36 °C Budapest

1.5-2.5%-os kamatemelési kényszerben a FED?

Pénzcentrum
2004. április 29. 10:56

Az amerikai gazdaság élénkülésével párhuzamosan egyre többen találgatják, mikor folyamodik ismét kamatemeléshez a FED. A kamatemelési periódusnak azonban csak egyik jellemzője annak időzítése, a másik fontos momentum annak mértéke. Meddig emelkedhet a fed funds rate, van-e olyan módszer, amely megmutatja, hogy a kamatszintnek hol kell állnia?

Egyre több elemző, illetve a piac is azon a véleményen van, hogy a FED a nyáron már kamatot emel , ugyanakkor a monetáris kondíciók szigorítása feltehetően csak mérsékelt lesz, a FED óvatos lépésekkel igyekszik majd megakadályozni, hogy az USA gazdaságában komolyabb inflációs feszültségek alakuljanak ki. A nominális adatok egyre élénkebb gazdasági növekedésről tanúskodnak, ugyanakkor ennek fenntarthatósága erősen kétséges. A költségvetési expanzió, a háborús illetve védelmi kiadások jelentős szerepet játszottak abban, hogy a gazdasági növekedés üteme a tavalyi utolsó negyedévben már 8% körül alakult. A munkaerőpiacon ezzel ellentétben a vártnál lényegesen mérsékeltebb volt a kereslet élénkülése, tartósan magas növekedési szint pedig a lakossági kereslet fenntartható növekedése nélkül nehezen képzelhető el.

Különösebb inflációs nyomás a végfelhasználói szinten eddig nem jelentkezett, ugyanakkor a legutolsó adatok már azt mutatták, hogy a növekvő nyersanyagárak illetve drágább energiahordozók kezdenek átgyűrűzni a fogyasztói árakba. Az erős verseny eddig képes volt gátat szabni az infláció növekedésének, ugyanakkor a profitráták szűkülése feltehetően csak időleges "megoldás"-t jelent, a vállalatok az input oldalról jelentkező árnyomásnak csak időlegesen tudnak ellenállni.

Visszatérve a kamatokhoz mi lehet az az egészséges irányadó kamatszint, amelyet a FED-nek meg kellene célozni. A ráta egészséges szintjét Robert T. Parry, a San Francisco Federal Reserve Bank elnöke úgy határozta meg a Bloombergnek küldött levelében, amely mellett az aggregált kereslet a gazdaság növekedési ütemével konzisztensen bővül. Számszerűen ennek mértéke a termelékenységnövekedés és valamilyen árindex (jellemzően fogyasztói beszerzési árindex, PCE) együttese. Ha feltételezzük, hogy a termelékenység növekedése valahol 2.5-3.5% között lehet tartósan az USA-ban, az említett árindex pedig 1-2%-os drágulást jelez, akkor a federal funds rate értékének 3.5-5.5% között kellene lenni. Tehát a FED-nek ezen durva becslések alapján legalább 2.5%-kal kellene emelni a kamatszintet.


A federal funds rate hisztorikus alakulásakor jellemzően nem annak nominális értékét, inkább az ún. reálértéket (árindexszel deflált) nézik az elemzők. Ez 1966 és 2003 között 2.7% körüli értéket tett ki. A jelenlegi 1%-os érték mellett inkább a reálkamat "hiány"-áról beszélhetünk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek tükrében a piac továbbra is élénk figyelemmel követi a FED vezetők nyilatkozatait. Az ún. "egészséges kamatszint"-re vonatkozó megállapítások a korábbiaknál is nagyobb súllyal hathatnak a piacra. A dollár állampapírpiaci hozamgörbe meredeksége az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, mely az erősödő kamatemelési várakozásokat tükrözi. A 2 éves treasury hozama jelenleg 2.35% az egy hónappal korábbi 1.5% helyett, a 10 éves papírok 4.5% körüli hozammal forognak az egy hónappal korábbi 3.85% helyett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00