14 °C Budapest

50 bp kevés lehet - 1%-os kamatcsökkentés jöhet?

Pénzcentrum
2004. november 15. 16:59

A forint több mint másfél éves csúcsára erősödött reggel az euróval szemben, a jegyzések már a 243-as szint közelében ingadoztak. A Reuters kereskedői véleményekre hivatkozva azt írja, hogy a forint az eddig vártnál (50 bázispontos) nagyobb kamatcsökkentés lehetősége miatt erősödik, míg elemzők makrogazdasági fundamentumok szempontjából nem tartanának megalapozottnak egy ilyen mértékű vágást. A Monetáris Tanács jövő hétfőn ülésezik, ekkor kerül közzétételre a negyedéves inflációs jelentés is.


A Reuters által megkérdezett kereskedők szerint a forint folyamatos erősödése mögött olyan várakozások húzódhatnak meg, melyek szerint a jegybank kamatdöntésekben illetékes bizottsága november 22-én az eddig vártnál (beárazottnál) nagyobb, akár 100 bázispontos kamatcsökkentésről is dönthet.

A kamatcsökkentések jótékony hatással vannak a kötvények árfolyamára. Múlt héten a hozamgörbe rövidebb, középső és hosszabb szegmensében is volt aukció (3, hó, 3 év és 15 év), melyek igen magas, négyszeres, ötszörös túljegyzéseket hoztak. A 3 éves aukcióra rekordnagyságú (közel 173 milliárd forintos) jegyzésállomány érkezett, melyből az ÁKK a meghirdetett 40 milliárd forint helyett 50 milliárd forintot fogadott el.

A forint/euró árfolyama múlt pénteken a New York-i kereskedésben egészen 242.95-ig süllyedt, a jelenleg a bankközi kereskedésben 243.60-243.90 között mozog. A másodpiaci hozamokban számottevő csökkenés mutatkozik, a múlt pénteki zárószintekhez képest jellemzően mintegy 15-20 bp-tal alacsonyabbak a hozamok a referencia lejáratokon.

Egyes kereskedők szerint jelenleg nem látszik olyan tényező, amely az elkövetkezendő napokban megállíthatná a forint erősödését, és a piac a következő napokban egyre valószínűbb, hogy egy 100 bp körüli kamatcsökkentésre készül fel. Mások szerint a jelenlegi 244 körüli árfolyam inkább csak megerősíti egy 50 bp-os kamatvágás esélyét, ha azonban a forint 242-ig, vagy az alá süllyedne, úgy egyre nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy 50bp-nál nagyobb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

Egy 1%pontot kitevő kamatcsökkentés mellett szól az az érv, hogy feltehetően egy 50bp körüli vágás már hatástalannak bizonyulhat, a forint árfolyamában nem látszanának ennek jelei. Egy 75 bázispontos kamatcsökkentés ellen szólhat az (bár ez csak inkább pszichológia), hogy az MNB nem szokott 75 bp-os mértékű lépésekkel operálni. Elemzők szerint egy 1%-os mértékű kamatcsökkentés ellen szól, hogy ez makrogazdasági fundamentumok tekintetében megalapozatlan (magas államháztartási és igen magas folyó fizetési mérleg hiány).


Annyit a piac mostanra már egyre bizonyosabbra vesz, hogy jövő hét hétfőn lesz kamatcsökkentés, ennek mértéke azonban egészen a kamatdöntés kihirdetéséig - természetesen - bizonytalan. A találgatásokban nem segít az sem, hogy a héten nem jelenik meg a kamatdöntés kimenetele szempontjából befolyásoló magyar makroadat, a múlt heti októberi inflációs szám (6.3%) azonban sokak szerint teret engedhet akár nagyobb vágásnak is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm