11 °C Budapest

Globális fellendülést vár az ING vezető stratégája

Pénzcentrum
2004. február 18. 14:42

Globális fellendülést vár az idei évtől Mark Cliffe, az ING vezető stratégája. A szakértő a bank budapesti részlegében értékelte a világgazdaság kilátásait. A világgazdaság motorja továbbra is az USA lehet, ugyanakkor az egyre jelentősebb eladósodottság, a terrorizmus rejt bizonyos kockázatokat. Fokozatos, bár az USA dinamikájától elmaradó élénkülés várható az euró-zónában és Japánban is. Gyors kamat- illetve hozamemelkedésre sem az euró-zónában, sem az USA-ban nem kell számítani, ugyanakkor az elmozdulás iránya mindkét régióban felfelé mutat majd. AZ USA-ban a hozamok várhatóan jobban emelkednek majd, de az emelkedést az ázsaia országok vételei korlátozhatják. A részvénypiacokkal kapcsolatosan általános volt az optimizmus, ez az eszközcsoport a tavalyi jó teljesítmény után az idei évben 10% körüli hozamot hozhat.

Az idei évben a GDP bővülése az USA -ban meghaladhatja a 4%-ot. A növekedés körülményei igen kedvezőek: a fiskális politika ösztönző, a kamatszint alacsony, a dollár gyengül, a gazdaságpolitikai retorika szintén növekedéspárti.

Cliffe érdekes összehasonlítást tett az USA és az euró-zóna között a gazdaságpolitika növekedésösztönző hatásait elemezve. Míg 2003-ban az USA gazdasági növekedésből (3.1%) 2.1%-ot magyarázott a fiskális stimuláció, az alacsony kamatszint és a gyengülő árfolyam, addig az euró-zónában ezen tényezők 0.9%-kal fogták vissza a növekedést. A legjelentősebb negatív tényező az utóbbi esetben az euró erősödése volt, a fiskális hatás 0.4%-ot vett el. 2004-ben Cliffe szerint az USA GDP növekedését a fenti tényezők 1.4%-kal segíthetik, míg az euró-övezetben 1.1%-os lesz a visszafogó hatás.

Súlyosbodó ikerdeficit

Az USA-ban az elmúlt időszakban ismét élesen jelentkezett az ikerdeficit probléma, a külföldi adósság jelentősen nőtt. A folyó mérleg hiányának drasztikus növekedése mögött az államháztartási túlköltekezés állt. A magánszféra megtakarítási pozíciója ezzel párhuzamosan folyamatosan javult. A folyó hiány az idén a GDP 5%-a körül alakulhat. A küszöbön álló elnökválasztás után az új (régi?) elnöknek erre megoldást kell találnia. 2005 feltehetően a költségvetési szigorítás éve lesz. Az ING stratégája Bush győzelmére számít.

Eladósodó lakosság

Az elmúlt időszakban a lakosság eladósodottsága drasztikusan emelkedett az USA-ban, ugyanakkor Cliffe szerint ez önmagában még nem veszélyes. Problémává akkor válhat, ha a robosztus jövedelemnövekedés lelassul illetve az eszközárak csökkenni kezdenek. Jelenleg nem ez a helyzet, a jövedelmek nőnek, a részvény- és ingatlanárak emelkednek, melyben a FED expanzív monetáris politikája fontos szerepet játszik.

Növekedés munkahelyek nélkül: nem probléma

Míg több piaci elemző a foglalkoztatás bővülését nem eredményező gazdasági növekedést "veszélyes"-nek tartja abból a szempontból, hogy nem fenntartható folyamatot jelent, addig Cliffe ebben egyelőre nem lát jelentősebb kockázatot. A termelékenység javul, a vállalati profitok nőnek, a jövedelmek a foglalkoztatottak körében emelkednek. Így jut forrás a beruházásokra és a fogyasztásra is. A termelékenység javulása alacsonyan tartja az inflációt, így kedvező kamatkörnyezet tartósan fennmaradhat. Ha nem nő a foglalkoztatás, az a kormányzatot további adócsökkentési lépésekre késztetheti, mely szintén jót tesz a növekedésnek.

