1.5-2.5%-os kamatemelési kényszerben a FED?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:56

Az amerikai gazdaság élénkülésével párhuzamosan egyre többen találgatják, mikor folyamodik ismét kamatemeléshez a FED. A kamatemelési periódusnak azonban csak egyik jellemzője annak időzítése, a másik fontos momentum annak mértéke. Meddig emelkedhet a fed funds rate, van-e olyan módszer, amely megmutatja, hogy a kamatszintnek hol kell állnia?

Egyre több elemző, illetve a piac is azon a véleményen van, hogy a FED a nyáron már kamatot emel , ugyanakkor a monetáris kondíciók szigorítása feltehetően csak mérsékelt lesz, a FED óvatos lépésekkel igyekszik majd megakadályozni, hogy az USA gazdaságában komolyabb inflációs feszültségek alakuljanak ki. A nominális adatok egyre élénkebb gazdasági növekedésről tanúskodnak, ugyanakkor ennek fenntarthatósága erősen kétséges. A költségvetési expanzió, a háborús illetve védelmi kiadások jelentős szerepet játszottak abban, hogy a gazdasági növekedés üteme a tavalyi utolsó negyedévben már 8% körül alakult. A munkaerőpiacon ezzel ellentétben a vártnál lényegesen mérsékeltebb volt a kereslet élénkülése, tartósan magas növekedési szint pedig a lakossági kereslet fenntartható növekedése nélkül nehezen képzelhető el.

Különösebb inflációs nyomás a végfelhasználói szinten eddig nem jelentkezett, ugyanakkor a legutolsó adatok már azt mutatták, hogy a növekvő nyersanyagárak illetve drágább energiahordozók kezdenek átgyűrűzni a fogyasztói árakba. Az erős verseny eddig képes volt gátat szabni az infláció növekedésének, ugyanakkor a profitráták szűkülése feltehetően csak időleges "megoldás"-t jelent, a vállalatok az input oldalról jelentkező árnyomásnak csak időlegesen tudnak ellenállni.

Visszatérve a kamatokhoz mi lehet az az egészséges irányadó kamatszint, amelyet a FED-nek meg kellene célozni. A ráta egészséges szintjét Robert T. Parry, a San Francisco Federal Reserve Bank elnöke úgy határozta meg a Bloombergnek küldött levelében, amely mellett az aggregált kereslet a gazdaság növekedési ütemével konzisztensen bővül. Számszerűen ennek mértéke a termelékenységnövekedés és valamilyen árindex (jellemzően fogyasztói beszerzési árindex, PCE) együttese. Ha feltételezzük, hogy a termelékenység növekedése valahol 2.5-3.5% között lehet tartósan az USA-ban, az említett árindex pedig 1-2%-os drágulást jelez, akkor a federal funds rate értékének 3.5-5.5% között kellene lenni. Tehát a FED-nek ezen durva becslések alapján legalább 2.5%-kal kellene emelni a kamatszintet.


A federal funds rate hisztorikus alakulásakor jellemzően nem annak nominális értékét, inkább az ún. reálértéket (árindexszel deflált) nézik az elemzők. Ez 1966 és 2003 között 2.7% körüli értéket tett ki. A jelenlegi 1%-os érték mellett inkább a reálkamat "hiány"-áról beszélhetünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentiek tükrében a piac továbbra is élénk figyelemmel követi a FED vezetők nyilatkozatait. Az ún. "egészséges kamatszint"-re vonatkozó megállapítások a korábbiaknál is nagyobb súllyal hathatnak a piacra. A dollár állampapírpiaci hozamgörbe meredeksége az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, mely az erősödő kamatemelési várakozásokat tükrözi. A 2 éves treasury hozama jelenleg 2.35% az egy hónappal korábbi 1.5% helyett, a 10 éves papírok 4.5% körüli hozammal forognak az egy hónappal korábbi 3.85% helyett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM