32 °C Budapest

MOL: felvásárlás lehetőségei az állami részvényeladás után

Pénzcentrum
2004. február 19. 14:28

Számtalan olvasói kérdés érkezett a Portfolio.hu-hoz azt illetően, hogyan változik a MOL potenciális felvásárlásának esélye az állami részvényértékesítést követően. Az állam részesedése a keddi eladással 12%-ra csökkent, s a jelenleg meglévő pakettjét is feltételezhetően értékesíti még idén.

A MOL hatályos alapszabálya a Tőkepiaci törvénynél szigorúbban szabályozza az ellenséges felvásárlást:

1., Már 2%-ot meghaladó tulajdonlásnál be kell jelenteni a részesedés megszerzését. A tulajdoni hányad megállapításánál a kapcsolódó vállalkozásokat is (részvényesi csoport egésze) figyelembe kell venni. Ennek elmulasztása esetén, vagy ha bizonyítható, hogy a részvényesi csoport megállapítása félrevezető módon történt a szavazati jog felfüggeszthető.

2., Amennyiben egy befektető (vagy részvényesi csoport) a részvények 25%-át megszerzi, kötelező nyilvános felvásárlási ajánlatott tenni a 25%-os részesedés elérését megelőző 365 nap maximális tőzsdei árfolyamán. A felvásárlás akkor tekinthető sikeresnek ha a részvényes megszerezte a részvények 50%-át. A felvásárlási ajánlat megtételekor a stratégiai elképzelések ismertetése, valamint az ajánlattevő saját tevékenységének bemutatása kötelező. Az igazgatóság 10 napon belül köteles értékelni a felvásárlási ajánlatot és nyilvánosságra hozni azt.

(Mint ismeretes a Tőkepiaci törvény előírásai szerint kötelező ajánlatot 33%-os részesedés elérésénél kell adni vagy a vevő által korábban fizetett legmagasabb áron, vagy - amennyiben ez magasabb - az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagos árfolyamán. MOL esetében ezen érték 6,412 Ft.)

Induljunk ki abból, hogy az állam részesedése 0%-ra csökken 2004 végére.

Ezen esetben egy, piacon meg nem vásárolható pakett lesz: a Slovnaft akvizíció során a menedzsment cégnek, a Slovintegrának juttatott 10%. Ezen pakett C sorozatú részvényeket tartalmaz, melyek nem forgalomképesek, s csak fokozatosan lehet konvertálni normál törzsrészvényre. Ezen ütemezésről azonban nyilvános információ nincs.

Feltételezhető, hogy a PKN-nel létre fog jönni a kereszttulajdonlást is tartalmazó stratégiai szövetség, mely 10-15%-os MOL részvénypakett lekötését jelenti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez azt eredményezi, hogy 20-25%-os pakett lesz lekötve. Felvásárlást kivitelezni érvényesen csak 50%-os részesedés megszerzésével lehet, tehát a felvásárlónak a piacon elérhető részvények 62-66%-át kell megszerezni. Nem kis feladat. Igaz nem ismert a Slovbena tulajdonában lévő csomag "felszabadulásának" időpontja.

A MOL aktuális tulajdonosi szerkezete

Védekezési pontot jelenthet, hogy 2 százalékonként kötelező bejelentési előírás van. Tehát 20% közelében a piac számára már egyértelmű lesz, hogy felvásárlás zajlik, s az elmúlt 365 nap legmagasabb árfolyamát tartalmazó előírás miatt a spekulatív befektetők biztos, hogy felhajtják az árat.
Igaz ez ellen védekezhet úgy a felvásárló, hogy nem jelenti be a 2%-os arány elérését, s ezzel együtt vállalja, hogy nem szavaz a közgyűlésen. (Lásd ÁÉB mint pénzügyi befektető magatartását; nyíltan vállalja, hogy volt amikor már megközelítette a 10%-ot, miközben bejelentést nem tett.) Elvileg tehát 25%-ig elmehet egy felvásárló bejelentés nélkül, ha nem kívánja közben gyakorolni tulajdonosi jogait, s a 25%-os mérték bejelentésével egyidőben tesz felvásárlási ajánlatot.

** ** ** ** ** ** **

A MOL nemzetgazdasági súlya miatt rövid távon nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy egy ellenséges felvásárlás politikai visszhangok, politikai szálak megmozdulása nélkül kivitelezhető lenne.
Mindez természetesen 5-10 év távlatában (talán) megváltozhat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?