11 °C Budapest

Őrület, mi történik: megrohanták a magyarok a bankokat, mindenki ezt keresi

2019. május 6. 11:01

Megérkeztek a várva várt márciusi adatok a lakossági hitelfelvételről. A Magyar Nemzeti Bank meglepő számokat közölt: a lakossági hitelek kamatai kivétel nélkül csökkentek, miközben a hitelfelvételi kedv nőtt. Továbbra is tart a hitelláz, és egyáltalán nem látni, hogy hol lesz ennek a vége. A lakossági fixálási kedve nem enyhül: a változó kamatozású lakáshitel egy év alatt jelentéktelen súlyúvá vált - bár némi emelkedés most abban a kategóriában is megfigyelhető volt.

Ma tette közzé a legfrissebb adatait az MNB, amelyből megtudhattuk, hogy a lakosság milyen kamatokkal jutott hitelhez márciusban. Ez alapján látszott, hogy a személyi hitelek továbbra is roppant népszerűek, sőt, népszerűbbek, mint az utóbbi egy évben bármikor. A kamataik ennek ellenére tovább csökkentek, ismét történelmi mélypontot döntve:

Immár az átlagos kamat is 12,87 százalék, azaz az év során először 13 százalék alatt van. Mindez azt jelenti, hogy a lakosság a növekvő kereslet mellett egyre olcsóbban jut hozzá a hitelekhez. Fontos azonban kiemelni, hogy az átlagos kamat nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyes személyi hitelek kamatai lettek kisebbek, egyszerűen csak lehet, hogy a lakosság tudatosabb lett, és az olcsóbb személyi hiteleket választotta, ez pedig lehúzta az átlagot.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A 12,87 százalékos átlagkamat ugyanis még így is magas. A kalkulátorunkban szemlézgetve találtunk pár ajánlatot: A CIB Bank személyi hitele például 8,17 százalékos THM-mel vehető fel, a Raiffeisené már 8,97 százalékos THM-től is elérhető. A K&H-é szintén alacsony, 8,86 százalék, az MKB-nál 10,6 százalék - ami még mindig átlag alatt van. Persze vannak átlagon felüli ajánlatok is, és amennyiben a lakosság nem kamat, hanem a bankfiók közelsége szerint választ, akkor az bizony meredeken felhúzhatja az átlagot. Manapság ugyanakkor leginkább az jellemző, hogy már interneten igényelnek az ügyfelek hitelt. A többi bank kamatait itt nézheted meg.

A kamatok bezuhanása a hitelfelvételi kedv növekedésével járt együtt. Az elmúlt egy évben még egyszer sem vettek fel annyi személyi hitelt, mint márciusban. Ez 46,7 milliárd volt. Az ábrán jól látható a növekedés - az elmúlt 12 hónapban dinamikusan nőtt a személyi hitelek kihelyezett összege:

Ez nem csak amiatt lehetséges, hogy a lakosság egyre szélesebb köre vesz fel személyi hiteleket, de újabb tendencia, hogy a felvett személyi hitelek összege is egyre magasabb. A piaci személyi hitelekről kalkulátorunkra kattintva kaphatsz bővebb tájékoztatást, leírást és összehasonlítást.

A lakáshitelek egyszerűen felrobbantak

Nem kell a lakáshiteleknek sem féltékenykedniük, sőt. Bár tavaly év végén volt némi visszaesés, az előző hónaphoz képest nagymértékben ugrott meg az új felvételek száma - minden bizonnyal szezonális hatásnak tudható be, hogy a téli időszakban kisebb volt a lakások iránti kereslet. 2019 márciusában 76,3 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel Magyarországon. Az ábrán látható, hogy ezzel a csökkenés megállt, és akár egy újabb trendfordulónak is a tanúi lehetünk - bár ez nyilván csak később derül majd ki.

Továbbra is az 5 és 10 év közötti kamatfixálás dominál a lakáshiteleknél, ebből 44,6 milliárdot vettek fel a lakosok márciusban. Jól látszik az ábrán, hogy a fixálási őrület ebben az évben durrant be igazán: az év elején még az 1 és 5 év közötti kamatperiódus volt a legnépszerűbb, és az 1 év alatti fixálás csaknem olyan népszerű volt, mint az 5 és 10 év közötti. Ma már a változó kamatozású hitelek ennek a nyomába sem érhetnek: mindössze 4 milliárdnyi ilyen hitelt folyósítottak a bankok. A hónapban ugyan minden hiteltípus iránti érdeklődés növekedett, éves rekordot állított fel a 10 éven túli kamatfixálás: ebből immár 9 milliárdnyit vettek fel Magyarországon.

Kijelenthető tehát, hogy a lakosság fixálási hajlandósága nem csökkent, ez pedig azt jelenti, hogy alighanem teljesen kiszorulhat a piacról a változó kamatozású lakáshitel.

Főleg akkor, ha az MNB valóban monetáris szigorításba kezd, nem pedig csak elhúzza ennek fátylát a piac orra előtt (kérdés, erre mikor kerül sor). A kamatfixálás átlagos hossza egyébként folyamatosan - és meglehetősen dinamikusan - nő: legutóbb egy átlagos új lakáshitelt már 106 hónapra fixáltak. Ez az adat tartalmazza a változó kamatozású hiteleket és a fixeket is az új kihelyezéseken belül.

Lakáshitelek összehasonlításához keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A lakáshitelek kamatai mindemellett csökkentek, bár még mindig nem érték el a tavalyi szintet. Akkor márciusban egy átlagos lakáshitel 4,1 százalékos kamattal volt elérhető, most márciusban ez 4,64 volt. Ez ugyanakkor megtévesztő adat, mert a lakáshitelek nagy része akkor változó, vagy rövidebb időre fixált kamatozású volt, ma pedig erőteljesen dominálnak a fix hitelek - ezeknek pedig magasabb a kamata. Sokkal árulkodóbb a hitelek utóbbi 4 hónapos kamatváltozása, mert ezen időtávon állt be a fix hitelek dominanciája, így ekkor van értelme az összehasonlításnak. Ekkor pedig jelentős csökkenést figyelhetünk meg, ahogy az ábrán is látható:

Mindez persze itt sem jelenti azt, hogy nem találhatunk a fentieknél olcsóbb hiteleket. A Pénzcentrum kalkulátorában válogatva például könnyen találhatunk ennél alacsonyabb kamatokat. Az MNB egyébként ajánlása szerint arra ösztöni a bankokat, hogy küldjenek értesítő levelet a változó kamatozású hitelekkel rendelkező ügyfeleknek, amelyben szerepel, hogy milyen feltételek mellett fixálhatnak. Ennek részleteiről itt írtunk bővebben. Tűkön ülve várjuk az április adatokat, amelyből kiderül, hogy a márciusi enyhe kamatemelésnek volt-e bármilyen hatása (azt gyanítjuk, hogy nem).

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm