25 °C Budapest

1.5-2.5%-os kamatemelési kényszerben a FED?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:56

Az amerikai gazdaság élénkülésével párhuzamosan egyre többen találgatják, mikor folyamodik ismét kamatemeléshez a FED. A kamatemelési periódusnak azonban csak egyik jellemzője annak időzítése, a másik fontos momentum annak mértéke. Meddig emelkedhet a fed funds rate, van-e olyan módszer, amely megmutatja, hogy a kamatszintnek hol kell állnia?

Egyre több elemző, illetve a piac is azon a véleményen van, hogy a FED a nyáron már kamatot emel , ugyanakkor a monetáris kondíciók szigorítása feltehetően csak mérsékelt lesz, a FED óvatos lépésekkel igyekszik majd megakadályozni, hogy az USA gazdaságában komolyabb inflációs feszültségek alakuljanak ki. A nominális adatok egyre élénkebb gazdasági növekedésről tanúskodnak, ugyanakkor ennek fenntarthatósága erősen kétséges. A költségvetési expanzió, a háborús illetve védelmi kiadások jelentős szerepet játszottak abban, hogy a gazdasági növekedés üteme a tavalyi utolsó negyedévben már 8% körül alakult. A munkaerőpiacon ezzel ellentétben a vártnál lényegesen mérsékeltebb volt a kereslet élénkülése, tartósan magas növekedési szint pedig a lakossági kereslet fenntartható növekedése nélkül nehezen képzelhető el.

Különösebb inflációs nyomás a végfelhasználói szinten eddig nem jelentkezett, ugyanakkor a legutolsó adatok már azt mutatták, hogy a növekvő nyersanyagárak illetve drágább energiahordozók kezdenek átgyűrűzni a fogyasztói árakba. Az erős verseny eddig képes volt gátat szabni az infláció növekedésének, ugyanakkor a profitráták szűkülése feltehetően csak időleges "megoldás"-t jelent, a vállalatok az input oldalról jelentkező árnyomásnak csak időlegesen tudnak ellenállni.

Visszatérve a kamatokhoz mi lehet az az egészséges irányadó kamatszint, amelyet a FED-nek meg kellene célozni. A ráta egészséges szintjét Robert T. Parry, a San Francisco Federal Reserve Bank elnöke úgy határozta meg a Bloombergnek küldött levelében, amely mellett az aggregált kereslet a gazdaság növekedési ütemével konzisztensen bővül. Számszerűen ennek mértéke a termelékenységnövekedés és valamilyen árindex (jellemzően fogyasztói beszerzési árindex, PCE) együttese. Ha feltételezzük, hogy a termelékenység növekedése valahol 2.5-3.5% között lehet tartósan az USA-ban, az említett árindex pedig 1-2%-os drágulást jelez, akkor a federal funds rate értékének 3.5-5.5% között kellene lenni. Tehát a FED-nek ezen durva becslések alapján legalább 2.5%-kal kellene emelni a kamatszintet.


A federal funds rate hisztorikus alakulásakor jellemzően nem annak nominális értékét, inkább az ún. reálértéket (árindexszel deflált) nézik az elemzők. Ez 1966 és 2003 között 2.7% körüli értéket tett ki. A jelenlegi 1%-os érték mellett inkább a reálkamat "hiány"-áról beszélhetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek tükrében a piac továbbra is élénk figyelemmel követi a FED vezetők nyilatkozatait. Az ún. "egészséges kamatszint"-re vonatkozó megállapítások a korábbiaknál is nagyobb súllyal hathatnak a piacra. A dollár állampapírpiaci hozamgörbe meredeksége az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, mely az erősödő kamatemelési várakozásokat tükrözi. A 2 éves treasury hozama jelenleg 2.35% az egy hónappal korábbi 1.5% helyett, a 10 éves papírok 4.5% körüli hozammal forognak az egy hónappal korábbi 3.85% helyett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?