MOL: felvásárlás lehetőségei az állami részvényeladás után

Pénzcentrum
2004. február 19. 14:28

Számtalan olvasói kérdés érkezett a Portfolio.hu-hoz azt illetően, hogyan változik a MOL potenciális felvásárlásának esélye az állami részvényértékesítést követően. Az állam részesedése a keddi eladással 12%-ra csökkent, s a jelenleg meglévő pakettjét is feltételezhetően értékesíti még idén.

A MOL hatályos alapszabálya a Tőkepiaci törvénynél szigorúbban szabályozza az ellenséges felvásárlást:

1., Már 2%-ot meghaladó tulajdonlásnál be kell jelenteni a részesedés megszerzését. A tulajdoni hányad megállapításánál a kapcsolódó vállalkozásokat is (részvényesi csoport egésze) figyelembe kell venni. Ennek elmulasztása esetén, vagy ha bizonyítható, hogy a részvényesi csoport megállapítása félrevezető módon történt a szavazati jog felfüggeszthető.

2., Amennyiben egy befektető (vagy részvényesi csoport) a részvények 25%-át megszerzi, kötelező nyilvános felvásárlási ajánlatott tenni a 25%-os részesedés elérését megelőző 365 nap maximális tőzsdei árfolyamán. A felvásárlás akkor tekinthető sikeresnek ha a részvényes megszerezte a részvények 50%-át. A felvásárlási ajánlat megtételekor a stratégiai elképzelések ismertetése, valamint az ajánlattevő saját tevékenységének bemutatása kötelező. Az igazgatóság 10 napon belül köteles értékelni a felvásárlási ajánlatot és nyilvánosságra hozni azt.

(Mint ismeretes a Tőkepiaci törvény előírásai szerint kötelező ajánlatot 33%-os részesedés elérésénél kell adni vagy a vevő által korábban fizetett legmagasabb áron, vagy - amennyiben ez magasabb - az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagos árfolyamán. MOL esetében ezen érték 6,412 Ft.)

Induljunk ki abból, hogy az állam részesedése 0%-ra csökken 2004 végére.

Ezen esetben egy, piacon meg nem vásárolható pakett lesz: a Slovnaft akvizíció során a menedzsment cégnek, a Slovintegrának juttatott 10%. Ezen pakett C sorozatú részvényeket tartalmaz, melyek nem forgalomképesek, s csak fokozatosan lehet konvertálni normál törzsrészvényre. Ezen ütemezésről azonban nyilvános információ nincs.

Feltételezhető, hogy a PKN-nel létre fog jönni a kereszttulajdonlást is tartalmazó stratégiai szövetség, mely 10-15%-os MOL részvénypakett lekötését jelenti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mindez azt eredményezi, hogy 20-25%-os pakett lesz lekötve. Felvásárlást kivitelezni érvényesen csak 50%-os részesedés megszerzésével lehet, tehát a felvásárlónak a piacon elérhető részvények 62-66%-át kell megszerezni. Nem kis feladat. Igaz nem ismert a Slovbena tulajdonában lévő csomag "felszabadulásának" időpontja.

A MOL aktuális tulajdonosi szerkezete

Védekezési pontot jelenthet, hogy 2 százalékonként kötelező bejelentési előírás van. Tehát 20% közelében a piac számára már egyértelmű lesz, hogy felvásárlás zajlik, s az elmúlt 365 nap legmagasabb árfolyamát tartalmazó előírás miatt a spekulatív befektetők biztos, hogy felhajtják az árat.
Igaz ez ellen védekezhet úgy a felvásárló, hogy nem jelenti be a 2%-os arány elérését, s ezzel együtt vállalja, hogy nem szavaz a közgyűlésen. (Lásd ÁÉB mint pénzügyi befektető magatartását; nyíltan vállalja, hogy volt amikor már megközelítette a 10%-ot, miközben bejelentést nem tett.) Elvileg tehát 25%-ig elmehet egy felvásárló bejelentés nélkül, ha nem kívánja közben gyakorolni tulajdonosi jogait, s a 25%-os mérték bejelentésével egyidőben tesz felvásárlási ajánlatot.

** ** ** ** ** ** **

A MOL nemzetgazdasági súlya miatt rövid távon nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy egy ellenséges felvásárlás politikai visszhangok, politikai szálak megmozdulása nélkül kivitelezhető lenne.
Mindez természetesen 5-10 év távlatában (talán) megváltozhat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm