26 °C Budapest

MOL: felvásárlás lehetőségei az állami részvényeladás után

Pénzcentrum
2004. február 19. 14:28

Számtalan olvasói kérdés érkezett a Portfolio.hu-hoz azt illetően, hogyan változik a MOL potenciális felvásárlásának esélye az állami részvényértékesítést követően. Az állam részesedése a keddi eladással 12%-ra csökkent, s a jelenleg meglévő pakettjét is feltételezhetően értékesíti még idén.

A MOL hatályos alapszabálya a Tőkepiaci törvénynél szigorúbban szabályozza az ellenséges felvásárlást:

1., Már 2%-ot meghaladó tulajdonlásnál be kell jelenteni a részesedés megszerzését. A tulajdoni hányad megállapításánál a kapcsolódó vállalkozásokat is (részvényesi csoport egésze) figyelembe kell venni. Ennek elmulasztása esetén, vagy ha bizonyítható, hogy a részvényesi csoport megállapítása félrevezető módon történt a szavazati jog felfüggeszthető.

2., Amennyiben egy befektető (vagy részvényesi csoport) a részvények 25%-át megszerzi, kötelező nyilvános felvásárlási ajánlatott tenni a 25%-os részesedés elérését megelőző 365 nap maximális tőzsdei árfolyamán. A felvásárlás akkor tekinthető sikeresnek ha a részvényes megszerezte a részvények 50%-át. A felvásárlási ajánlat megtételekor a stratégiai elképzelések ismertetése, valamint az ajánlattevő saját tevékenységének bemutatása kötelező. Az igazgatóság 10 napon belül köteles értékelni a felvásárlási ajánlatot és nyilvánosságra hozni azt.

(Mint ismeretes a Tőkepiaci törvény előírásai szerint kötelező ajánlatot 33%-os részesedés elérésénél kell adni vagy a vevő által korábban fizetett legmagasabb áron, vagy - amennyiben ez magasabb - az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagos árfolyamán. MOL esetében ezen érték 6,412 Ft.)

Induljunk ki abból, hogy az állam részesedése 0%-ra csökken 2004 végére.

Ezen esetben egy, piacon meg nem vásárolható pakett lesz: a Slovnaft akvizíció során a menedzsment cégnek, a Slovintegrának juttatott 10%. Ezen pakett C sorozatú részvényeket tartalmaz, melyek nem forgalomképesek, s csak fokozatosan lehet konvertálni normál törzsrészvényre. Ezen ütemezésről azonban nyilvános információ nincs.

Feltételezhető, hogy a PKN-nel létre fog jönni a kereszttulajdonlást is tartalmazó stratégiai szövetség, mely 10-15%-os MOL részvénypakett lekötését jelenti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindez azt eredményezi, hogy 20-25%-os pakett lesz lekötve. Felvásárlást kivitelezni érvényesen csak 50%-os részesedés megszerzésével lehet, tehát a felvásárlónak a piacon elérhető részvények 62-66%-át kell megszerezni. Nem kis feladat. Igaz nem ismert a Slovbena tulajdonában lévő csomag "felszabadulásának" időpontja.

A MOL aktuális tulajdonosi szerkezete

Védekezési pontot jelenthet, hogy 2 százalékonként kötelező bejelentési előírás van. Tehát 20% közelében a piac számára már egyértelmű lesz, hogy felvásárlás zajlik, s az elmúlt 365 nap legmagasabb árfolyamát tartalmazó előírás miatt a spekulatív befektetők biztos, hogy felhajtják az árat.
Igaz ez ellen védekezhet úgy a felvásárló, hogy nem jelenti be a 2%-os arány elérését, s ezzel együtt vállalja, hogy nem szavaz a közgyűlésen. (Lásd ÁÉB mint pénzügyi befektető magatartását; nyíltan vállalja, hogy volt amikor már megközelítette a 10%-ot, miközben bejelentést nem tett.) Elvileg tehát 25%-ig elmehet egy felvásárló bejelentés nélkül, ha nem kívánja közben gyakorolni tulajdonosi jogait, s a 25%-os mérték bejelentésével egyidőben tesz felvásárlási ajánlatot.

** ** ** ** ** ** **

A MOL nemzetgazdasági súlya miatt rövid távon nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy egy ellenséges felvásárlás politikai visszhangok, politikai szálak megmozdulása nélkül kivitelezhető lenne.
Mindez természetesen 5-10 év távlatában (talán) megváltozhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?