29 °C Budapest

50 bp kevés lehet - 1%-os kamatcsökkentés jöhet?

Pénzcentrum
2004. november 15. 16:59

A forint több mint másfél éves csúcsára erősödött reggel az euróval szemben, a jegyzések már a 243-as szint közelében ingadoztak. A Reuters kereskedői véleményekre hivatkozva azt írja, hogy a forint az eddig vártnál (50 bázispontos) nagyobb kamatcsökkentés lehetősége miatt erősödik, míg elemzők makrogazdasági fundamentumok szempontjából nem tartanának megalapozottnak egy ilyen mértékű vágást. A Monetáris Tanács jövő hétfőn ülésezik, ekkor kerül közzétételre a negyedéves inflációs jelentés is.


A Reuters által megkérdezett kereskedők szerint a forint folyamatos erősödése mögött olyan várakozások húzódhatnak meg, melyek szerint a jegybank kamatdöntésekben illetékes bizottsága november 22-én az eddig vártnál (beárazottnál) nagyobb, akár 100 bázispontos kamatcsökkentésről is dönthet.

A kamatcsökkentések jótékony hatással vannak a kötvények árfolyamára. Múlt héten a hozamgörbe rövidebb, középső és hosszabb szegmensében is volt aukció (3, hó, 3 év és 15 év), melyek igen magas, négyszeres, ötszörös túljegyzéseket hoztak. A 3 éves aukcióra rekordnagyságú (közel 173 milliárd forintos) jegyzésállomány érkezett, melyből az ÁKK a meghirdetett 40 milliárd forint helyett 50 milliárd forintot fogadott el.

A forint/euró árfolyama múlt pénteken a New York-i kereskedésben egészen 242.95-ig süllyedt, a jelenleg a bankközi kereskedésben 243.60-243.90 között mozog. A másodpiaci hozamokban számottevő csökkenés mutatkozik, a múlt pénteki zárószintekhez képest jellemzően mintegy 15-20 bp-tal alacsonyabbak a hozamok a referencia lejáratokon.

Egyes kereskedők szerint jelenleg nem látszik olyan tényező, amely az elkövetkezendő napokban megállíthatná a forint erősödését, és a piac a következő napokban egyre valószínűbb, hogy egy 100 bp körüli kamatcsökkentésre készül fel. Mások szerint a jelenlegi 244 körüli árfolyam inkább csak megerősíti egy 50 bp-os kamatvágás esélyét, ha azonban a forint 242-ig, vagy az alá süllyedne, úgy egyre nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy 50bp-nál nagyobb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

Egy 1%pontot kitevő kamatcsökkentés mellett szól az az érv, hogy feltehetően egy 50bp körüli vágás már hatástalannak bizonyulhat, a forint árfolyamában nem látszanának ennek jelei. Egy 75 bázispontos kamatcsökkentés ellen szólhat az (bár ez csak inkább pszichológia), hogy az MNB nem szokott 75 bp-os mértékű lépésekkel operálni. Elemzők szerint egy 1%-os mértékű kamatcsökkentés ellen szól, hogy ez makrogazdasági fundamentumok tekintetében megalapozatlan (magas államháztartási és igen magas folyó fizetési mérleg hiány).


Annyit a piac mostanra már egyre bizonyosabbra vesz, hogy jövő hét hétfőn lesz kamatcsökkentés, ennek mértéke azonban egészen a kamatdöntés kihirdetéséig - természetesen - bizonytalan. A találgatásokban nem segít az sem, hogy a héten nem jelenik meg a kamatdöntés kimenetele szempontjából befolyásoló magyar makroadat, a múlt heti októberi inflációs szám (6.3%) azonban sokak szerint teret engedhet akár nagyobb vágásnak is.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22