21 °C Budapest

Rába: jelentős veszteség

Pénzcentrum
2004. február 11. 08:01

Jelentős veszteség, vagy már enyhe profit? - ezt tartalmazták az elemzői várakozások. A pesszimistáknak lett igazuk, illetve a tényleges veszteség (2.1 mrd Ft) meghaladta a legrosszabb előrejelzést is. A negyedév veszteségében meghatározó szerepet játszott 1., a dollár további gyengülése 2., az új üzletekhez tartozó termelésbeindítások költségei 3., egy gépmeghibásodás és 4., jelentős (nem realizált veszteség) EUR/HUF határidős ügyleteken ( a pénzügyi veszteség az adózás előtti veszteség 62%-át tette ki). Pozitív oldalon említhető, hogy az amerikai piac élénkülése az utolsó két hónapban megindult, ugyanakkor nem látható, hogy 20%-os hatékonyságnövekedést a nullszaldóhoz hogyan fog kitermelni a Futómű divízió 2004-ben. A Jármű divízió a HM szállítások megindulásával profitabilis lett, s jelentős előrelépés mutatkozik a működő tőke csökkentés terén is .

A Rába értékesítésében három határozottan kedvező tényező jelentkezett a negyedév során:
1., az amerikai piac élénkülése megkezdődött az utolsó két hónapban. Különösen az éven belüli volumennövekedés volt jelentős, s nem a negyedik negyedév előző év azonos időszakához viszonyítva kimutatható 4.5%-os növekedése.
2., a hazai piacon megindultak a HM-szállítások, melyek 1.5 mrd Ft-tal növelték a jármű üzletág bevételét
3., alacsony volumennel megkezdődtek az új üzletekhez kapcsolódó kiszállítások (Terex-Benford és kínai kiszállítások)

Kelet-Európában az export élénkülése továbbra is várat magára.


Az árbevételi oldalon mindhárom üzletágban kimutatható éven belüli növekedés eredményvonzata azonban egyelőre távolról sem fényes. A hirtelen 40%-kal megugró termelési volumen a Futómű Kft-ben kulcsgépek leállását eredményezte műszaki hiba következtében. A gépkiesés az alkalmazottak túlórában történő foglalkoztatását eredményezte, s így kettős költségnövelő hatással bírt.
Az új szerződések keretében megindított termelés volumene pedig még nem érte el a nyereséges tartományt.

Előzőek egyenes következménye, hogy a Futómű divízió teljesítménye elmaradt a menedzsment tervektől, az Alkatrész üzletágban az elmaradás kisebb mértékű volt, míg a Jármű üzletág eredményessége a várakozásoknak megfelelően alakult. (Érdemes kiemelni, hogy a Jármű Kft a felfutó volumen ellenére is közel 10%-os üzemi eredményszintet produkált. A 2004-es termelés a bejelentetett szerződésekből adódóan negyedéves szinten legalább a duplája lehet az év második felében mint az utolsó negyedévben volt.)

Deviza hatás:

Alábbiakban a Rába által közölt egyedi tételektől megtisztított üzemi eredményszinteket mutatjuk be az árbevétel alakulással párhuzamosan.
A futómű üzletág termelése 25%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest, miközben a dollár forinttal szembeni átlagárfolyama 6%-kal romlott. Ezen adatok mellett -20%-on stagnált az üzemi eredményszint. Ha feltételezzük, hogy a futómű divízió teljesítményéből minden egyedi tétel kiemelésre került, akkor komoly kérdés, hogy 20%-os termelési hatékonyság javulás hogyan és milyen volumen mellett érhető el az idei évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az Alkatrész üzletágban az EUR/HUF alakulása meghatározó a nyugat-európai export miatt. A harmadik negyedévhez képest gyakorlatilag azonos átlagárfolyam érvényesült. A termelési volumen növekedése 3%ponttal javította az üzemi eredményszintet.
Ezen üzletágban az új szerződések révén a Rába jó eséllyel profitot termelhet 2004-ben.


Az eredménykimutatás negatív meglepetése a hatalmas pénzügyi veszteség megjelenése. A meglepetést elvileg idéző jelbe kéne tennünk, hiszen a határidős deviza pozícióit előre publikálta a cég, az elemzői előrejelzésekre allokált idő csökkenése okozhatta a meglepetést. A Rába 2.5 mrd Ft veszteséget könyvelt el pénzügyi soron, mely elsősorban a nyitott EUR/HUF határidős ügyletek időszak végi kedvezőtlen átértékeléséhez kapcsolódik.

A negyedév pozitívumai közül ki kell emelni, hogy a menedzsment teljesítette a nyáron megfogalmazott működő tőke csökkentési programját (több mint 2 mrd Ft működő tőke szabadult fel). A készletszint csökkent, míg a követelések árbevétel arányos szintje szintén javult a szállító oldali fizetési határidők növelése mellett.
Lezárult a divesztíciós folyamat a nem alaptevékenységeket végző leánycégek értékesítésével.

Összességében nincsenek könnyű helyzetben a befektetők. A múltbeli teljesítmény egyelőre nem ad okot optimizmusra, ugyanakkor az üzletfejlesztési folyamatok már konkrét eredményeket mutatnak fel, s a HM tender határozott eredmény hozzájárulással bír. A fordulópont a Rába megítélésében minden bizonnyal akkor fog bekövetkezni, ha a futómű divízió profitabilitása elérhető közelségben lesz.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM