13 °C Budapest

"Megváltás" az USA-nak - "kárhozat" a feltörekvő piacoknak

Pénzcentrum
2004. április 14. 14:28

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt. Az elmúlt 12

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt.

Az elmúlt 12 hónapban jelentős tőke áramlott ismét a feltörekvő piacokra. A legfőbb befektetési célpontok a kötvények voltak. A kereslet az árakat is felhajtotta (a hozamokat letörte), így a feltörekvő piacok kormányai, egyes vállalatok egyre olcsóbban juthattak forráshoz. A J.P. Morgan befektetési bank által számított ún. EMBI spread, mely a feltörekvő piacok kötvényeinek hozamfelárát mutatja az amerikai államkötvényekhez képest a 2003 elején tapasztal 600 bp körüli szintről 400 bp-ra mérséklődött. A legjelentősebb tőkebeáramlást és hozamcsökkenést Brazíliában mérték, de a 97-es ázsiai válság óta a nemzetközi kötvénypiacokat elkerülő Indonézia is bocsátott ki papírt.

Nem tagadható, hogy a fundamentumok az elmúlt években jellemzően javultak a feltörekvő piaci országokban, ugyanakkor a kockázatok nem tűntek el teljesen. Érdekes, hogy a brazil Lula de Silva beiktatása korábban jelentős aggodalmat keltett a befektetők körében, tavaly Brazíliának mégis 4.4 mrd dollárt juttattak a nemzetközi hitelezők.

Összességében a feltörekvő országokban a költségvetési politika valamelyest szigorodott, az árfolyamrendszerek rugalmasabbá váltak, az exportdinamika fokozódott. A gyors exportnövekedés hatására elsősorban az ázsiai országok jelentős devizatartalékot halmoztak fel, de a rugalmas árfolyamok mellett is többször interveniáltak az árfolyamerősödés ellen, mellyel versenyképességi előnyüket kívánták megőrizni az olcsó munkaerő mellett.

A jelentős tőkebeáramlásnak azonban feltehetően csak kisebb részét magyarázza egy fundamentális javulás. Látni kell, hogy a fejlett piacokon a kamatok illetve a hozamok a "padlón" vannak. Japánban az irányadó kamatszint közel 0%-os, az USA-ban 1%, a GMU-ban 2%. Az alacsony rövid kamatok ellenére azonban a hozamgörbék meredeksége egyre nagyobb lett az elmúlt hónapokban, mely a gazdasági élénkülésre vonatkozó várakozásokra utal. Ennek ellenére a befektetők elsősorban a feltörekvő piacokon igyekeznek magasabb megtérülést kínáló termékeket keresni. Az EMBI+ kötvényindex hozama tavaly 30% volt.

A befektetési startégia eddig viszonylag egyszerűnek tűnt. Az alacsony kamatszint mellett hitelt felvenni az USA-ban vagy másik fejlett piacon, ebből pedig a feltörekvő piacokon lényegesen magasabb hozam mellett kötvényeket vásárolni. Volt aki az árfolyamkockázatot is bevállalta, de fedezeti ügyletekkel tisztán a kamatkülönbözet is kiaknázható volt. Ez az ún. "carry trade".

Mi történik akkor, ha a kamatok (hozamok) emelkedni kezdenek a fejlett piacokon? A finanszírozás egyre drágább lesz, a likviditás szűkülni kezd, a "carry trade" visszaesik. A hozamok a fejlődő piacokon emelkedni kezdenek, a rugalmas árfolyamok mellett a devizák is begyengülhetnek. Összességében az ottani befektetéseken jelentős veszteségek képződhetnek, melyek automatikus veszteségminimalizálási stratégiákkal hirtelen változásokat is generálhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre azonban gyors kamatemeléstől sem az USA-ban, sem az euró-zónában nem kell tartani. Némi figyelmeztetést jelentenek a legújabb amerikai munkaerőpiaci adatok, melyek talán némi bővülést igyekeznek jelezni az eddigi stagnáló állapot után. A FED az elmúlt időszakban elsősorban ezért vonakodott a kamatemeléstől, ugyanakkor igazából inflációs nyomás sem tapasztalható az amerikai gazdaságban.

Az alábbi táblával szemléltetjük, hogy a piac milyen kamatemelési várakozásokat áraz. Számításainkhoz a CBOT 30 napos FED Funds futures rátáit használtuk. Ezek alapján szeptemberben várható egy 25 bp-os kamatemelés, melyet decemberben további 25 bp követhet. Az év végére ez is mindössze 0.5%pont.



Az Economist érdekes összehasonlítást tesz az 1994-es és a mostani állapot között. 1994 elején a FED Funds Rate szintén igen alacsony volt, a FED februárban kezdett el kamatot emelni az inflációs félelmek miatt. A hozamgörbéről akkor is elmondható volt, hogy meredeksége jelentősen megnőtt. A ráta végül is az év végére 6%-ra nőtt, mely duplája volt az év elejinek. A rövid források megdrágultak, az említett "carry trade" nagymértékben visszaesett, nem volt több "olcsó" pénz a feltörekvő piaci befektetésekhez. Az eredmény a "tequila" válságban csúcsosodott ki.

A mostani helyzet feltehetően sokban különbözik 1994-től. Nincsenek piaci racionalitástól jelentősen eltérő rögzített árfolyamok, melyek értelmetlen védelmezésére dollár százmilliókat kellene költeni. A FED feltehetően nem fog 3-4%-kal kamatot emelni egy év alatt (nincs inflációs veszély). Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy elsősorban a nem befektetési fokozatú papírokba történő befektetéseknél az amerikai hozamok emelkedése (mely optimistább várakozásokkal kapcsolódik össze) komoly veszteséget okozhat a szűkülő likviditás miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm