9 °C Budapest

Rába: jelentős veszteség

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:01

Jelentős veszteség, vagy már enyhe profit? - ezt tartalmazták az elemzői várakozások. A pesszimistáknak lett igazuk, illetve a tényleges veszteség (2.1 mrd Ft) meghaladta a legrosszabb előrejelzést is. A negyedév veszteségében meghatározó szerepet játszott 1., a dollár további gyengülése 2., az új üzletekhez tartozó termelésbeindítások költségei 3., egy gépmeghibásodás és 4., jelentős (nem realizált veszteség) EUR/HUF határidős ügyleteken ( a pénzügyi veszteség az adózás előtti veszteség 62%-át tette ki). Pozitív oldalon említhető, hogy az amerikai piac élénkülése az utolsó két hónapban megindult, ugyanakkor nem látható, hogy 20%-os hatékonyságnövekedést a nullszaldóhoz hogyan fog kitermelni a Futómű divízió 2004-ben. A Jármű divízió a HM szállítások megindulásával profitabilis lett, s jelentős előrelépés mutatkozik a működő tőke csökkentés terén is .

A Rába értékesítésében három határozottan kedvező tényező jelentkezett a negyedév során:
1., az amerikai piac élénkülése megkezdődött az utolsó két hónapban. Különösen az éven belüli volumennövekedés volt jelentős, s nem a negyedik negyedév előző év azonos időszakához viszonyítva kimutatható 4.5%-os növekedése.
2., a hazai piacon megindultak a HM-szállítások, melyek 1.5 mrd Ft-tal növelték a jármű üzletág bevételét
3., alacsony volumennel megkezdődtek az új üzletekhez kapcsolódó kiszállítások (Terex-Benford és kínai kiszállítások)

Kelet-Európában az export élénkülése továbbra is várat magára.


Az árbevételi oldalon mindhárom üzletágban kimutatható éven belüli növekedés eredményvonzata azonban egyelőre távolról sem fényes. A hirtelen 40%-kal megugró termelési volumen a Futómű Kft-ben kulcsgépek leállását eredményezte műszaki hiba következtében. A gépkiesés az alkalmazottak túlórában történő foglalkoztatását eredményezte, s így kettős költségnövelő hatással bírt.
Az új szerződések keretében megindított termelés volumene pedig még nem érte el a nyereséges tartományt.

Előzőek egyenes következménye, hogy a Futómű divízió teljesítménye elmaradt a menedzsment tervektől, az Alkatrész üzletágban az elmaradás kisebb mértékű volt, míg a Jármű üzletág eredményessége a várakozásoknak megfelelően alakult. (Érdemes kiemelni, hogy a Jármű Kft a felfutó volumen ellenére is közel 10%-os üzemi eredményszintet produkált. A 2004-es termelés a bejelentetett szerződésekből adódóan negyedéves szinten legalább a duplája lehet az év második felében mint az utolsó negyedévben volt.)

Deviza hatás:

Alábbiakban a Rába által közölt egyedi tételektől megtisztított üzemi eredményszinteket mutatjuk be az árbevétel alakulással párhuzamosan.
A futómű üzletág termelése 25%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest, miközben a dollár forinttal szembeni átlagárfolyama 6%-kal romlott. Ezen adatok mellett -20%-on stagnált az üzemi eredményszint. Ha feltételezzük, hogy a futómű divízió teljesítményéből minden egyedi tétel kiemelésre került, akkor komoly kérdés, hogy 20%-os termelési hatékonyság javulás hogyan és milyen volumen mellett érhető el az idei évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az Alkatrész üzletágban az EUR/HUF alakulása meghatározó a nyugat-európai export miatt. A harmadik negyedévhez képest gyakorlatilag azonos átlagárfolyam érvényesült. A termelési volumen növekedése 3%ponttal javította az üzemi eredményszintet.
Ezen üzletágban az új szerződések révén a Rába jó eséllyel profitot termelhet 2004-ben.


Az eredménykimutatás negatív meglepetése a hatalmas pénzügyi veszteség megjelenése. A meglepetést elvileg idéző jelbe kéne tennünk, hiszen a határidős deviza pozícióit előre publikálta a cég, az elemzői előrejelzésekre allokált idő csökkenése okozhatta a meglepetést. A Rába 2.5 mrd Ft veszteséget könyvelt el pénzügyi soron, mely elsősorban a nyitott EUR/HUF határidős ügyletek időszak végi kedvezőtlen átértékeléséhez kapcsolódik.

A negyedév pozitívumai közül ki kell emelni, hogy a menedzsment teljesítette a nyáron megfogalmazott működő tőke csökkentési programját (több mint 2 mrd Ft működő tőke szabadult fel). A készletszint csökkent, míg a követelések árbevétel arányos szintje szintén javult a szállító oldali fizetési határidők növelése mellett.
Lezárult a divesztíciós folyamat a nem alaptevékenységeket végző leánycégek értékesítésével.

Összességében nincsenek könnyű helyzetben a befektetők. A múltbeli teljesítmény egyelőre nem ad okot optimizmusra, ugyanakkor az üzletfejlesztési folyamatok már konkrét eredményeket mutatnak fel, s a HM tender határozott eredmény hozzájárulással bír. A fordulópont a Rába megítélésében minden bizonnyal akkor fog bekövetkezni, ha a futómű divízió profitabilitása elérhető közelségben lesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm