottnál) nagyobb, akár 100 bázispontos kamatcsökkentésről is dönthet.

A kamatcsökkentések jótékony hatással vannak a kötvények árfolyamára. Múlt héten a hozamgörbe rövidebb, középső és hosszabb szegmensében is volt aukció (3, hó, 3 év és 15 év), melyek igen magas, négyszeres, ötszörös túljegyzéseket hoztak. A 3 éves aukcióra rekordnagyságú (közel 173 milliárd forintos) jegyzésállomány érkezett, melyből az ÁKK a meghirdetett 40 milliárd forint helyett 50 milliárd forintot fogadott el.

A forint/euró árfolyama múlt pénteken a New York-i kereskedésben egészen 242.95-ig süllyedt, a jelenleg a bankközi kereskedésben 243.60-243.90 között mozog. A másodpiaci hozamokban számottevő csökkenés mutatkozik, a múlt pénteki zárószintekhez képest jellemzően mintegy 15-20 bp-tal alacsonyabbak a hozamok a referencia lejáratokon.

Egyes kereskedők szerint jelenleg nem látszik olyan tényező, amely az elkövetkezendő napokban megállíthatná a forint erősödését, és a piac a következő napokban egyre valószínűbb, hogy egy 100 bp körüli kamatcsökkentésre készül fel. Mások szerint a jelenlegi 244 körüli árfolyam inkább csak megerősíti egy 50 bp-os kamatvágás esélyét, ha azonban a forint 242-ig, vagy az alá süllyedne, úgy egyre nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy 50bp-nál nagyobb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

Egy 1%pontot kitevő kamatcsökkentés mellett szól az az érv, hogy feltehetően egy 50bp körüli vágás már hatástalannak bizonyulhat, a forint árfolyamában nem látszanának ennek jelei. Egy 75 bázispontos kamatcsökkentés ellen szólhat az (bár ez csak inkább pszichológia), hogy az MNB nem szokott 75 bp-os mértékű lépésekkel operálni. Elemzők szerint egy 1%-os mértékű kamatcsökkentés ellen szól, hogy ez makrogazdasági fundamentumok tekintetében megalapozatlan (magas államháztartási és igen magas folyó fizetési mérleg hiány).


Annyit a piac mostanra már egyre bizonyosabbra vesz, hogy jövő hét hétfőn lesz kamatcsökkentés, ennek mértéke azonban egészen a kamatdöntés kihirdetéséig - természetesen - bizonytalan. A találgatásokban nem segít az sem, hogy a héten nem jelenik meg a kamatdöntés kimenetele szempontjából befolyásoló magyar makroadat, a múlt heti októberi inflációs szám (6.3%) azonban sokak szerint teret engedhet akár nagyobb vágásnak is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem