Rába: jelentős veszteség

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:01

Jelentős veszteség, vagy már enyhe profit? - ezt tartalmazták az elemzői várakozások. A pesszimistáknak lett igazuk, illetve a tényleges veszteség (2.1 mrd Ft) meghaladta a legrosszabb előrejelzést is. A negyedév veszteségében meghatározó szerepet játszott 1., a dollár további gyengülése 2., az új üzletekhez tartozó termelésbeindítások költségei 3., egy gépmeghibásodás és 4., jelentős (nem realizált veszteség) EUR/HUF határidős ügyleteken ( a pénzügyi veszteség az adózás előtti veszteség 62%-át tette ki). Pozitív oldalon említhető, hogy az amerikai piac élénkülése az utolsó két hónapban megindult, ugyanakkor nem látható, hogy 20%-os hatékonyságnövekedést a nullszaldóhoz hogyan fog kitermelni a Futómű divízió 2004-ben. A Jármű divízió a HM szállítások megindulásával profitabilis lett, s jelentős előrelépés mutatkozik a működő tőke csökkentés terén is .

A Rába értékesítésében három határozottan kedvező tényező jelentkezett a negyedév során:
1., az amerikai piac élénkülése megkezdődött az utolsó két hónapban. Különösen az éven belüli volumennövekedés volt jelentős, s nem a negyedik negyedév előző év azonos időszakához viszonyítva kimutatható 4.5%-os növekedése.
2., a hazai piacon megindultak a HM-szállítások, melyek 1.5 mrd Ft-tal növelték a jármű üzletág bevételét
3., alacsony volumennel megkezdődtek az új üzletekhez kapcsolódó kiszállítások (Terex-Benford és kínai kiszállítások)

Kelet-Európában az export élénkülése továbbra is várat magára.


Az árbevételi oldalon mindhárom üzletágban kimutatható éven belüli növekedés eredményvonzata azonban egyelőre távolról sem fényes. A hirtelen 40%-kal megugró termelési volumen a Futómű Kft-ben kulcsgépek leállását eredményezte műszaki hiba következtében. A gépkiesés az alkalmazottak túlórában történő foglalkoztatását eredményezte, s így kettős költségnövelő hatással bírt.
Az új szerződések keretében megindított termelés volumene pedig még nem érte el a nyereséges tartományt.

Előzőek egyenes következménye, hogy a Futómű divízió teljesítménye elmaradt a menedzsment tervektől, az Alkatrész üzletágban az elmaradás kisebb mértékű volt, míg a Jármű üzletág eredményessége a várakozásoknak megfelelően alakult. (Érdemes kiemelni, hogy a Jármű Kft a felfutó volumen ellenére is közel 10%-os üzemi eredményszintet produkált. A 2004-es termelés a bejelentetett szerződésekből adódóan negyedéves szinten legalább a duplája lehet az év második felében mint az utolsó negyedévben volt.)

Deviza hatás:

Alábbiakban a Rába által közölt egyedi tételektől megtisztított üzemi eredményszinteket mutatjuk be az árbevétel alakulással párhuzamosan.
A futómű üzletág termelése 25%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest, miközben a dollár forinttal szembeni átlagárfolyama 6%-kal romlott. Ezen adatok mellett -20%-on stagnált az üzemi eredményszint. Ha feltételezzük, hogy a futómű divízió teljesítményéből minden egyedi tétel kiemelésre került, akkor komoly kérdés, hogy 20%-os termelési hatékonyság javulás hogyan és milyen volumen mellett érhető el az idei évben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az Alkatrész üzletágban az EUR/HUF alakulása meghatározó a nyugat-európai export miatt. A harmadik negyedévhez képest gyakorlatilag azonos átlagárfolyam érvényesült. A termelési volumen növekedése 3%ponttal javította az üzemi eredményszintet.
Ezen üzletágban az új szerződések révén a Rába jó eséllyel profitot termelhet 2004-ben.


Az eredménykimutatás negatív meglepetése a hatalmas pénzügyi veszteség megjelenése. A meglepetést elvileg idéző jelbe kéne tennünk, hiszen a határidős deviza pozícióit előre publikálta a cég, az elemzői előrejelzésekre allokált idő csökkenése okozhatta a meglepetést. A Rába 2.5 mrd Ft veszteséget könyvelt el pénzügyi soron, mely elsősorban a nyitott EUR/HUF határidős ügyletek időszak végi kedvezőtlen átértékeléséhez kapcsolódik.

A negyedév pozitívumai közül ki kell emelni, hogy a menedzsment teljesítette a nyáron megfogalmazott működő tőke csökkentési programját (több mint 2 mrd Ft működő tőke szabadult fel). A készletszint csökkent, míg a követelések árbevétel arányos szintje szintén javult a szállító oldali fizetési határidők növelése mellett.
Lezárult a divesztíciós folyamat a nem alaptevékenységeket végző leánycégek értékesítésével.

Összességében nincsenek könnyű helyzetben a befektetők. A múltbeli teljesítmény egyelőre nem ad okot optimizmusra, ugyanakkor az üzletfejlesztési folyamatok már konkrét eredményeket mutatnak fel, s a HM tender határozott eredmény hozzájárulással bír. A fordulópont a Rába megítélésében minden bizonnyal akkor fog bekövetkezni, ha a futómű divízió profitabilitása elérhető közelségben lesz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?