36 °C Budapest

Rába: jelentős veszteség

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:01

Jelentős veszteség, vagy már enyhe profit? - ezt tartalmazták az elemzői várakozások. A pesszimistáknak lett igazuk, illetve a tényleges veszteség (2.1 mrd Ft) meghaladta a legrosszabb előrejelzést is. A negyedév veszteségében meghatározó szerepet játszott 1., a dollár további gyengülése 2., az új üzletekhez tartozó termelésbeindítások költségei 3., egy gépmeghibásodás és 4., jelentős (nem realizált veszteség) EUR/HUF határidős ügyleteken ( a pénzügyi veszteség az adózás előtti veszteség 62%-át tette ki). Pozitív oldalon említhető, hogy az amerikai piac élénkülése az utolsó két hónapban megindult, ugyanakkor nem látható, hogy 20%-os hatékonyságnövekedést a nullszaldóhoz hogyan fog kitermelni a Futómű divízió 2004-ben. A Jármű divízió a HM szállítások megindulásával profitabilis lett, s jelentős előrelépés mutatkozik a működő tőke csökkentés terén is .

A Rába értékesítésében három határozottan kedvező tényező jelentkezett a negyedév során:
1., az amerikai piac élénkülése megkezdődött az utolsó két hónapban. Különösen az éven belüli volumennövekedés volt jelentős, s nem a negyedik negyedév előző év azonos időszakához viszonyítva kimutatható 4.5%-os növekedése.
2., a hazai piacon megindultak a HM-szállítások, melyek 1.5 mrd Ft-tal növelték a jármű üzletág bevételét
3., alacsony volumennel megkezdődtek az új üzletekhez kapcsolódó kiszállítások (Terex-Benford és kínai kiszállítások)

Kelet-Európában az export élénkülése továbbra is várat magára.


Az árbevételi oldalon mindhárom üzletágban kimutatható éven belüli növekedés eredményvonzata azonban egyelőre távolról sem fényes. A hirtelen 40%-kal megugró termelési volumen a Futómű Kft-ben kulcsgépek leállását eredményezte műszaki hiba következtében. A gépkiesés az alkalmazottak túlórában történő foglalkoztatását eredményezte, s így kettős költségnövelő hatással bírt.
Az új szerződések keretében megindított termelés volumene pedig még nem érte el a nyereséges tartományt.

Előzőek egyenes következménye, hogy a Futómű divízió teljesítménye elmaradt a menedzsment tervektől, az Alkatrész üzletágban az elmaradás kisebb mértékű volt, míg a Jármű üzletág eredményessége a várakozásoknak megfelelően alakult. (Érdemes kiemelni, hogy a Jármű Kft a felfutó volumen ellenére is közel 10%-os üzemi eredményszintet produkált. A 2004-es termelés a bejelentetett szerződésekből adódóan negyedéves szinten legalább a duplája lehet az év második felében mint az utolsó negyedévben volt.)

Deviza hatás:

Alábbiakban a Rába által közölt egyedi tételektől megtisztított üzemi eredményszinteket mutatjuk be az árbevétel alakulással párhuzamosan.
A futómű üzletág termelése 25%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest, miközben a dollár forinttal szembeni átlagárfolyama 6%-kal romlott. Ezen adatok mellett -20%-on stagnált az üzemi eredményszint. Ha feltételezzük, hogy a futómű divízió teljesítményéből minden egyedi tétel kiemelésre került, akkor komoly kérdés, hogy 20%-os termelési hatékonyság javulás hogyan és milyen volumen mellett érhető el az idei évben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az Alkatrész üzletágban az EUR/HUF alakulása meghatározó a nyugat-európai export miatt. A harmadik negyedévhez képest gyakorlatilag azonos átlagárfolyam érvényesült. A termelési volumen növekedése 3%ponttal javította az üzemi eredményszintet.
Ezen üzletágban az új szerződések révén a Rába jó eséllyel profitot termelhet 2004-ben.


Az eredménykimutatás negatív meglepetése a hatalmas pénzügyi veszteség megjelenése. A meglepetést elvileg idéző jelbe kéne tennünk, hiszen a határidős deviza pozícióit előre publikálta a cég, az elemzői előrejelzésekre allokált idő csökkenése okozhatta a meglepetést. A Rába 2.5 mrd Ft veszteséget könyvelt el pénzügyi soron, mely elsősorban a nyitott EUR/HUF határidős ügyletek időszak végi kedvezőtlen átértékeléséhez kapcsolódik.

A negyedév pozitívumai közül ki kell emelni, hogy a menedzsment teljesítette a nyáron megfogalmazott működő tőke csökkentési programját (több mint 2 mrd Ft működő tőke szabadult fel). A készletszint csökkent, míg a követelések árbevétel arányos szintje szintén javult a szállító oldali fizetési határidők növelése mellett.
Lezárult a divesztíciós folyamat a nem alaptevékenységeket végző leánycégek értékesítésével.

Összességében nincsenek könnyű helyzetben a befektetők. A múltbeli teljesítmény egyelőre nem ad okot optimizmusra, ugyanakkor az üzletfejlesztési folyamatok már konkrét eredményeket mutatnak fel, s a HM tender határozott eredmény hozzájárulással bír. A fordulópont a Rába megítélésében minden bizonnyal akkor fog bekövetkezni, ha a futómű divízió profitabilitása elérhető közelségben lesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?