-3 °C Budapest

"Megváltás" az USA-nak - "kárhozat" a feltörekvő piacoknak

Pénzcentrum
2004. április 14. 14:28

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt. Az elmúlt 12

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt.

Az elmúlt 12 hónapban jelentős tőke áramlott ismét a feltörekvő piacokra. A legfőbb befektetési célpontok a kötvények voltak. A kereslet az árakat is felhajtotta (a hozamokat letörte), így a feltörekvő piacok kormányai, egyes vállalatok egyre olcsóbban juthattak forráshoz. A J.P. Morgan befektetési bank által számított ún. EMBI spread, mely a feltörekvő piacok kötvényeinek hozamfelárát mutatja az amerikai államkötvényekhez képest a 2003 elején tapasztal 600 bp körüli szintről 400 bp-ra mérséklődött. A legjelentősebb tőkebeáramlást és hozamcsökkenést Brazíliában mérték, de a 97-es ázsiai válság óta a nemzetközi kötvénypiacokat elkerülő Indonézia is bocsátott ki papírt.

Nem tagadható, hogy a fundamentumok az elmúlt években jellemzően javultak a feltörekvő piaci országokban, ugyanakkor a kockázatok nem tűntek el teljesen. Érdekes, hogy a brazil Lula de Silva beiktatása korábban jelentős aggodalmat keltett a befektetők körében, tavaly Brazíliának mégis 4.4 mrd dollárt juttattak a nemzetközi hitelezők.

Összességében a feltörekvő országokban a költségvetési politika valamelyest szigorodott, az árfolyamrendszerek rugalmasabbá váltak, az exportdinamika fokozódott. A gyors exportnövekedés hatására elsősorban az ázsiai országok jelentős devizatartalékot halmoztak fel, de a rugalmas árfolyamok mellett is többször interveniáltak az árfolyamerősödés ellen, mellyel versenyképességi előnyüket kívánták megőrizni az olcsó munkaerő mellett.

A jelentős tőkebeáramlásnak azonban feltehetően csak kisebb részét magyarázza egy fundamentális javulás. Látni kell, hogy a fejlett piacokon a kamatok illetve a hozamok a "padlón" vannak. Japánban az irányadó kamatszint közel 0%-os, az USA-ban 1%, a GMU-ban 2%. Az alacsony rövid kamatok ellenére azonban a hozamgörbék meredeksége egyre nagyobb lett az elmúlt hónapokban, mely a gazdasági élénkülésre vonatkozó várakozásokra utal. Ennek ellenére a befektetők elsősorban a feltörekvő piacokon igyekeznek magasabb megtérülést kínáló termékeket keresni. Az EMBI+ kötvényindex hozama tavaly 30% volt.

A befektetési startégia eddig viszonylag egyszerűnek tűnt. Az alacsony kamatszint mellett hitelt felvenni az USA-ban vagy másik fejlett piacon, ebből pedig a feltörekvő piacokon lényegesen magasabb hozam mellett kötvényeket vásárolni. Volt aki az árfolyamkockázatot is bevállalta, de fedezeti ügyletekkel tisztán a kamatkülönbözet is kiaknázható volt. Ez az ún. "carry trade".

Mi történik akkor, ha a kamatok (hozamok) emelkedni kezdenek a fejlett piacokon? A finanszírozás egyre drágább lesz, a likviditás szűkülni kezd, a "carry trade" visszaesik. A hozamok a fejlődő piacokon emelkedni kezdenek, a rugalmas árfolyamok mellett a devizák is begyengülhetnek. Összességében az ottani befektetéseken jelentős veszteségek képződhetnek, melyek automatikus veszteségminimalizálási stratégiákkal hirtelen változásokat is generálhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyelőre azonban gyors kamatemeléstől sem az USA-ban, sem az euró-zónában nem kell tartani. Némi figyelmeztetést jelentenek a legújabb amerikai munkaerőpiaci adatok, melyek talán némi bővülést igyekeznek jelezni az eddigi stagnáló állapot után. A FED az elmúlt időszakban elsősorban ezért vonakodott a kamatemeléstől, ugyanakkor igazából inflációs nyomás sem tapasztalható az amerikai gazdaságban.

Az alábbi táblával szemléltetjük, hogy a piac milyen kamatemelési várakozásokat áraz. Számításainkhoz a CBOT 30 napos FED Funds futures rátáit használtuk. Ezek alapján szeptemberben várható egy 25 bp-os kamatemelés, melyet decemberben további 25 bp követhet. Az év végére ez is mindössze 0.5%pont.Az Economist érdekes összehasonlítást tesz az 1994-es és a mostani állapot között. 1994 elején a FED Funds Rate szintén igen alacsony volt, a FED februárban kezdett el kamatot emelni az inflációs félelmek miatt. A hozamgörbéről akkor is elmondható volt, hogy meredeksége jelentősen megnőtt. A ráta végül is az év végére 6%-ra nőtt, mely duplája volt az év elejinek. A rövid források megdrágultak, az említett "carry trade" nagymértékben visszaesett, nem volt több "olcsó" pénz a feltörekvő piaci befektetésekhez. Az eredmény a "tequila" válságban csúcsosodott ki.

A mostani helyzet feltehetően sokban különbözik 1994-től. Nincsenek piaci racionalitástól jelentősen eltérő rögzített árfolyamok, melyek értelmetlen védelmezésére dollár százmilliókat kellene költeni. A FED feltehetően nem fog 3-4%-kal kamatot emelni egy év alatt (nincs inflációs veszély). Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy elsősorban a nem befektetési fokozatú papírokba történő befektetéseknél az amerikai hozamok emelkedése (mely optimistább várakozásokkal kapcsolódik össze) komoly veszteséget okozhat a szűkülő likviditás miatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem