25 °C Budapest

A részvényalapok éve volt a tavalyi - 180 mrd-ot meghaladó tőkekivonás az utolsó negyedévben

Pénzcentrum
2004. január 15. 02:00

Igen kedvezőtlen évet tudhat maga mögött a befektetési alap piac. A nyilvános alapok együttes vagyona közel 50 mrd Ft-tal csökkent. Az első félévi növekedés megtorpanását az utolsó negyedévben már jelentős vagyonvesztés követte. Kiemelhető, hogy a piaci hozamszint növekedésével a megtakarítók jelentős tőkét vontak ki a kötvény és pénzpiaci alapokból. A legtöbb friss tőkét az ingatlanalapok vonzották. Teljesítmény szempontjából a legmagasabb hozammal a nemzetközi részvény illetve a részvény alapok bírtak.
Jelenleg a befektetési alap piac 113 alapból áll, mely 4-gyel magasabb mint a tavalyi év végén. Ebből a hazai eszközökbe fektető alapok száma 76, a nemzetközi alapoké 37. Megfigyelhető, hogy a nemzetközi alapok száma folyamatosan emelkedik. Ennek oka egyrészt a diverzifikációs igény, illetve a hazai befektetési eszközök korlátozott volta.

Típusok szerint a legtöbb alap részvény kategóriába tartozik, ezek közül is a külföldi részvényekbe fektető nemzetközi alapok száma a magasabb. Az elmúlt időszakban a legtöbb alapkezelő igyekezett termékkínálatát ingatlan alappal gazdagítani. Jelenleg 9 ilyen alap működik.

A tavalyi év végén a nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke 881 mrd Ft-ot tett ki. Ez közel 50 mrd Ft-al alacsonyabb mint az év elején, és 176 mrd-dal (közel 20%-kal) marad el az utolsó negyedév induló értékénél. Így tehát nem teljesült a piac azon várakozása, hogy 2003-ban az alapokban kezelt vagyon 20%-kal emelkedjen. A vagyon csökkenése mögött elsősorban a negatív tőkepiaci folyamatok (jelentős hozamemelkedés), és az ehhez kapcsolódó drasztikus tőkekivonás áll.Ha megnézzük két alaptípus emelhető ki, ahol a nettó eszközérték jelentősen csökkent. Ez a legnagyobb súllyal bíró kötvényalapok csoportja, illetve a pénzpiaci alapok. Mindkét alaptípus esetén a vagyoncsökkenés az utolsó negyedévben gyorsult fel.Ha az egyes alapkezelők nyíltvégű alapokban kezelt vagyonát nézzük megállapítható, hogy a legnagyobb vagyonvesztést OTP alapkezelő szenvedte el, és piaci részaránya is jelentősen csökkent. Emellett a vesztesek között van a Budapest Alapkezelő és a K&H Alapkezelő is. A nyertesek között említhetjük az Erstét, az OTP Ingatlan Alapkezelőt és az ING-t.

A korábban felvázolt vagyoncsökkenés alapvetően két tényezőből adódik. Egyrészt az árfolyamváltozások miatt a portfólió önmagában átértékelődik, másrészt a befektetők vásárlása illetve visszaváltása is változtatja az alapok méretét. A következőkben a vásárlások és visszaváltások egyenlegét (cash-flow) vizsgáljuk.

Számításaink szerint 2003-ban valamivel több mint 100 mrd Ft-ot tett ki a befektetési jegyek nettó visszaváltása. Az év különböző szakaszai igen eltérő tendenciát mutatnak. Míg az első félévben 162 mrd Ft volt a nettó vásárlás, addig a harmadik negyedévben közel 82 mrd Ft-nyi, az utolsó három hónapban pedig közel 182 mrd Ft-nyi jegyet váltottak vissza.

A legnagyobb visszaváltások a vagyonvesztésnek megfelelően a kötvényalapoknál voltak, ezt követték a pénzpiaci alapok. Amint az alábbi táblázatból látható, az ingatlan alapok továbbra sem veszítették el tőkevonzó képességüket, a befektetők közel 37 mrd Ft - az utolsó negyedévben 3.5 mrd Ft - értékben vásároltak ingatlan befektetési jegyet. A forint gyengülésének következtében a nemzetközi alapok iránti érdeklődés érezhetően megemelkedett. A nemzetközi részvényalapokban 2.3 mrd Ft-ért vettek jegyet a befektetők az utolsó negyedévben. Itt az első félévben még erős tőkekivonást tapasztalhattunk.Érdemes megnézni, hogy az alapkezelők tekintetében hogyan alakult a cash-flow. Amint a vagyonalakulásnál is látszott, az OTP alapoknál volt a legnagyobb a visszaváltás volumene. Ezt követte a Budapest Alapkezelő és a K&H. Számításaink szerint az Erste folytatta expanzióját, és 2.23 mrd Ft értékben adott el befektetési jegyet. Ezzel a legtöbb friss tőkét vonta be.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Említettük, hogy a tőkepiaci környezet összességében igen negatív volt az alappiac számára 2003-ban. Az alábbi táblából látszik, hogy alapvetően az állampapírt illetve jellemzően dolláreszközöket tartó alapok lehettek azok, melyek átlag latti teljesítményt nyújthattak. A MAX állampapír index 3.23%-os csökkenést mutatott az utolsó negyedévben, a forint közel 5%-kal erősödött a forinttal szemben.A fent jellemzett piaci környezetben a legjobb teljesítményt a nemzetközi részvény alapok nyújtották közel 7%-os nominális teljesítménnyel. Az év elejétől számított hozam 16.4% volt. Itt a vagyon növekedését és a jó teljesítményt a részvénypiaci boom illetve az euró forinttal szembeni erősödése is segítette. Hasonló mondható el a nemzetközi vegyes alapokról .

Az ingatlan alapokra jellemző, hogy továbbra is viszonylag stabil és jó teljesítményt nyújtanak. Hozamaik jellemzően meghaladják az állampapírbefektetések hozamát.

Az alapokon keresztül hazai részvényekbe fektetők szintén nem jártak rosszul, éves szinten átlagban pedig a legjobb hozamot kaphatták.Az alábbiakban felsorolnánk, hogy az egyes alaptípusokban melyik volt az a 3 alap, mely a legjobb teljesítményt nyújtotta az utolsó negyedéves hozammutató alapján. Látható, hogy a nemzetközi részvényalapok hozama magasan kiemelkedik a legjobb alapok közül is.A kilátásokat tekintve elég valószínű, hogy a befektetési alapok vagyonának csökkenése megáll, és a lakossági fogyasztás növekedési ütemének csökkenésével a pénzügyi megtakarításokra ismét nagyobb hangsúly helyeződhet. A forintárfolyam ingadozása mellett a nemzetközi alapok vonzereje még egy ideig magas lehet. Ha a gazdaságpolitika hitelessége nő, és ismét körvonalazódik egyfajta kiszámíthatóság a konvergenciafolyamatot illetően, az a feltételezhető hozamcsökkenésen keresztül igen kedvezően érintheti a kötvény és pénzpiaci alapok teljesítményét. Megítélésünk szerint azonban ez nem lesz gyors folyamat.


Láng Róbert

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?