Bár a hozamszint hirtelen és drasztikus növekedésére nem lehet számítani az USA-ban, a kötvénybefektetések mégsem hozhatnak jót. A növekedés élénkülésével feltehetően a hozamok is fokozatosan emelkedni fognak, ezt a folyamatot pedig segítheti, hogy több befektetőnél portfólióátcsoportosításra kerülhet sor a kötvényekből a részvényekbe.

Nem erősödik a dollár

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dollár árfolyamgyengülése bár egyre inkább a "túllövés" állapotával jellemezhető, a zöldhasú hirtelen erősödésére kevés az esély. Egyelőre a döntéshozók nem kívánnak olyan összehangolt lépéseket tenni, mely a dollár árfolyamát erősítené. A japán jegybank 60-70 mrd dolláros intervenciója eddig hatástalannak bizonyult, az EKB nem akar kamatot csökkenteni.

Érdekes kérdés az ázsiai devizák esete, melyek jelentős része a dollárral mozog együtt, az adott országok jegybankjai pedig folyamatos intervenciót folytatnak a felértékelődés elkerülése érdekében. Mivel a legnagyobb külkereskedelmi hiány ezzel az országcsoporttal szemben halmozódik fel, ezért egy ilyen jellegű árfolyamkorrekciónak lehetne a legnagyobb hatása a külkereskedelmi mérlegre és a folyó egyenlegre is. A másik oldalon viszont a dollár gyengülésével ezen országok a felhalmozódott többletet visszafogottabb mértékben fektethetik amerikai eszközökbe, esetleg korábbi befektetéseiket a dollár gyengülése miatt átcsoportosíthatják.

Az EKB eddig nem igazán tett semmit azért, hogy az euró erősödését meggátolja. A hivatalos indokok szerint a külső kereslet növekedése jóval ellensúlyozza az erős fizetőeszköz okozta növekedési áldozatot. Emellett az infláció beragadni látszik 2% körül. Ezzel a cselekvés nélküliséggel Cliffe szerint az EKB jelentős volatilitást generált a devizapiacon , a hivatalos retorika pedig éppen ennek elkerülését hangsúlyozta.

Az euró-zóna növekedése az év második felében 2% körül alakulhat. A belső kereslet továbbra is gyenge, a beruházások csökkenő ütemben esnek vissza. A növekedés legfőbb forrás a nettó export bővülése. A térségben a részvénypiaci árfolyamok emelkedése a globális részvénypiaci rally eredménye. Cliffe szerint a kamatszint nem elég alacsony, a fiskális politika az aggodalmak ellenére is túlzottan szigorú, a munkanélküliség emelkedik, a termelékenység javulása visszafogott. A startéga szerint 2003-ban az euró erősödése mintegy 125 bp kamatemeléssel ért fel. Ha az euró további 10%kal erősödik a dollárral szemben, az újabb 50 bp-os kamatemelésnek feleltethető meg a hatásokat tekintve.

Cliffe kritizálta a Stabilitási és Növekedés Paktum rendelkezéseit, mely a hitelesség és az egységesség ellen hat. Annak ellenére, hogy Franciaország és Németország is átlépi a 3%-os felső határt, a fiskális politikák Cliffe szerint továbbra is restriktívnek számítanak.

A stratéga túl pesszimistának tartja a piaci várakozásokat a hozamalakulás tekintetében. Véleménye szerint a kamatemelések, a hozamemelkedés a vártnál mérsékeltebb lesz. Ennek oka, hogy a növekedés visszafogott, az inflációs kockázat alacsony, a fiskális politika restriktívebb lesz.

A hisztorikus tapasztalatok alapján az európai kötvénypiacok a hozamok emelkedése alatt az amerikai piacoknál jobb teljesítményt nyújtanak, tehát az európai hozamok lassabban emelkednek. Cliffe arra számít, hogy a most lényegében paritásban levő 10 éves amerikai és amerikai hozamok közötti különbség még az idén 50 bp-ra nyílik. Az emelkedés miatt azonban az európai piacon sem beszélhetünk igazán rally-ról.

Összességében az euró-zóna gazdaságának élénkülése az ide exportáló országokat, így Közép-Európát is kedvezően érintheti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?