25 °C Budapest

"Megváltás" az USA-nak - "kárhozat" a feltörekvő piacoknak

Pénzcentrum
2004. április 14. 14:28

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt. Az elmúlt 12

Ami "megváltás" lehet az amerikai gazdaság számára, az "kárhozat" a feltörekvő piacoknak. Április elején készült el Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi egyensúlyról készült jelentése, mely komoly figyelmeztetést tartalmaz a feltörekvő piacokon tapasztalt árazási magatartást illetve tőkeáramlásokat illetően. A figyelmeztetés fontosságára az Economist brit hetilap is utalt.

Az elmúlt 12 hónapban jelentős tőke áramlott ismét a feltörekvő piacokra. A legfőbb befektetési célpontok a kötvények voltak. A kereslet az árakat is felhajtotta (a hozamokat letörte), így a feltörekvő piacok kormányai, egyes vállalatok egyre olcsóbban juthattak forráshoz. A J.P. Morgan befektetési bank által számított ún. EMBI spread, mely a feltörekvő piacok kötvényeinek hozamfelárát mutatja az amerikai államkötvényekhez képest a 2003 elején tapasztal 600 bp körüli szintről 400 bp-ra mérséklődött. A legjelentősebb tőkebeáramlást és hozamcsökkenést Brazíliában mérték, de a 97-es ázsiai válság óta a nemzetközi kötvénypiacokat elkerülő Indonézia is bocsátott ki papírt.

Nem tagadható, hogy a fundamentumok az elmúlt években jellemzően javultak a feltörekvő piaci országokban, ugyanakkor a kockázatok nem tűntek el teljesen. Érdekes, hogy a brazil Lula de Silva beiktatása korábban jelentős aggodalmat keltett a befektetők körében, tavaly Brazíliának mégis 4.4 mrd dollárt juttattak a nemzetközi hitelezők.

Összességében a feltörekvő országokban a költségvetési politika valamelyest szigorodott, az árfolyamrendszerek rugalmasabbá váltak, az exportdinamika fokozódott. A gyors exportnövekedés hatására elsősorban az ázsiai országok jelentős devizatartalékot halmoztak fel, de a rugalmas árfolyamok mellett is többször interveniáltak az árfolyamerősödés ellen, mellyel versenyképességi előnyüket kívánták megőrizni az olcsó munkaerő mellett.

A jelentős tőkebeáramlásnak azonban feltehetően csak kisebb részét magyarázza egy fundamentális javulás. Látni kell, hogy a fejlett piacokon a kamatok illetve a hozamok a "padlón" vannak. Japánban az irányadó kamatszint közel 0%-os, az USA-ban 1%, a GMU-ban 2%. Az alacsony rövid kamatok ellenére azonban a hozamgörbék meredeksége egyre nagyobb lett az elmúlt hónapokban, mely a gazdasági élénkülésre vonatkozó várakozásokra utal. Ennek ellenére a befektetők elsősorban a feltörekvő piacokon igyekeznek magasabb megtérülést kínáló termékeket keresni. Az EMBI+ kötvényindex hozama tavaly 30% volt.

A befektetési startégia eddig viszonylag egyszerűnek tűnt. Az alacsony kamatszint mellett hitelt felvenni az USA-ban vagy másik fejlett piacon, ebből pedig a feltörekvő piacokon lényegesen magasabb hozam mellett kötvényeket vásárolni. Volt aki az árfolyamkockázatot is bevállalta, de fedezeti ügyletekkel tisztán a kamatkülönbözet is kiaknázható volt. Ez az ún. "carry trade".

Mi történik akkor, ha a kamatok (hozamok) emelkedni kezdenek a fejlett piacokon? A finanszírozás egyre drágább lesz, a likviditás szűkülni kezd, a "carry trade" visszaesik. A hozamok a fejlődő piacokon emelkedni kezdenek, a rugalmas árfolyamok mellett a devizák is begyengülhetnek. Összességében az ottani befektetéseken jelentős veszteségek képződhetnek, melyek automatikus veszteségminimalizálási stratégiákkal hirtelen változásokat is generálhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyelőre azonban gyors kamatemeléstől sem az USA-ban, sem az euró-zónában nem kell tartani. Némi figyelmeztetést jelentenek a legújabb amerikai munkaerőpiaci adatok, melyek talán némi bővülést igyekeznek jelezni az eddigi stagnáló állapot után. A FED az elmúlt időszakban elsősorban ezért vonakodott a kamatemeléstől, ugyanakkor igazából inflációs nyomás sem tapasztalható az amerikai gazdaságban.

Az alábbi táblával szemléltetjük, hogy a piac milyen kamatemelési várakozásokat áraz. Számításainkhoz a CBOT 30 napos FED Funds futures rátáit használtuk. Ezek alapján szeptemberben várható egy 25 bp-os kamatemelés, melyet decemberben további 25 bp követhet. Az év végére ez is mindössze 0.5%pont.Az Economist érdekes összehasonlítást tesz az 1994-es és a mostani állapot között. 1994 elején a FED Funds Rate szintén igen alacsony volt, a FED februárban kezdett el kamatot emelni az inflációs félelmek miatt. A hozamgörbéről akkor is elmondható volt, hogy meredeksége jelentősen megnőtt. A ráta végül is az év végére 6%-ra nőtt, mely duplája volt az év elejinek. A rövid források megdrágultak, az említett "carry trade" nagymértékben visszaesett, nem volt több "olcsó" pénz a feltörekvő piaci befektetésekhez. Az eredmény a "tequila" válságban csúcsosodott ki.

A mostani helyzet feltehetően sokban különbözik 1994-től. Nincsenek piaci racionalitástól jelentősen eltérő rögzített árfolyamok, melyek értelmetlen védelmezésére dollár százmilliókat kellene költeni. A FED feltehetően nem fog 3-4%-kal kamatot emelni egy év alatt (nincs inflációs veszély). Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy elsősorban a nem befektetési fokozatú papírokba történő befektetéseknél az amerikai hozamok emelkedése (mely optimistább várakozásokkal kapcsolódik össze) komoly veszteséget okozhat a szűkülő likviditás miatt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?