25 °C Budapest

"Megváltás" az USA-nak - "kárhozat" a feltörekvő piacoknak

Pénzcentrum
2004. április 14. 14:28

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt. Az elmúlt 12

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt.

Az elmúlt 12 hónapban jelentős tőke áramlott ismét a feltörekvő piacokra. A legfőbb befektetési célpontok a kötvények voltak. A kereslet az árakat is felhajtotta (a hozamokat letörte), így a feltörekvő piacok kormányai, egyes vállalatok egyre olcsóbban juthattak forráshoz. A J.P. Morgan befektetési bank által számított ún. EMBI spread, mely a feltörekvő piacok kötvényeinek hozamfelárát mutatja az amerikai államkötvényekhez képest a 2003 elején tapasztal 600 bp körüli szintről 400 bp-ra mérséklődött. A legjelentősebb tőkebeáramlást és hozamcsökkenést Brazíliában mérték, de a 97-es ázsiai válság óta a nemzetközi kötvénypiacokat elkerülő Indonézia is bocsátott ki papírt.

Nem tagadható, hogy a fundamentumok az elmúlt években jellemzően javultak a feltörekvő piaci országokban, ugyanakkor a kockázatok nem tűntek el teljesen. Érdekes, hogy a brazil Lula de Silva beiktatása korábban jelentős aggodalmat keltett a befektetők körében, tavaly Brazíliának mégis 4.4 mrd dollárt juttattak a nemzetközi hitelezők.

Összességében a feltörekvő országokban a költségvetési politika valamelyest szigorodott, az árfolyamrendszerek rugalmasabbá váltak, az exportdinamika fokozódott. A gyors exportnövekedés hatására elsősorban az ázsiai országok jelentős devizatartalékot halmoztak fel, de a rugalmas árfolyamok mellett is többször interveniáltak az árfolyamerősödés ellen, mellyel versenyképességi előnyüket kívánták megőrizni az olcsó munkaerő mellett.

A jelentős tőkebeáramlásnak azonban feltehetően csak kisebb részét magyarázza egy fundamentális javulás. Látni kell, hogy a fejlett piacokon a kamatok illetve a hozamok a "padlón" vannak. Japánban az irányadó kamatszint közel 0%-os, az USA-ban 1%, a GMU-ban 2%. Az alacsony rövid kamatok ellenére azonban a hozamgörbék meredeksége egyre nagyobb lett az elmúlt hónapokban, mely a gazdasági élénkülésre vonatkozó várakozásokra utal. Ennek ellenére a befektetők elsősorban a feltörekvő piacokon igyekeznek magasabb megtérülést kínáló termékeket keresni. Az EMBI+ kötvényindex hozama tavaly 30% volt.

A befektetési startégia eddig viszonylag egyszerűnek tűnt. Az alacsony kamatszint mellett hitelt felvenni az USA-ban vagy másik fejlett piacon, ebből pedig a feltörekvő piacokon lényegesen magasabb hozam mellett kötvényeket vásárolni. Volt aki az árfolyamkockázatot is bevállalta, de fedezeti ügyletekkel tisztán a kamatkülönbözet is kiaknázható volt. Ez az ún. "carry trade".

Mi történik akkor, ha a kamatok (hozamok) emelkedni kezdenek a fejlett piacokon? A finanszírozás egyre drágább lesz, a likviditás szűkülni kezd, a "carry trade" visszaesik. A hozamok a fejlődő piacokon emelkedni kezdenek, a rugalmas árfolyamok mellett a devizák is begyengülhetnek. Összességében az ottani befektetéseken jelentős veszteségek képződhetnek, melyek automatikus veszteségminimalizálási stratégiákkal hirtelen változásokat is generálhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyelőre azonban gyors kamatemeléstől sem az USA-ban, sem az euró-zónában nem kell tartani. Némi figyelmeztetést jelentenek a legújabb amerikai munkaerőpiaci adatok, melyek talán némi bővülést igyekeznek jelezni az eddigi stagnáló állapot után. A FED az elmúlt időszakban elsősorban ezért vonakodott a kamatemeléstől, ugyanakkor igazából inflációs nyomás sem tapasztalható az amerikai gazdaságban.

Az alábbi táblával szemléltetjük, hogy a piac milyen kamatemelési várakozásokat áraz. Számításainkhoz a CBOT 30 napos FED Funds futures rátáit használtuk. Ezek alapján szeptemberben várható egy 25 bp-os kamatemelés, melyet decemberben további 25 bp követhet. Az év végére ez is mindössze 0.5%pont.Az Economist érdekes összehasonlítást tesz az 1994-es és a mostani állapot között. 1994 elején a FED Funds Rate szintén igen alacsony volt, a FED februárban kezdett el kamatot emelni az inflációs félelmek miatt. A hozamgörbéről akkor is elmondható volt, hogy meredeksége jelentősen megnőtt. A ráta végül is az év végére 6%-ra nőtt, mely duplája volt az év elejinek. A rövid források megdrágultak, az említett "carry trade" nagymértékben visszaesett, nem volt több "olcsó" pénz a feltörekvő piaci befektetésekhez. Az eredmény a "tequila" válságban csúcsosodott ki.

A mostani helyzet feltehetően sokban különbözik 1994-től. Nincsenek piaci racionalitástól jelentősen eltérő rögzített árfolyamok, melyek értelmetlen védelmezésére dollár százmilliókat kellene költeni. A FED feltehetően nem fog 3-4%-kal kamatot emelni egy év alatt (nincs inflációs veszély). Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy elsősorban a nem befektetési fokozatú papírokba történő befektetéseknél az amerikai hozamok emelkedése (mely optimistább várakozásokkal kapcsolódik össze) komoly veszteséget okozhat a szűkülő likviditás miatt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?